Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Materieel

NS kent Sprinters voor de korte afstanden en Intercity’s voor de langere afstanden. Daarnaast kennen we internationaal vervoer en de treinen over de HSL. Hieronder meer informatie over de verschillende treinformules.

De Sprinter

De Sprinter is voor korte reisafstanden en stopt op alle tussengelegen stations van het traject. Reizigers zitten er gemiddeld ca. een kwartier in. Het is een echte forensentrein, die snel kan optrekken, met transparante doorkijk (sociaal veilig) en veel, duidelijk herkenbare, brede deuren voor snel en gemakkelijk in-en uitstappen. Door de ruime balkons zijn er meer staplaatsen om in de spits meer reizigers mee te kunnen nemen. Het exterieur van de Sprinter bestaat uit de kleuren wit en blauw.

De Intercity

De Intercity is een trein die geschikt is voor de middellange en lange reisafstanden en stopt op de (middel-)grote stations. Comfortabele treinen met voorzieningen die gericht zijn op een langere reistijd. Alle Intercity’s beschikken standaard over stiltezones. In de gemoderniseerde dubbeldekkers lenen de bovenverdiepingen zich erg voor lezen en werken (meer bankjes achter elkaar). Hier zitten dan ook de stiltezones. De benedenverdiepingen lenen zich meer voor gezelligheid en een goed gesprek met bijvoorbeeld meer bankjes tegenover elkaar en loungebanken. Het exterieur van de Intercity bestaat uit de kleuren geel en blauw.

Voorzieningen

Alle treinen van NS die op het Nederlandse spoor rijden bieden standaard:

  • 1e en 2e klas, herkenbaar aan de klasse-aanduiding aan de buitenzijde en binnenzijde van de trein.
  • Fietsfaciliteiten op het balkon.
  • Voorzieningen voor mindervaliden.
  • Schermen met reisinformatie en auditieve reisinformatie (omroepberichten).
  • Wifi in Intercity’s (en vanaf 2017 in de nieuwe Sprinters van NS).
  • Intercity’s kennen toiletten (in toenemende mate rolstoeltoegankelijk). Dit geldt ook voor de Sprinters. In de Sprinters waar dit nog niet het geval is komen ze de komende jaren.
  • In veel treinen van NS is een vorm van kunst te vinden, omdat uit klantonderzoek blijkt dat dit goed gewaardeerd wordt. NS heeft hier een lange traditie in.

Internationaal vervoer en hoge snelheid

Andere treinen van NS (of waarbij NS zeer nauw betrokken is) zijn onder meer de IC direct, de Thalys, de ICE, de IC Brussel, de IC Berlijn.