Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Reizen met NS

Is het al wat langer geleden of reis je voor het eerst met de trein? Lees hier alles om voorbereid met de trein te reizen

Rijdende NS-trein met een blauwe lucht

Misschien heb je al eens met de trein gereisd, maar is dit lang geleden. Of ben je van plan dit voor het eerst te gaan doen. Of je nu de auto laat staan vanwege wegwerkzaamheden of juist klimaatbewust wilt reizen, het is goed om voorbereid op pad te gaan. Daarom helpen wij je graag een extra handje op weg. We nemen je stap-voor-stap mee in het plannen, betalen en maken van je reis met NS.

Het voorbereiden van je reis

Om ontspannen te reizen, kun je vooraf een aantal dingen voorbereiden. Zo weet je precies waar je aan toe bent als je op het station staat.

 • 1. Zoek je station

  Benieuwd wat voor jou het dichtstbijzijnde station is? Vind jouw station op Stationsinformatie. Ook lees je hier welke voorzieningen en services op het station zijn.

 • 2. Plan je reis

  In onze Reisplanner plan je eenvoudig jouw reis van deur tot deur. Gebruik de Reisplanner in de NS-app of op ns.nl. Je zoekt eenvoudig op welke trein je naar jouw bestemming brengt en hoe laat deze vertrekt. Ook kun je reisinformatie tijdens je reis opzoeken, de prijs van de treinreis bekijken en een e-ticket kopen.

 • 3. Naar het station

  Op de fiets of met de auto naar het station? Alle stations zijn voor iedereen goed te bereiken. Er is altijd plek om te parkeren. Stal je fiets in één van de fietsenstallingen of parkeer je auto bij een P+R.

  Wist je dat wanneer je jouw auto parkeert bij een P+R én met NS reist je korting op je parkeerkosten ontvangt? Dit speciale dagtarief geldt in combinatie met een treinreis op dezelfde dag, waarbij je in en uitcheckt met je OV chipkaart of e-ticket. Dat is mooi meegenomen! Ontdek hier hoe het werkt.

Begin je reis in de NS-app

Met de NS-app plan je eenvoudig jouw reis naar elk adres in Nederland. Ook bieden we andere diensten en services aan. Zo ben je niet alleen op de hoogte van de actuele reisinformatie, ook check je bijvoorbeeld de beschikbaarheid van OV-fietsen en vind je snel de dichtstbijzijnde P+R, als je deels met je eigen auto reist. 

Kies je vervoerbewijs

Om met de trein te kunnen reizen heb je een vervoerbewijs nodig. Dit kan een los kaartje zijn, reizen op saldo via een OV-chipkaart of met een abonnement van NS Flex. Wat de verschillen zijn leggen we je uit.

 • Abonnementen

  Voor elke reiziger hebben we een passend abonnement. Kies bijvoorbeeld voor een abonnement van NS Flex of voor een abonnement met reizen op saldo. Weet je niet goed wat bij je past? Check het eenvoudig via onze Keuzehulp. We helpen je kiezen.

  Start Keuzehulp

 • OV-chipkaart

  Koop je liever niet voor elke reis een los kaartje? Kies dan voor een OV-chipkaart en reis met heel het openbaar vervoer op saldo via één pas. Kies uit een persoonlijke of een anonieme OV-chipkaart. Wat de verschillen zijn, leggen we je op deze pagina uit. Het aanschaffen van een OV-chipkaart kost eenmalig € 7,50. En heb je je kaart ontvangen? Vergeet niet om eerst saldo op je pas te laden voordat je gaat reizen.

  Wist je dat een persoonlijke OV-chipkaart gratis is als je een NS-abonnement koopt? Een abonnement vraag je eenvoudig aan op ns.nl/abonnementen.

 • Losse kaartjes

  Losse kaartjes koop je eenvoudig online, in de NS-app en bij de kaartautomaten op de stations.

 • Betaalpas

  Je houdt je betaalpas, creditcard of mobiel tegen de kaartlezer en je bent ingecheckt. Ideaal als je met het openbaar vervoer reist in de tweede klas en zonder abonnement. Meer keuze, meer vrijheid. Flexibel en zonder gedoe. Alles bij de hand. De vrijheid om te kiezen.

  Lees meer over reizen met je betaalpas

Reizen met NS Flex

Reis je tijdelijk (vaker) met de trein? Kies dan voor NS Flex. Dit is flexibel en gemakkelijk reizen van deur tot deur. Je zit namelijk nergens aan vast. Wijzig of pauzeer zonder kosten je abonnement. En het betalen van je reiskosten doe je maandelijks achteraf. Zo hoef je geen saldo te laden. Ook kun je direct gebruik maken van de OV-fiets en fietsenstallingen.

Tijdens de reis

Voordat je de trein instapt, check je met je vervoerbewijs altijd in. Dit doe je bij een paaltje of poortje bij de ingang van het station. Inchecken is erg gemakkelijk. Hoe dit werkt leggen we hieronder uit. Je reis met NS kan nu echt beginnen!

 • Inchecken van je reis

  Inchecken met je vervoerbewijs. Zo werk het:

  1. Houd je chipkaart tegen de kaartlezer van het poortje aan je rechterkant.
  2. Zo check je in en open je, wanneer aanwezig, het poortje.
  3. Je hoort 1 piepje.
  4. Gelukt! Je bent nu ingecheckt.

  Reis je met een e-ticket? Dan scan je de barcode op je e-ticket.

 • Uitchecken van je reis

  Uitchecken met je vervoerbewijs. Zo werk het:

  1. Aan het eind van de reis check je op dezelfde manier weer uit als dat je incheckte.
  2. Je hoort dan 2 piepjes.
  3. Gelukt! Je bent uigecheckt.

  Reis je met een e-ticket? Dan scan je de barcode op je e-ticket. Dit kan alleen bij poorten met een barcode lezer.

Na de reis

Wat je eindbestemming ook is, met NS reis je altijd gemakkelijk verder. Als je met de trein aankomt op het station, huur je bijvoorbeeld eenvoudig een OV-fiets. Zo fiets je snel naar je afspraak. Pak je liever de auto? Dan staan op ruim 150 NS-stations een Greenwheels deelauto voor je klaar. Of reis verder met bus, tram of metro.

Verder reizen met de OV-fiets

Dit is de makkelijke huurfiets voor het laatste stukje van je reis. Een OV-fiets abonnement is gratis en sluit je eenvoudig online af. Hiervoor heb je wel een persoonlijke OV-chipkaart nodig. Heb je een NS Flex abonnement afgesloten? Dan zit dit er standaard bij. Bekijk alle details over de OV-fiets.

Jongen bij OV-fiets huurlocatie

Zelf regelen

 • Vertraging? Iets verloren?

  Het kan helaas voorkomen dat je trein vertraging oploopt. Of dat je iets bent verlopen onderweg. We begrijpen dat dit erg vervelend is. Daarom helpen we je ook hierbij graag op weg.

 • Mijn NS-account

  Met Mijn NS krijg je gemakkelijk toegang tot je reisgegevens. Ook kun je via een Mijn NS-account eenvoudig je NS-zaken regelen. Zo kun je onder andere zien welke reizen je hebt gemaakt bij NS en wat de kosten hiervan zijn. Ook vraag je via je Mijn NS-account geld terug bij vertraging en kun je hier je abonnementen bekijken en wijzigingen. Handig dus!

  Ja, ik wil een Mijn NS-account aanmaken

Heb je een vraag?

Dit regel je eenvoudig zelf. Vind snel het antwoord op je vraag bij NS Community. Kom je er toch niet uit? Neem dan contact op met onze Klantenservice.