Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

6x activiteiten aan het water vanuit Goes

De zilte lucht. Het geluid van de ruisende golven. De wind die door je haren wappert. Het leven aan zee is heerlijk. Vanuit Goes ben je zo aan de stranden en midden in de natuur van Nationaal Park Oosterschelde. Daar valt van alles te beleven, met altijd het water dichtbij. Dit zijn de 7 leukste activiteiten aan het water die je vanuit Goes kunt doen.


1. Op slikkentocht op de Kattendijkse Plaat

Wandelen over de bodem van de Oosterschelde? Dat kan in het slikkengebied van de Kattendijkse Plaat. Dit uitgestrekte gebied komt elke getijdenwisseling droog te liggen. Tijdens een wandeling over het slik ontdek je hoe rijk de flora en fauna van de Oosterschelde is. Je spot bijzondere bodemdieren, trekvogels en algen. Stevige laarzen zijn geen overbodige luxe tijdens deze uitdagende tocht. Tip: er zijn regelmatig excursies, zoals avondwandelingen en tochten tijdens zonsopkomst. Unieke manieren om kennis te maken met de ‘wadden van Zeeland’. 

Het strand van Kattendijke ligt op 20 minuten fietsen van station Goes. Dit is het startpunt van de slikkentocht.

  • Deelname aan de slikkentocht kost € 12,50 voor volwassenen en € 6,25 voor kids

Startpunt: parkeerplaats Oude Zeedijk, Kattendijke, np-oosterschelde.nl

2. Snorkelen en duiken bij Wemeldinge

Onder het donkere oppervlak van het Zeeuwse water ligt een wereld vol verrassingen verborgen. Spring de Oosterschelde in en maak kennis met haar bewoners. Van platvissen en brokkelsterren, schelpdieren en anemonen tot wieren en wormen. De stranden van Wemeldinge, op een half uur fietsen van Goes, zijn een fijne uitvalsbasis. Veel duikers en snorkelaars verkennen vanaf dit strand de Zeeuwse onderwaterwereld. Je vindt er onder andere omkleedplekken en perslucht-vulstations voor duikers.

Tips voor snorkel- en duiklocaties in Wemeldinge: Koudepolderweg (Wemeldinge-Oost-Linda), Hoek Steldijk/Kokuitsweg (Wemeldinge Parking), Steldijk/Binnendijk (Hoed van Napoleon) 

Klaar met je ontdekkingen onderwater? Rust dan even uit bij Gasterij Schoudee. Hier hebben ze die heerlijke Zeeuwse roombolussen bij de koffie. Of sluit de dag passend af met een proeverij van verse vis. De brasserie heeft een ruim en fijn terras om bij te komen. 

  • Je bestelt hier een hoofdgerecht voor +/- € 20 per persoon

Schoudeeweg 1, Wemeldinge, gasterijschoudee.nl

3. Zonnig zomerzeilen in Zeeland op de Oosterschelde

De wind in je haren. Druppels opspattend zeewater op je huid. Zachte zonnestralen op je gezicht. Hoe verken je de Oosterschelde beter dan vanaf een zeilboot? Stap in Wemeldinge op het kajuitzeiljacht van schipper Marco en geniet van zeilen in Zeeland. Dein op de golven en verken met een verrekijker de natuur om je heen. Wie weet spot je wel een bruinvis. Of een kolonie vrolijke zeehonden op de banken. Zeilervaring of niet, je bent welkom. Help mee aan boord of ga in de relaxstand. Na twee uur komt het Wemeldingse strand weer in zicht en keer je ontspannen terug naar Goes.

Vanaf station Goes fiets je in ruim een half uur naar de jachthaven van Wemeldinge.

  • Van 3 juli t/m 26 augustus vertrekt de zeilboot iedere dinsdag, woensdag en donderdag om 14.00 uur. Op vrijdag en zaterdag kun je om 19.00 uur mee met een avondtocht. De tocht duurt ongeveer 2 uur
  • Voor een dagje meezeilen met Marco betaal je als volwassene € 45. Kinderen t/m 12 jaar zeilen mee voor € 35

Sluisplateau 31, Wemeldinge, zeilenzeeland.nl

4. Op ontdekking in de getijdenbakken bij Wemeldinge

Gefascineerd door de onderwaterwereld? Tijdens een ontdekkingstocht in de getijdenbakken van Wemeldinge dompel je erin onder. En dat zonder een nat pak te halen. Bij eb blijven de getijdenbakken namelijk zo goed als droog. In een klein laagje water zie je al het moois dat in de Oosterschelde leeft. Van kleine krabbetjes en garnalen tot anemonen en Japanse oesters. Een leuke stop tijdens een fietstocht langs de Oosterschelde. Tip: neem een emmer en schepnetje mee. Daarmee bekijk je de Zeeuwse onderwaterwereld pas echt van dichtbij. 

Vanuit Goes ben je in 30 minuten met de OV-fiets op het strand van Wemeldinge.

  • Je kunt de getijdenbakken het hele jaar door gratis bezoeken

Promenade, Wemeldinge, np-oosterschelde.nl

5. Op zeehondentocht over de Oosterschelde

Zeehonden spotten heeft iets magisch. Het voelt bijna onwerkelijk om deze zeezoogdieren in het wild te zien. Vanuit Goes zijn er verschillende activiteiten die je naar de stranden met Oosterschelde-zeehonden brengen. Met organisatie Marstrand kun je op zeehondentocht vanuit Yerseke. De schipper vaart over de Oosterschelde richting de Zeelandbrug. Tijdens de zeehondentocht kom je langs witgele zeebanken met zeehonden. Van een afstand zie je ze met elkaar spelen en relaxen in de zon. Een bijzonder en aandoenlijk gezicht. 

Je fietst in ongeveer 45 minuten van station Goes naar Yerseke. 

  • Deze zeehondentocht in Zeeland duurt 2,5 uur. Het vaarseizoen loopt van begin april tot eind november. Groepen kunnen de tours het hele jaar door boeken 
  • Deelname: € 19,95 voor volwassenen en € 16,95 voor kids van 3 t/m 11 jaar, een hapje en drankje zijn inclusief

Meerpaalweg 20, Yerseke, marstrand.nl

6. Op oesterjacht bij Oestour in Wilhelminadorp

Zeeuwse oesters zijn de parels van de Oosterschelde. Ben je een liefhebber van deze zilte delicatesse? Duik in de wereld van oesters tijdens een Oestour in Wilhelminadorp. Gids Sonja leert je alles over het schelpdier. Tijdens de excursie wandel je over de dijken langs de Oosterschelde. Je gaat op zoek naar wilde oesters en plukt ze zelf met een oestermesje. Is de buit binnen? Dan geniet je samen met de groep van jullie vangst van de dag. In restaurant Over de Kook bereidt de chef de oesters op allerlei manieren. Je proeft bijvoorbeeld soep met gerookte oesters. Zo bijzonder en vers at je ze nog nooit.

Vanaf station Goes ben je in 15 minuten met de OV-fiets bij Oestour in Wilhelminadorp.

  • Inschrijven is mogelijk tijdens het oesterseizoen van september t/m november en van maart t/m april. Vooraf inschrijven is verplicht. Houd de beschikbare data goed in de gaten op de website, want de tours zijn snel vol
  • Een reguliere oestertour-excursie kost € 95 per persoon

Westhavendijk 18, Wilhelminadorp, oestour.nl

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Gasterij Schoudee, Nationaal Park Oosterschelde, Janny Bosman, Sail Force Zeilevents.

9x fijnste plekken voor een frisse zomerduik

Op deze locaties kun je nog in alle rust in het water plonzen.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten