Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Geld terug

Vraag geld terug bij verlies, diefstal of beschadiging van jouw OV-chipkaart. Maar ook als jouw trein veel vertraging had of je een keer jouw abonnement bent vergeten en daardoor extra kosten hebt gemaakt. 

Het antwoord op jouw vraag...

Geld terug bij vertraging

Wij vinden het vervelend als je tijdens jouw binnenlandse reis met NS vertraging hebt. Daarom kan je geld terug bij vertraging aanvragen bij een vertraging van 30 minuten of langer.

Geld terug bij vergeten OV-chipkaart

Reis je met een NS-abonnement, maar ben je je OV-chipkaart vergeten? Of heb je met je betaalpas gereisd in plaats van je OV-chipkaart? Geen nood. Zorg eerst dat je een geldig vervoerbewijs hebt voor je treinreis. Je kunt de gemaakte kosten van je reis met NS na afloop terugvragen.

Geld terug bij verlies of diefstal

Bij verlies en diefstal van je persoonlijke OV-chipkaart of NS-Business Card met abonnement is het van belang dat je deze zo snel mogelijk blokkeert. Zo voorkom je misbruik van je kaart. Hierna vraag je een nieuwe kaart. Heb je je abonnement in de tussentijd nodig, dan kun je Tijdelijk Reisrecht aanvragen via NS Klantenservice. Tijdelijk reisrecht is niet beschikbaar voor de NS-Business Card. Onderaan de pagina vind je hoe het dan werkt.

OV-verklaring aanvragen

Betaal je zelf je reiskosten om naar je werk te gaan? Dan kun je bij de Belastingdienst reisaftrek aanvragen. Daarvoor heb je een OV-verklaring of een reisverklaring (een bewijs dat je met het openbaar vervoer hebt gereisd) nodig.

Uitstel van betaling

Geen geldig vervoerbewijs in de trein of in het reizigersgebied achter de OV-chippoortjes of paaltjes op een station? Dat is niet toegestaan en dus zal de conducteur of Veiligheid en Service (V&S) medewerker je een kaartje verkopen en daarbij de wettelijke verhoging van € 50,- in rekening brengen. Kun je niet direct contant betalen? Dan krijg je uitstel van betaling (UVB) indien je je kunt identificeren en krijg je een betaalverzoek toegestuurd dat je binnen 14 dagen moet betalen.

Geld afgeschreven door NLOV

Zie je een afschrijving op je bankrekening dat begint met NLOV met daarna 14 cijfers en letters? Dan heb je (per ongeluk) gereisd met je betaalpas.