Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Infrastructuur

Ondanks inspecties en (preventief) onderhoud raakt een wissel soms toch defect door sneeuw of vorst. Daarom zet ProRail bij winters weer tientallen sneeuwploegen en extra storingsploegen in. De sneeuwploegen zorgen dat het spoor en de wissels zoveel mogelijk ijs- en sneeuwvrij blijven. Is er toch een storing of defecte wissel? Dan verhelpt de storingsploeg het probleem zo snel mogelijk.


Wisselverwarming

Sneeuw vergroot de kans op storingen aan wissels. Ze kunnen bevriezen, of lopen vast door ijs en sneeuw. Zodra het koud wordt verwarmt ProRail daarom ongeveer 5.500 belangrijke wissels met wisselverwarming.

ProRail zorg ervoor dat de verwarmingen goed werken door ze goed te onderhouden, op tijd te inspecteren en te laten ‘proefbranden’. In de komende jaren komt overal op het spoor een nieuw, robuuster wisselverwarmingssysteem.

Daarnaast graaft ProRail veel wissels uit. Sneeuw en ijs blijven dan niet op de wissel liggen, maar vallen erdoor heen.

IJs op de bovenleiding

Treinen hebben voldoende stroom nodig om goed te kunnen rijden. En ijsvorming op de bovenleiding zorgt voor slijtage van de stroomafnemer op de trein. Én vermindert het contact. In het ergste geval krijgt de trein geen stroom, en kan hij niet rijden. Maar ijs kan ook leiden tot spanningswisselingen in de bovenleiding, waardoor het beveiligingssysteem ingrijpt en zorgt dat de trein stil komt te staan. Om hinderlijke ijsaangroei te voorkomen, blijven we zo veel mogelijk rijden met (lege) treinen.

Winterwegsleepdienst

Het kan gebeuren dat een trein onderweg strandt door winterse omstandigheden. Dan willen we voorkomen dat reizigers lang in een koude trein moeten verblijven. Daarom staan er bij verwachte extreme weersomstandigheden minimaal twee diesellocomotieven paraat op strategische plaatsen om gestrande treinen weg te slepen.

Winter op het station

Sneeuw en vorst zorgen voor gladheid, ook op perrons. Daarom strooien we bij winters weer op de meeste stations zand, zout of dooikorrels. Als er sneeuw valt zorgen we dat perrons, looppaden en de toegangswegen zoveel als mogelijk sneeuwvrij zijn.