Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

6x de mooiste fietsroutes door Nederland

Zin in een fietstocht door de natuur? Met deze ontspannen routes heb je meteen een vakantiegevoel. Van cultureel erfgoed tot de Veluwe: deze verrassende routes zijn goed bereikbaar vanaf de NS-stations. Huur een OV-fiets en ga op avontuur.


1. Fietsroute Venlo-Noord

Start- en eindpunt: station Venlo

Deze 26 kilometer lange route begint bij Venlo en heeft voor ieder wat wils: stad, natuur en historie. Via het centrum van de oude vestingstad fiets je door naar ’t Ven. In deze wijk liggen wegen die nog zijn aangelegd door Napoleon Bonaparte. Vervolgens fiets je door een sprookjesachtig heide -en boslandschap naar het dorp Velden. 

Tip: scoor wat lekkers bij bakker Fleuren in Velden. Op de terugweg fiets je in alle rust langs de Maas. Trek gekregen van al dat fietsen? Bij de Venlose foodhal MOUT kom je aan je trekken. Geen zin om naar huis te gaan? Boek dan een overnachting bij de knusse B&B Het Venloos Plekje, die je vindt op 14 minuten loopafstand van het station.

Vanaf station Venlo 11 minuten met de OV-fiets.

Startpunt Hinsbeckerweg, Venlo, visitnoordlimburg.nl

2. In 24 uur fietsen door de natuur van Hilversum

Start- en eindpunt: station Hilversum

Ontdek de bruisende stad Hilversum en haar groene omgeving in één 24-uurs avontuur. Terwijl er in de stad van alles te beleven valt, is het omliggende natuurschoon minstens zo adembenemend. Denk aan weelderige groene bossen en uitgestrekte heidevelden. Met een OV-fiets verken je gemakkelijk deze prachtige omgeving. Ons 24-uursprogramma biedt de perfecte mogelijkheid om de natuur rondom Hilversum te ontdekken en te genieten van de rust en stilte, weg van de stadse drukte.

3. Polderpadroute van Rotte tot Schie

Start- en eindpunt: station Rotterdam Centraal

Vanuit hartje Rotterdam ben je met de fiets al snel in de natuur. De eerste groene punten van deze 30 kilometer lange route - tussen de rivieren Rotte en de Schie - brengen je naar landgoederen aan de Schie. Vervolgens rijd je langs hoge dijken, boerderijen en koeienvelden. In Polder Schieveen geniet je van weidse uitzichten. Ben je bij de Hoeksekade en heb je trek? Ga dan naar familierestaurant de Bergse Plas. Over het nieuwe Polderpad is het fijn trappen, je kijkt uit op weilanden met bloemen. Extra leuk: kom vooraf in de trein vast naar de bijbehorende podcast van radiomaker Chris Vemer en luister geheel in stijl naar verhalen uit de polder. Heb je de fietssmaak te pakken? Kijk op de website van Polderpad voor nog meer fietswegen door de natuur.

Startpunt Rotterdam CS, de route res.cloudinary.com/natuurmonumenten via polderpad.nl

4. Rond het Gooi: Bussum, Laren en Hilversum

Start- en eindpunt: station Hilversum

Tijdens een fietsdag door het Gooi kom je langs wonderschone heidegebieden als de Tafelberg- en Zuiderheide, de Gooise Meren, boerderijen, leemkuilen en unieke flora. Ondertussen ga je terug in de geschiedenis. De doodwegen en ‘De Zeven Grafheuvels’ uit de bronstijd, zijn hier nog steeds te zien. Ben je toe aan een pauze? Strijk dan neer met een kop koffie en taart bij theehuis ’t Bluk. Met geweldig zicht op de paarse heide en bomen. Maak een tussenstop bij de charmante buitenplaats Land en Bosch voor een wandeling. Hier staat een oud landhuis, zorgboerderij, de bijzondere en eeuwenoude naaldboom de moerascipres en een hunebed. Bij Proeflokaal de Serre zit je goed voor een tosti, sandwich, lunchplank of soep. Je laatste kilometers rijd je onder andere langs het Dudokpark. Verwen jezelf na deze ronde van 29 kilometer met een drankje op een terras op de Hilversumse Kerkbrink.

Startpunt Kerkbrink, Hilversum, route.nl

5. Fietsroute Utrecht Waterlinie-Noord

Start- en eindpunt: station Utrecht Centraal

De Nieuwe Hollandse Waterlinie staat bekend om haar oude forten, bunkers en kastelen, en behoort daarmee tot UNESCO Werelderfgoed. Tijdens deze fietsronde van 38 kilometer maak je kennis met dit stukje historie. De eerste minuten fiets je door het Griftpark, waar je buurtbewoners en sportende jongeren spot. Voordat je het weet, kom je in het rustige natuurgebied Noorderpark Ruigenhoek. Je ziet vanuit hier het Fort Ruigenhoek: een onbewoond eiland – gebouwd in 1869 en 1870 - met monumentale bomen, veel groen en water. Verderop ligt de vijver met grote karpers en forellen: fascinerend om te zien. Kom bij van alle indrukken in het park bij PIP. Deze kleurrijke hotspot serveert de hele dag door pancakes. Vervolg je route langs de Loosdrechtse- en Maarsseveense Plassen. Is het mooi weer? Maak met warm weer een tussenstop bij het strand). Als kers op de taart fiets je langs Slot Zuylen. Deze indrukwekkende fietsdag blijft je bij. 

Startpunt Viebrug, Utrecht, routesinutrecht.nl 

6. Veluwezoomroute

Start- en eindpunt: station Arnhem Centraal

Van bossen en heuvels tot landgoederen en rivieren van de Veluwe-Zuid: dit is een afwisselende rit van 46 kilometer. Start meteen goed met een theetje op het terras van de Thermiekbel. Ondertussen kun je in deze groene oase de vliegtuigen zien opstijgen van het vliegveld Terlet. Eén van de beste tussenstops is landgoed Bronbeek, dat bekend staat om de monumenten voor oud-militairen van de Nederlandse krijgsmacht en het Koninklijk Nederlands Indisch Leger. Zin in een wandeling? Wijk dan even af van het pad en ontdek prachtige bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Wie weet zie je een hert of wild zwijn. Vervolgens trap je door naar Wolfheze. Hier liggen de oudste bossen van Nederland, die je ook terugziet op schilderijen van de Haagse School. Heb je iets te vieren? Boek dan een nachtje of diner bij het luxe hotel Groot Warnsborn. Vanaf de buitenkant is het pand en de tuin alleen al een lust voor het oog! Je avontuur eindigt in Park Zypendaal en Sonsbeek, het stadspark van Arnhem.

Startpunt restaurant de Thermiekbel, Apeldoornseweg 203, Arnhem, dethermiekbel.nl en visitarnhem.com 

Tekst: Rosa Lee Szarzynski – MPG
Beeld: ANP, Petra Lenssen, Hans van Rhoon, Marc van der Stelt, Shutterstock

7x de leukste sporten in de buitenlucht

Sporten in de buitenlucht is gezond en verrassend. Dit zijn de 7 leukste buitensporten.