Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

8x bijzondere stadswandelingen in Nederland

Wandelen is gezond, ontspannend én geeft je de kans om nieuwe plekken binnen je stad te verkennen. Wat wil je nog meer? Ga terug in de tijd en wandel door de jeugd van Rembrandt, ontdek de kunstroute in Nijmegen of bewonder de beroemde skyline en architectuur van Rotterdam. Trek je wandelschoenen maar uit de kast, want na het lezen van deze tips krijg je zin om op pad te gaan.


1. Wandelen door de jeugd van Rembrandt

De Rembrandt route in Leiden neemt je mee door de stad waar de beroemde schilder geboren is en zijn jeugd heeft doorgebracht. Langs de route vind je informatieborden die aangeven waar belangrijke locaties uit Rembrandts leven zich bevonden, zoals zijn geboortehuis en de Latijnse School waar hij studeerde. Een prachtige wandeling om de geschiedenis van Leiden en Rembrandt te ontdekken. Meer wandelen in Leiden? Bekijk 6x de mooiste wandelingen in Leiden. Of maak er een compleet dagje uit van: bekijk alle tips voor 24 uur in Leiden.

 • De route start bij VVV Leiden waar je de wandelroute voor € 6,95 kunt aanschaffen
 • De wandeling duurt 1 uur en 50 minuten

Stationsweg 26, Leiden

2. Haarlemse Hofjes-wandeling, Haarlem

Wil je de drukte van de stad even ontvluchten? Maak dan deze wandeling langs de hofjes van Haarlem. De meeste van de 22 groene oases vind je op loopafstand van bekende winkelstraten en bezienswaardigheden, maar zijn niet druk, ideaal.

Een van de favorieten is het charmante Teylers Hofje, dat in 1787 werd nagelaten door de rijke Haarlemmer Pieter Teyler van der Hulst. Alleen al die entree met de prachtige zuilen... Van daaruit bewonder je in alle rust de Bakenesserkerk, een oude waterpomp én pittoreske huizen waar vooral ouderen wonen. Loop door naar het Frans Loenen Hofje, plof neer op een bank en kijk uit op de oude fruitbomen.

Halverwege de route sta je eerst op het Proveniershof, een oud oefenterrein voor schutters, daarna is het tijd voor een break. Om de hoek bij ‘Hofje zonder Zorgen’ (Grote Houtstraat 142A) – alleen al de naam klinkt goed – kom je bij met een huisgemaakte smoothie en (dadel)taart. Sluit je route af met het Hofje van Oorschot. Het is niet toegankelijk voor publiek maar als je goed kijkt, vang je een glimp op van het standbeeld van Eva. Op de gevel lees je een gedicht van Wouter van Oorschot, die hier voorheen de dienst uitmaakte. Grappig detail: aan het Deutzenhofje in Amsterdam prijkt eenzelfde rijm. Meer van Haarlem zien? Bij alle hotspots in Haarlem.

 • Startpunt: start bij Hofje In den Groenen Tuin, dat is namelijk alleen ’s ochtends open
 • Lengte: 5,8 km
 • De kaart en GPX zijn op de website te bekijken en downloaden
 • De meeste hofjes zijn op zondag gesloten, behalve het Proveniershof

3. Hip Ambacht, de straatjes van Breda

Tijdens de route ‘Hip Ambacht’ wandel je langs negen knusse straatjes, ontdek je leuke winkels én proef je de geschiedenis van de stad. Om te beginnen bij het imposante Kasteel van Breda uit de veertiende eeuw. Wist je dat hier vroeger de voorouders van Willem-Alexander woonden? Net als in die tijd is deze buurt de plek voor ambachtelijke adressen die nu ook gerund worden door jonge creatievelingen. Maak kennis met oude parels als Bierbrouwerij Witte Anker, Drogisterij Graafmans v/h Lamers, het Klokkenmuseum en Edelsmid Adriaen Keyens. Stil tussendoor je trek met een cupcake van A Cup of Cake. Niet jouw cup of tea? Ga dan voor een kop thee en de prijswinnende lekkernij ‘Lübecke’ naar Banketbakkerij H. van Haaren. Het handgemaakte design bij De Moerbei, de dokterstassen van Mirjam Zwolsman en de La Bohèmese-bonbons zijn de perfecte cadeaus voor je geliefden of gewoon voor jezelf.

Boek je wandeling online, haal een plattegrond bij het Miniaturen- en Poppenhuismuseum Breda en je ambachtelijke tocht kan beginnen! Stedentrip van maken? Bekijk de stedengids met hotspots in Breda.

 • Startpunt: vanaf station Breda 11 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets
 • De wandeling kun je zelf op eigen tempo lopen met behulp van de gratis routebeschrijving
 • Liever met een groep? Boek een groepswandeling voor € 35 p.p. inclusief een lekker drankje en gebakje. 

Adres: Poort Begijnhof, Catharinastraat 23

4. Kunstroute Universiteit/Groenewoud in Nijmegen

Ontdek indrukwekkende plekken in Nijmegen tijdens deze route langs beeldende kunst en wetenschap. Bewonder de Zonneboom van kunstenaar Andreas Hetfeld, het beeld van Dominicus in de tuin van het voormalige Albertinumklooster en de Hulpverlening aan de Groesbeekseweg. Rust halverwege uit in het schitterende Park Brakkenstein met de Hortus botanische tuin en de theetuin. Bewonder de gladiolenpoort ter ere van de Nijmeegse Vierdaagse en bekijk de DNA-prints van geneticus Marjolein Kriek op de sokkel bij het Huygensgebouw. Geniet van kunst met betekenis tijdens deze bijzondere route. Meer van Nijmegen zien? Dit zijn de hotspots van Nijmegen.

 • Startpunt: station Nijmegen Heyendaal
 • Lengte: 10 km

5. Schilderswijk Bewonerstours in Den Haag

Jarenlang stond de Schilderswijk bekend als onveilig, maar in de Bewonerstours laten de mooie kanten zien van de meest internationale buurt van Nederland (die maar liefst 120 nationaliteiten telt!). Bijzonder aan de twee à drie uur durende wandelingen is dat je de verhalen hoort van verschillende buurtbewoners. Je krijgt zo een intiem kijkje in hun leefomgeving. Luister je eerst nog naar het verhaal van iemand die vertelt hoe het is om aan een negentiende-eeuws hofje te wonen, een halfuur later sta je op de multiculturele Haagse markt, ben je in jeugdcentrum Samson of zit je in een Marokkaans theehuis. Elke wandeling is anders. Wat wel zeker is: dat je ten minste een lokale winkel bezoekt en gaat genieten. Bijvoorbeeld tijdens een proeverij in het Chinees-Surinaamse eethuisje in de Van der Vennestraat. Kom en laat je verrassen. Krijg je geen genoeg van Den Haag? Bekijk dan alle hotspots van Den Haag op een rij.

 • Startpunt: vanaf station Den Haag Centraal 12 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets

The Commons Restaurant, Hoefkade 11

6. Wandel door hartje Amsterdam

Deze stadswandeling neemt je mee op een indrukwekkende reis door de Joodse historie van Amsterdam. Je volgt een deel van het Westerborkpad en loopt in de voetsporen van vele Joodse Amsterdammers die van de Hollandse Schouwburg via station Amsterdam Muiderpoort naar kamp Westerbork zijn gedeporteerd.

Je wandelt langs beroemde grachten, waaronder de Prinsen-, Heren- en Keizersgracht, en bekende pleinen zoals het Rembrandt- en Waterlooplein. Ook loop je door de 9 straatjes met authentieke winkeltjes en kom je langs de Westerkerk en de Stopera. Onderweg ontdek je de rijke geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Amsterdam en herdenk je degenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd. Deze wandeling biedt een unieke kans om de stad op een andere manier te ervaren en meer te leren over de belangrijke rol van Amsterdam in de Joodse geschiedenis. Meer van Amsterdam zien? Maak er een dagje uit van en ontdek alle hotspots van Amsterdam.

 • Start- en eindpunt: van Amsterdam Centraal via het Westerborkpad naar Amsterdam Muiderpoort
 • Afstand: 8,5 km of 11 km

7. Bewonder de beroemde skyline en architectuur van Rotterdam

Deze NS-wandeling brengt je niet naar een rustig, groen gebied, maar naar het bruisende hart van Rotterdam. Op de Nieuwe Maas is altijd wel wat te zien en te beleven, met oude havens vol historische schepen, unieke bruggen en een moderne skyline. Je wandelt langs groene singels naar het historische Delfshaven, het oudste deel van Rotterdam. Tegenwoordig is Historisch Delfshaven het bruisende middelpunt van Rotterdam, waar je kunt genieten van lekker eten en drinken, uitgaan, terrasjes, stadswandelingen, kunst en cultuur. Er is genoeg te zien en te doen in deze levendige stad. Bekijk meer tips in de stedengids met alle hotspots in Rotterdam.

 • Start- en eindpunt: station Rotterdam Centraal
 • Afstand: 12 km of 15 km

8. Wandelroutes vol kunst in Ede

Een stad of dorp verkennen doe je het beste te voet, en wat is er nu leuker dan een wandelroute vol kunst? In Ede kun je kiezen uit drie interessante kunstroutes. De eerste route voert je door het centrum langs mooie fonteinen en bijzondere street art. Als je liever wat groener loopt, is er een tweede route die door verschillende parken gaat. En wil je graag wat meer te weten komen over de stad en haar geschiedenis, dan is de kunstroute Bospoort een aanrader. Hier kom je langs plekken waar je bijzondere verhalen kunt beluisteren. Wil je meer zien en doen in Ede? Ga dan naar de stedengids en bekijk alle tips voor een dagje Ede.

 • De routes variéren tussen 770m en 2,6 km
 • Startpunt van de routes: vanaf station Ede 6 minuten lopen naar de Grotestraat.

Tekst: Rosa Lee Szarzynski - MPG. 
Beeld: Barbara Putters, Jacobahof, Kai zetten, Haarlem Marketing, De Strakke Hand/Utrecht Marketing, Jurjen Drenth

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Ook interessant

Naar alle dagjes uit

10x wandelen langs verborgen hofjes

Zoek de rust op in deze historische hofjes en geniet na afloop van een lunch.

Stadswandeling: Rewriters Rotterdam

In Rotterdam ligt de kunst letterlijk op straat. Wandel je mee?

Wandelen

Ontdek de mooiste wandelroutes door stad en natuur.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tips van NS Dagje Uit, relevant nieuws en aanbiedingen.

Ontvang tips per mail