Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

5x culturele hotspots in Groningen

Wat te doen in Groningen? Deze stad is rijk aan mooie musea, buitenkunst en architectonische gebouwen die niet bij iedereen bekend zijn. Laat je verrassen door deze onbekende parels.


1. GRID Grafisch Museum Groningen

Wist je dat dit voormalig schoolgebouw in 1989 werd gekocht voor één gulden? Nu staat het bekend als het GRID Grafisch Museum Groningen en duik je er in de geschiedenis van vormgeving. Bewonder de oude persen in de drukkerij en boekbinderij of experimenteer erop los met de Werkman-techniek tijdens een workshop.

De muren hangen elke expositie weer vol met kleurrijke affiches en posters, bedrukt met verschillende lettertypes, in alle soorten en maten. Je kijkt er je ogen uit! Als kers op de taart scoor je in de winkel een kaart voor aan de muur of een boek, natuurlijk met een prachtig design.

Sint Jansstraat 2, gridgroningen.nl

2. Wall House

Zodra je het imposante Wall House ziet met zijn enorme muur van 18,5 meter breed en 14 meter hoog, felle kleuren en verschillende vormen, ben je direct nieuwsgierig. Wat voor gebouw is het? En hoe ziet er vanbinnen uit? Architect John Quentin Hejduk ontwierp het woonhuis al in 1973, maar pas na zijn dood en de manifestatie Blue Moon – hierbij veranderden vijf hedendaagse kunstenaars gebouwen in de stad – is het plan in 2001 gerealiseerd op initiatief van de gemeente.

Het bijzondere pand staat symbool voor de architectuur in de jaren tachtig en negentig, waarin Groningen furore maakte als de plek van de internationale postmoderne architectuur. Binnen wandel je langs oude vertrekken en vanuit de golvende ramen, die bedoeld zijn om je horizon te verbreden, heb je prachtig zicht op het meer. Regelmatig zijn er interessante exposities, bijvoorbeeld over afval. Kinderen leven zich uit in het atelier. Elk weekend is het Wall House open voor publiek van 12.00 tot 17.00 uur. Dit bezoek laat zeker een onvergetelijke indruk achter.

A.J. Lutulistraat 17, groningermuseum.nl

3. Tschumipaviljoen

Wie gek is op grote kunstinstallaties haalt zijn hart op bij het Tschumipaviljoen. Het grote glazen gebouw staat midden op een drukke weg zodat het voor iedereen zichtbaar is. In het voorjaar en de zomer ligt de focus op kinetische kunst, in het najaar en de winter op videoprojecten. Ieder seizoen is er een andere kunstenaar die bezoekers verrast met zijn of haar kunst. Zo maakten bouwkundestudenten een tijdje geleden houten vakwerkhuisjes na, die inmiddels verdwenen zijn vanwege de modernisering van de stad, en bevestigden ze die aan het paviljoen. Ze stelden daarbij de vraag hoe zou Groningen eruitzien zonder moderne architectuur?

Ook werd het pand eens omgetoverd tot lichtsculptuur en was het van onder tot boven beplakt met transparante folie waarop natuurbeelden staan. Eenmaal binnen zag je hoe het kunstwerk, dat ging over onze relatie met technologie, telkens van beeld en kleur veranderde door de ledlampen die erop schenen. Stuk voor stuk projecten die al je zintuigen prikkelen. Kijk vooral ook om je heen, want volgens de bedenker Bernard Tschumi is wat we zien in deze ruimte net zo belangrijk als de omgeving ervan. Omdat er regelmatig nieuwe kunst te bewonderen is, heb je alle reden om nog eens langs te gaan.

Hereplein, tschumipaviljoen.org  

4. Het Forum Groningen

Een bioscoop, museum, bibliotheek en kenniscentrum: het hypermoderne Forum Groningen is alles in één en daarmee een plezier voor jong en oud. Alleen al het 45 meter hoge gebouw dat 14 roltrappen telt en een dakterras heeft met zicht op de Martinitoren is fascinerend (bij helder weer kun je zelfs de vuurtoren op Schiermonnikoog zien).

Laat je verrassen door een film die nooit eerder in Nederland te zien was of ga voor een klassieker. Bezoek een expositie, bijvoorbeeld over animaties of kunstmatige intelligentie. Eerder benieuwd naar een andere denkwijze? Ga dan naar een inspirerende talk van een journalist, regisseur of presentator. Na afloop kom je bij in het restaurant op de tiende (!) verdieping.

Nieuwe Markt 1, forum.nl

5. Centrum Beeldende Kunst Groningen

Onder het motto ‘Breng kunst dichterbij de mens’ organiseert Centrum Beeldende Kunst Groningen exposities, evenementen en audiotours. Het CBK is verantwoordelijk voor maar liefst 400 kunstwerken in de openbare ruimte van de stad.

Met lekker weer wandel je in zo’n twintig minuten vanaf deze creatieve broedplaats naar het Noorderplantsoen. Daar zijn vaak kunstwerken van nieuwe talenten te zien die inspelen op de actualiteit, bijvoorbeeld op de huidige anderhalvemetersamenleving. Maak een wandeling langs alle hoogtepunten van de 'Noorderzomer audiotour' door de app IZI Travel: City Guides te downloaden. Ben je op zoek naar een schilderij, beeld of foto voor je huis? Ook dan zit je hier goed, er is namelijk een kunstuitleen met een uitgebreide collectie van 1950 tot nu.

Trompsingel 27a, cbkgroningen.nl

Tekst: Rosa Lee Szarzynski - MPG.
Beeld: Gea Schenk, Knelis, Siese Veenstra, Jenne Hoekstra, Wladimir de Vries.

6x vintage winkels in Groningen

De must-visit adressen voor tweedehands en vintage kleding én meubels.

8x bijzondere Nederlandse musea

Musea in de categorie ‘net even anders’.