Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

7x op wintersport in Nederland

Wintersport in Nederland? Schaats als een kampioen, ski op de steilste piste van Europa of speel een potje curling. Voor het ultieme wintergevoel hoef je niet de grens over, je ervaart het gewoon in eigen land.


1. De Uithof, Den Haag

Ben je een groot liefhebber van alles wat te maken heeft met (winter)sport? Dan ben je bij De Uithof aan het juiste adres. Hier kun je schaatsen, skiën, ijshockeyen en snowboarden onder één dak. Voor beginners zijn er lessen en cursussen. Voor gevorderden is het Freestyle Park the place to be. Maar er is meer… Zoek het hogerop op de 20 meter hoge klimwand, ontdek het plezier van bumperball (een soort voetbal, waarbij je een doorzichtig opblaaskussen om je heen hebt) of ga op avontuur in de lasergamehal.

Vanaf station Den Haag Centraal 26 minuten met de tram plus 7 minuten lopen.

Jaap Edenweg 10, Den Haag, deuithof.nl

2. Thialf, Heerenveen

 Van Sven Kramer tot Jutta Leerdam: bij Thialf schaats je op dezelfde baan als waar professionals (wereld)records vestigden. Volwassenen vermaken zich op ruim 400 meter, op de 333 meter- of de krabbelbaan. Voor de allerkleinsten is er de 30 bij 30 meter-baan. Daarnaast is er een 30 bij 60 meter-baan voor ijshockey. Na afloop kom je bij met een warme choco. Ook leuk: keer vooral terug om een club-, regionale, professionele shorttrack- of (kunst)schaatswedstrijd te zien.

Vanaf station Heerenveen 21 minuten met de bus.

Open t/m 28 februari, Pim Mulierlaan 1, Heerenveen, thialf.nl

3. SnowWorld Landgraaf

In Landgraaf zit met 35.000 m2 aan sneeuw de grootste indoorskihal van Nederland. Bij deze SnowWorld is er voor elk niveau wel een piste te vinden. De rode en groene piste zijn zelfs zo’n 400 meter lang. Eenmaal in de stoeltjeslift is het net alsof je op vakantie in Oostenrijk bent. In het funpark laten gevorderden hun trucs zien. Vergeet niet om van tevoren online een tijdslot te reserveren. Tip: bezoek ook de eerste SnowWorld in Zoetermeer, die al bestaat sinds 1996. Met een hellingspercentage van 21% is de 305 meter lange skibaan de steilste van Europa. Durf jij het aan?

Vanaf station Landgraaf 6 minuten met de bus plus 15 minuten lopen of 11 minuten met de OV-fiets.

Witte Wereld 1, Landgraaf, snowworld.com/landgraaf

Vanaf station Zoetermeer 7 minuten met twee bussen plus 7 minuten lopen of 19 minuten met de OV-fiets.

Buytenparklaan 30, Zoetermeer, snowworld.com/zoetermeer

4. Triavium, Nijmegen

Het Nijmeegse Triavium is the place to be voor schaatsliefhebbers. Van 5-jarigen tot 65-plussers, iedereen kan binnen een schaats- of ijshockeyles of -cursus volgen. Op woensdag, vrijdag en zondagmiddag zijn er familie-uren. Ook zijn er speciale norenuren, waarop je enkel op je noren op hoge snelheid roetsjt over de enige ringbaan van Nederland (van 333 meter lang!). Voor kinderen zijn er in het bijzonder allerlei activiteiten zoals discoschaatsen op vrijdagavond. Of kom kijken naar een ijshockeywedstrijd van een lokale vereniging.

Vanaf station Nijmegen Dukenburg 11 minuten lopen. Of vanaf station Nijmegen Centraal 23 minuten met de OV-fiets.

Open t/m 26 maart, Van Rosenburgweg 2, Nijmegen, triavium.nl

5. Schaatshal Leiden

Deze fotogenieke en ruime indoorschaatsbaan is al 45 jaar geliefd onder jong en oud. Met 77 bij 40 meter aan ijs heb je hier alle ruimte om rondjes te schaatsen. Voor zowel beginners als mensen die hun techniek willen verbeteren, worden er schaats- en hockeylessen aangeboden. In de voorjaarsvakantie is er een speciaal schaatsprogramma voor kinderen. Na afloop rust je uit bij het restaurant op de eerste verdieping. Van hieruit heb je fantastisch zicht op voorbijrijdende schaatsers. Let op: verhuist in september 2023 naar een nieuw sportcomplex op De Vliet in Leiden.

Vanaf station Leiden Centraal 14 minuten lopen of 3 minuten met de OV-fiets.

Open t/m 26 maart, Vondellaan 41, Leiden, schaatshalleiden.nl

6. Skipiste Nieuwegein, Utrecht

Tijdens een bezoek aan de sfeervolle Skipiste Nieuwegein kom je helemaal in de winterse vakantiestemming. De pistes van bij elkaar 800 m2 liggen namelijk allemaal buiten en hebben verschillende afdalingen, van de blauwe tot de rode piste. Ook is er een funpark en een oefenbaan voor kinderen. Volg een les of kom langs met je schaatsen of snowboard tijdens de vrije recreatiemomenten. Gek op après-ski? Plof dan na afloop neer op het terras aan het water of warm binnen op voor de open haard met uitzicht op de pistes. Keer zeker terug voor Oktoberfest Bij de Piste voor een feestelijke sfeer én natuurlijk de curry- en braadworst.

Vanaf station Nieuwegein 2 minuten met de bus plus 18 minuten lopen.

Open t/m 2 april, Nedereindseweg 501a, Utrecht, skipistenieuwegein.nl

7. Curlingbaan Zoetermeer

Ga naar Zoetermeer voor een bezoek aan de enige curlingbaan van Nederland! Tijdens een clinic leer je de basistechnieken van de sport en speel je vervolgens gelijk een wedstrijd. Dat kan vanaf 15 jaar. Eens in de maand is er Special Sunday, waarbij liefhebbers in een groepje maar ook alleen terechtkunnen voor een twee uur durende clinic. Van een gezellig dagje met vrienden of familie tot een kinderfeestje of bedrijfsuitje: hier ben je voor een avontuurlijk dagje uit op de juiste plek.

Vanaf station Zoetermeer 22 minuten met twee bussen of 16 minuten met de OV-fiets.

Open t/m 31 maart, Van der Hagenstraat 20, Zoetermeer, curlingbaan.nl

Tekst: Rosa Lee Szarzynski – MPG.
Beeld: o.a. Nico Alsemgeest, MdJ.

Ook interessant

Naar alle dagjes uit

7x de leukste sporten in de buitenlucht

Sporten in de buitenlucht is gezond en verrassend. Dit zijn de 7 leukste buitensporten.

7x plekken in Nederland waar sprookjes tot leven komen

Van schitterende lichtfestivals tot winterse evenementen vol magie.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tips van NS Dagje Uit, relevant nieuws en aanbiedingen.

Ontvang tips per mail