Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Fiets mee in de trein

Je fiets mee in de trein? Dat mag! Wel verzoeken we je om deze via de Treinwijzer aan te melden. Zo krijg je voor vertrek te zien in welke NS-trein er nog voldoende plek is voor je fiets. En help je ons een betere spreiding te realiseren. Samen zorgen we er zo voor dat reizen met de trein zo prettig mogelijk blijft voor iedereen.


Let op!

 • De Fietskaart Dal is momenteel alleen online en in de NS-app verkrijgbaar. Je kunt geen Fietskaart Dal kopen bij de automaat.
 • Je fiets mag alleen tijdens daluren mee in de trein. Daluren zijn op werkdagen van 0.00 - 6.30 uur, van 9.00 - 16.00 uur en van 18.30 - 24.00 uur, en in het weekend en op feestdagen de hele dag.

Hoe werkt het aanmelden?

Je kunt een nieuwe treinreis aanmelden door in te loggen in de Treinwijzer. Zodra je dat hebt gedaan kom je in ‘Mijn aanmeldingen’. Hier vind je je nog te maken reizen en kun je een nieuwe reis aanmelden. Tijdens het aanmelden zie je meteen hoeveel plekken er nog zijn voor je fiets in de trein.

Je kunt je treinreis aanmelden tot 1 minuut voor de geplande vertrektijd van de trein. Het is alleen mogelijk om een treinreis aan te melden voor vandaag en morgen.

We raden je aan om eerst je reis en je fiets aan te melden en daarna online een Fietskaart Dal te kopen. Daarnaast heb je uiteraard een geldig vervoerbewijs nodig.

Lees hieronder de voorwaarden die van toepassing zijn op het aanmelden van je treinreis, met en zonder fiets (Voorwaarden Treinwijzer).

Veelgestelde vragen over de Treinwijzer

 • Ben ik verplicht om mijn treinreis en/of fiets aan te melden?

  Nee, je bent niet verplicht om je treinreis en/of fiets aan te melden. Je mag ook reizen zonder aanmelding. Wel verzoeken we je om je reizen aan te melden.

  Zo kunnen we je informeren als de verwachte drukte toeneemt en laten we het je weten als je trein uitvalt. Op deze manier zien we – en jij als reiziger – vooraf hoe groot de verwachte drukte is in de trein. Maar ook of er ruimte is om je fiets mee te nemen.  
   

 • Waarom moet ik inloggen met een NS-account om aan te melden?

  We hebben je e-mailadres nodig om je te informeren over je aangemelde treinreis. Je ontvangt van ons een e-mail om je aangemelde reis te bevestigen, wanneer je je reis annuleert en als jouw aangemelde treinreis door een verstoring uitvalt. Bij de meeste reizigers staat dit e-mailadres gekoppeld aan een NS-account. Heb je een Mijn NS-account, dan kun je ook hiermee inloggen.
   
  Heb je geen NS-account? Dan maak je deze eenvoudig aan. Je hebt hier alleen je e-mailadres en een zelf in te stellen wachtwoord voor nodig. Na het aanmaken moet je eenmalig je e-mailadres bevestigen om in te kunnen loggen. 

  Wil je weten hoe wij met je gegevens omgaan?

  Je leest er alles over in ons privacystatement
   

 • Hoe meld ik een reis aan?

  Je kunt een nieuwe treinreis aanmelden via de NS-app of door  in te loggen in de Treinwijzer. Op ns.nl/treinwijzer vind je een instructiefimpje. 

 • Is mijn aanmelding een vervoerbewijs?

  Nee, je aanmelding is geen vervoerbewijs. Je reist zoals je gewend bent met je OV-chipkaart of een los vervoerbewijs zoals een e-ticket. Neem je je fiets mee in de trein? Meld dan je fiets aan en vergeet niet ook een Fietskaart Dal te kopen. Een Fietskaart Dal is momenteel alleen online en in de NS-app verkrijgbaar. 

 • Krijg ik met een aanmelding voorrang als het druk is in de trein?

  Nee, een aanmelding voor een treinreis geeft geen recht om te reizen in de trein waarvoor aangemeld is. Datzelfde geldt voor de aanmelding van je fiets: een aanmelding geeft niet het recht om je fiets mee te nemen in de trein. Je kunt je fiets alleen meenemen in de trein als er plek is en je in het bezit bent van een geldig vervoersbewijs.

  Wel zorgt het aanmelden van je reis en fiets ervoor dat je inzicht krijgt in de verwachte drukte in de trein en of er plek is voor je fiets.

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met NS Klantenservice. We helpen je graag.

Voorwaarden Fietskaart Dal

Met een Fietskaart Dal kun je voor € 7,50 een dag jouw fiets, ligfiets, racefiets, elektrische fiets of tandem meenemen in het aangegeven gedeelte van de trein. Hiervoor gelden de volgende regels:

 • Je beschikt over een Fietskaart Dal.
 • Een Fietskaart Dal is alleen geldig in combinatie met een ander vervoerbewijs. Je hebt naast je Fietskaart Dal dus altijd nog een vervoerbewijs nodig voor je eigen reis.
 • Een Fietskaart Dal is ook geldig bij andere vervoerders. Fietsen mogen echter niet mee in de ICE, de Thalys en in NS-bussen.
 • Je reist buiten de spits.
 • In de spits, tussen 6.30 - 9.00 uur en 16.00 - 18.30 uur, mag je jouw fiets dus niet meenemen in de trein in verband met de beperkte ruimte. Deze regel geldt ook wanneer je vóór de spits bent ingecheckt, maar tijdens de spits reist.
 • In het weekend, op feestdagen en in juli en augustus mag je fiets de hele dag mee in de trein, ook tijdens spitsuren.
 • Andere vervoermiddelen dan degenen die op deze pagina genoemd worden, zijn niet toegestaan. Denk hierbij aan fiets-/bolderkarren.
 • Stal je fiets alleen op een speciaal daarvoor bestemde plek in de trein. Is deze ruimte er niet? Dan mag de fiets niet mee.
 • Haal altijd je bagage (fietstassen etc.) van je fiets af, zodat er ruimte overblijft voor het plaatsen van andere fietsen.
 • Je dient zelf toezicht te houden op je fiets.
 • Heb je een aangepaste fiets, ligfiets of tandem vanwege een beperking? Dan mag je deze onder bepaalde voorwaarden gratis meenemen.

Jouw fiets mee in de trein naar het buitenland

 • In de spits en in de zomermaanden juli en augustus is fietsvervoer in Intercity Berlijn en Intercity Brussel voorbehouden aan reizigers met een internationaal fietsticket en verplichte fietsreservering.
 • Buiten deze periode kun je jouw fiets ook meenemen op het binnenlandse traject van Intercity Berlijn en Intercity Brussel. Reserveren voor een binnenlands traject is niet mogelijk.

In alle gevallen geldt dat er voldoende ruimte in de trein moet zijn. Met name in de zomer is het erg druk in de trein, en kan het voorkomen dat niet alle fietsen mee kunnen.

Vouwfiets mee in de trein

 • Je vouwfiets mag gratis mee in de trein als je deze inklapt, ook tijdens de spitsuren. Deze hoef je niet te registreren.
 • Je vouwfiets klap je in vóór het instappen en klap je weer uit ná het uitstappen.
 • Je vouwfiets (en bagage) mag onder geen enkele voorwaarde buitendeuren, binnendeuren of gangpaden blokkeren. Dit heeft met de veiligheid te maken: alle deuren zijn nooduitgangen.