Naar content

Hoofdnavigatie

Naar content

Hoofdnavigatie

Fiets mee in de trein

Vanaf 1 juli mag je je fiets weer meenemen in de trein. Wel verzoeken we je om deze vooraf te registreren. Je krijgt zo voor vertrek te zien in welke NS-trein er nog voldoende plek is voor je fiets. Zo zorgen we samen voor een zo goed mogelijke spreiding en een zo veilig mogelijke reis. 


Let op:

- De Fietskaart Dal is momenteel alleen online en in de NS-app verkrijgbaar. Je kunt momenteel geen Fietskaart Dal kopen bij de automaat.

- Je fiets mag alleen tijdens daluren mee in de trein. Daluren zijn op werkdagen van 0.00 - 6.30 uur, van 9.00 - 16.00 uur en van 18.30 - 24.00 uur, en in het weekend en op feestdagen de hele dag.

Hoe werkt het registreren?

Je kunt een nieuwe treinreis registreren door in te loggen in de Trein Veilig Service. Zodra je dat hebt gedaan kom je in ‘Mijn Registraties’. Hier vind je je nog te maken geregistreerde reizen en kun je een nieuwe reis registreren. Tijdens het registreren zie je meteen hoeveel plekken er nog zijn voor je fiets in de trein.

Je kunt je treinreis registreren tot 1 minuut voor de geplande vertrektijd van de trein. Het is alleen mogelijk om een treinreis te registreren voor vandaag en morgen.

We raden je aan om eerst je reis en je fiets te registreren en daarna online een Fietskaart Dal te kopen. Daarnaast heb je uiteraard een geldig vervoerbewijs nodig.

Lees hieronder de voorwaarden die van toepassing zijn op het registreren van je treinreis, met en zonder fiets (Voorwaarden Trein Veilig Service).

Video instructie trein veilig service

Veelgestelde vragen over het registreren met de Trein Veilig Service

 • Ben ik verplicht om mijn treinreis en/of fiets aan te melden?

  Nee, je bent niet verplicht om je treinreis en/of fiets aan te melden. Je mag ook reizen zonder aanmelding. Wel verzoeken we je om je reizen aan te melden.

  Hierdoor kunnen wij – en jij als reiziger – vooraf zien hoe druk het in de trein gaat zijn en of er ruimte is om je fiets mee te nemen. Zo zorgen we samen voor een zo goed mogelijke spreiding en een zo veilig mogelijke reis. 

 • Hoe registreer ik een reis?

  Je kunt een nieuwe treinreis registreren door in te loggen in de Trein Veilig Service. Zodra je dat hebt gedaan kom je in ‘Mijn Registraties’. Hier vind je je nog te maken geregistreerde reizen en kun je een nieuwe reis registreren.

 • Is mijn aanmelding een vervoerbewijs?

  Nee, je aanmelding is geen vervoerbewijs. Je reist zoals je gewend bent met je OV-chipkaart of een los vervoerbewijs zoals een e-ticket. Neem je je fiets mee in de trein? Meld dan je fiets aan en vergeet niet ook een Fietskaart Dal te kopen. Een Fietskaart Dal is momenteel alleen online verkrijgbaar.

 • Krijg ik met een aanmelding voorrang als het druk is in de trein?

  Nee, een aanmelding voor een reis geeft geen recht om te reizen in de trein waarvoor aangemeld is. Datzelfde geldt voor de aanmelding van je fiets: een aanmelding geeft niet het recht om je fiets mee te nemen in de trein. Je kunt je fiets alleen meenemen in de trein als er plek is. 

  Wel zorgt het aanmelden van je reis en fiets ervoor dat je inzicht krijgt in de drukte in de trein voor zitplaatsen en fietsen.

 • Waarom moet ik inloggen met een NS-account om aan te melden?

  We hebben je e-mailadres nodig om je te informeren over je aangemelde reis. Je ontvangt van ons een e-mail om je aangemelde reis te bevestigen, wanneer je je reis annuleert en als jouw aangemelde treinreis door een verstoring uitvalt. Bij de meeste reizigers staat dit e-mailadres gekoppeld aan een NS-account. Heb je een Mijn NS-account, dan kun je ook hiermee inloggen.
   
  Heb je geen NS-account? Maak deze dan eenvoudig aan. Je hebt hier alleen je e-mailadres en een zelf in te stellen wachtwoord voor nodig. Na het aanmaken moet je eenmalig je e-mailadres bevestigen om in te kunnen loggen. 

 • Hoe gaan jullie om met mijn gegevens?

  Lees alles over hoe NS met je gegevens omgaat in het privacystatement en in de voorwaarden van de Trein Veilig Service (te vinden op deze pagina).

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met NS Klantenservice. We helpen je graag.

Voorwaarden Fietskaart Dal

Met een Fietskaart Dal kun je voor € 7,50 een dag jouw fiets, ligfiets, racefiets, elektrische fiets of tandem meenemen in het aangegeven gedeelte van de trein. Hiervoor gelden de volgende regels:

 • Je beschikt over een Fietskaart Dal.
 • Een Fietskaart Dal is alleen geldig in combinatie met een ander vervoerbewijs. Je hebt naast je Fietskaart Dal dus altijd nog een vervoerbewijs nodig voor je eigen reis.
 • Een Fietskaart Dal is ook geldig bij andere vervoerders. Fietsen mogen echter niet mee in de ICE, de Thalys en in NS-bussen.
 • Je reist buiten de spits.
 • In de spits, tussen 6.30 - 9.00 uur en 16.00 - 18.30 uur, mag je jouw fiets dus niet meenemen in de trein in verband met de beperkte ruimte. Deze regel geldt ook wanneer je vóór de spits bent ingecheckt, maar tijdens de spits reist.
 • In het weekend, op feestdagen en in juli en augustus mag je fiets de hele dag mee in de trein, ook tijdens spitsuren.
 • Andere vervoermiddelen dan degenen die op deze pagina genoemd worden, zijn niet toegestaan. Denk hierbij aan fiets-/bolderkarren.
 • Stal je fiets alleen op een speciaal daarvoor bestemde plek in de trein. Is deze ruimte er niet? Dan mag de fiets niet mee.
 • Haal altijd je bagage (fietstassen etc.) van je fiets af, zodat er ruimte overblijft voor het plaatsen van andere fietsen.
 • Je dient zelf toezicht te houden op je fiets.
 • Heb je een aangepaste fiets, ligfiets of tandem vanwege een beperking? Dan mag je deze onder bepaalde voorwaarden gratis meenemen.

Jouw fiets mee in de trein naar het buitenland

 • In de spits en in de zomermaanden juli en augustus is fietsvervoer in Intercity Berlijn en Intercity Brussel voorbehouden aan reizigers met een internationaal fietsticket en verplichte fietsreservering.
 • Buiten deze periode kun je jouw fiets ook meenemen op het binnenlandse traject van Intercity Berlijn en Intercity Brussel. Reserveren voor een binnenlands traject is niet mogelijk.

In alle gevallen geldt dat er voldoende ruimte in de trein moet zijn. Met name in de zomer is het erg druk in de trein, en kan het voorkomen dat niet alle fietsen mee kunnen.

Vouwfiets mee in de trein

 • Je vouwfiets mag gratis mee in de trein als je deze inklapt, ook tijdens de spitsuren. Deze hoef je niet te registreren.
 • Je vouwfiets klap je in vóór het instappen en klap je weer uit ná het uitstappen.
 • Je vouwfiets (en bagage) mag onder geen enkele voorwaarde buitendeuren, binnendeuren of gangpaden blokkeren. Dit heeft met de veiligheid te maken: alle deuren zijn nooduitgangen.