Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Met trein en fiets op stap

Wil je met de fiets op pad? Pak dan eens een OV-fiets. Of neem je eigen fiets mee. Wel gelden hiervoor een aantal regels. Zo zorgen we samen voor een fijne verantwoorde reis, voor iedereen.


Aangescherpte voorwaarden per 1 juli 2024

De laatste jaren zijn er meer soorten fietsen bijgekomen. Veel fietsen zijn groter geworden en nemen daardoor meer plek in. Om het reizen met fietsen in de trein voor iedereen soepel te laten verlopen, worden de voorwaarden vanaf 1 juli aangescherpt.

Wat verandert er?

Vanaf 1 juli zijn tandems en ligfietsen alleen nog toegestaan als hulpmiddel voor reizigers met een beperking. Een ingevouwen vouwfiets mag straks alleen gratis tijdens de spits en daluren mee, zolang deze ingevouwen binnen de afmetingen van 45 cm breed x 86 cm lang x 80 cm hoog valt. De vouwfiets moet bij het in- en uitstappen van de trein ingevouwen zijn. Grotere en uitgevouwen vouwfietsen zijn alleen bij voldoende plek met een Fietskaart Dal in de daluren toegestaan.

Bekijk de Voorwaarden Fiets mee in de trein (geldig vanaf 1 juli 2024).

Je eigen fiets mee in de trein? Dit zijn de regels tot 1 juli

Heb je een normale fiets, ligfiets, elektrische fiets, tandem, racefiets, BMX/stuntfiets of gedemonteerde fiets? Dan mag je fiets alléén mee tijdens daluren, met een Fietskaart Dal én bij voldoende fietsplekken. Houd daarnaast rekening met het volgende:

 • Per persoon mag je maximaal één fiets meenemen in de trein.
 • Je mag je fiets alleen tijdens daluren (maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 16.00 uur en van 18.30 – 06.30 uur, in het weekend de hele dag) meenemen. Let op: je fiets mag niet mee tijdens de spits, ook niet wanneer de reis vóór de spits is begonnen. In juli en augustus geldt een uitzondering: dan mag je fiets de hele dag mee.
 • Koop een Fietskaart Dal. Dit is het vervoerbewijs van je fiets. Zorg ook voor een eigen vervoerbewijs.
 • Stal je fiets op de daarvoor bestemde fietsplekken, te herkennen aan het fietssymbool op de buitenkant van de trein.
 • Op de fietsplekken vind je de maximale capaciteit voor fietsen. Is er plek? Dan stal je de fiets alleen op een speciaal daarvoor bestemde plek in de trein en haal je de bagage van je fiets. Zo houden we het samen voor iedereen veilig. Geen plek? Dan mag de fiets niet mee. Neem dan de volgende trein en volg de aanwijzingen van het NS-personeel.

Let op: bakfietsen, (kinder)fietskarren en bolderkarren zijn niet toegestaan en mogen niet mee in de trein.

Fietskaart Dal

Een Fietskaart Dal kost € 7,50 en is te koop in de NS-app, op ns.nl en bij een NS-kaartautomaat. Koop je een Fietskaart Dal bij een NS-kaartautomaat, dan betaal je € 1 toeslag. Fietskaart Dal geldt op alle feestdagen behalve Koningsdag en in de maanden juli en augustus mag je fiets ook doordeweeks de hele dag mee. Check vooraf de voorwaarden.

Gratis de hele dag mee

Voor een ingevouwen vouwfiets geldt dat je deze gratis mag meenemen als je hiermee geen hinder of overlast veroorzaakt of kan veroorzaken. Tandems, driewielers en ligfietsen als hulpmiddel voor reizigers met een beperking en die voldoen aan de voorwaarden NS Reisassistentie mogen gratis de hele dag mee, ook in de spits.

Tip: huur een OV-fiets

Op heel veel stations zijn er OV-fietsen te huur, voor € 4,55 per fiets per 24 uur. En met één (gratis) abonnement huur je 2 fietsen. In de NS-app check je vooraf hoeveel fietsen er op het station van je keuze beschikbaar zijn. Ervaar de vrijheid en neem voor het laatste stukje van je reis de OV-fiets.

Heb je de NS-app nog niet? Download ‘m dan gratis.

Jongen bij OV-fiets huurlocatie

Veelgestelde vragen over reizen met je fiets

 • Welke fietsen mogen mee in de trein?

  Onder fiets wordt verstaan een normale fiets, ligfiets, elektrische fiets, tandem, racefiets, BMX/stuntfiets en gedemonteerde fiets. Deze fietsen mogen dus mee in de trein.

  Bakfietsen, (kinder)fietskarren en bolderkarren zijn niet toegestaan en mogen niet mee in de trein.

 • Moet ik een kaartje kopen?

  Ja, wanneer je je fiets meeneemt in de trein heb je een Fietskaart Dal nodig voor je fiets. De Fietskaart Dal is het vervoerbewijs voor de fiets in de trein.

  Gebruik je een (aangepaste) fiets als hulpmiddel vanwege een beperking, dan mag deze fiets gratis mee als je voldoet aan de voorwaarden die staan in de Voorwaarden NS Reisassistentie.

 • Mag mijn vouwfiets mee in de trein?

  • Je vouwfiets mag gratis mee in de trein als je deze inklapt, ook tijdens de spitsuren.
  • Je vouwfiets klap je in vóór het instappen en klap je weer uit ná het uitstappen.
  • Je vouwfiets (en bagage) mag onder geen enkele voorwaarde buitendeuren, binnendeuren of gangpaden blokkeren. Dit heeft met de veiligheid te maken: alle deuren zijn nooduitgangen.
 • Mag mijn fiets mee in internationale treinen?

  • In ICE International, Eurostar en Nightjet zijn geen binnenlandse fietsreizigers toegestaan.
  • In de spits en in de zomermaanden juli en augustus is fietsvervoer in Intercity Berlijn en Intercity Brussel voorbehouden aan reizigers met een internationaal fietsticket en verplichte internationale fietsreservering.
  • Buiten deze periode kun je jouw fiets ook meenemen op het binnenlandse traject van Intercity Berlijn en Intercity Brussel. Reserveren voor een binnenlands traject is niet mogelijk.
  • Kijk hier voor meer informatie.
 • Kan ik mijn fiets meenemen tijdens de inzet van bussen?

  Nee, je kunt je fiets niet meenemen in de NS-bus. Hier is helaas geen plaats voor.

 • Hoe kom ik door de poortjes met mijn fiets?

  Je houdt je reisproduct tegen de kaartlezer van het poortje. Zo check je in en open je de poortjes. Voor meer informatie kijk op de pagina In- en uitchecken.

 • Wat zijn de voorwaarden?

Staat je vraag er niet tussen? Vind dan het antwoord op je vraag bij NS Community. Kom je er toch niet uit? Neem dan contact op met onze Klantenservice.

Meer over reizen met trein en fiets