Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Top 10 boeken over oorlog en vrede

Over oorlog en vrede zijn boekenkasten vol geschreven. Maar welke boeken moet je nou echt gelezen hebben? Wij hebben in samenwerking met boekensite en lezerscommunity Hebban.nl een top 10 voor jullie samengesteld.


‘t Hooge Nest - Roxane van Iperen

Dit waargebeurde verhaal gaat over de Joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper, die tijdens de Tweede Wereldoorlog vele Joodse onderduikers verborgen in ‘t Hooge Nest, een villa in het Gooi.

Boekcover ‘t Hooge nest van Roxane van Iperen

De bibliotheek van Parijs - Janet Skeslien-Charles

Als de nazi’s Parijs bezetten, riskeren een bibliothecaresse en haar collega’s hun leven door de Joodse leden van haar bibliotheek nog altijd van boeken te voorzien.

De boekendief – Markus Zsusak

De jonge hoofdpersoon steelt boeken uit de boekverbrandingen van de nazi’s en de bibliotheek van de vrouw van de burgemeester. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de joodse Max die in de kelder van het gezin ondergedoken zit.

Mijn naam is Selma - Selma van de Perre

De joodse Selma van de Perre vertelt haar levensverhaal; hoe ze zich als zeventienjarig meisje aansloot bij het verzet tegen de nazi’s en zichzelf een nieuwe identiteit gaf.

De laatste trein naar vrijheid - Meg Waite Clayton

Deze roman vertelt het verhaal van de Nederlandse Truus Weismuller die tijdens de Tweede Wereldoorlog honderden joodse kinderen uit het Duitse rijk smokkelde in de hoop ze een veiliger thuis te kunnen bieden.

Boekcover De laatste trein naar vrijheid van Meg Waite Clayton

Wil - Jeroen Olyslaegers

De Vlaamse auteur beschrijft hoe een politieagent in Antwerpen zich tussen twee werelden begeeft: tussen hen die de joden willen vernietigen, en zij die dat proberen te voorkomen. 

De dochter van de nazi - Louise Fein

De dochter van een SS-officier wordt verliefd op een joodse jongen. Door haar gevoelens begint zij vraagtekens te zetten bij alles waarmee ze is opgegroeid.

De gelukkigste man ter wereld - Eddie Jaku

De 100-jarige Eddie Jaku vertelt in zijn memoires hoe hij – die, anders dan zijn familie, de verschrikkingen van de oorlog overleefde - het geluk wist te hervinden en deelt zijn wijsheid met lezers.

De aanslag - Harry Mulisch

De klassieker van Mulisch vertelt over de aanslag op een collaborerende politieagent. De verschrikkelijke gevolgen van deze gebeurtenis zullen de dan twaalfjarige Anton Steenwijk zijn leven lang blijven achtervolgen. 

De crèche - Elle van Rijn

Tegenover de Hollandsche Schouwburg bevindt zich de Joodse Crèche, door de Duitsers getransformeerd in een verzamelplaats voor Joodse kinderen voordat zij op transport gaan. In het diepste geheim weten de leidsters ruim zeshonderd kinderen van deportatie te redden. 

Nooit genoeg van lezen? Kijk dan ook eens op Hebban.nl voor nog meer inspiratie en tips.

 

Bekijk ook

 • Blijf op de hoogte van leestips

  Speciaal voor treinlezers hebben we een nieuwsbrief die helemaal draait om lezen in de trein. Met voordeel, aanbiedingen, events en treinleestips. Deze nieuwsbrief kun je als treinlezer niet missen! Meld je aan en blijf op de hoogte!

 • Ken jij de NS Leesclub al?

  Speciaal voor treinlezers hebben we de NS Leesclub op Facebook opgericht. Meld je aan, ontdek nieuwe schrijvers, check de boekentips van mede-treinlezers en profiteer van voordelen en leuke winacties. 

  Lees meer.

 • Boekentips van treinlezers!

  We stapten de intercity van Utrecht naar Groningen in en vroegen aan treinlezers: wat lees jij nu? 

  Hun persoonlijke boekentips lees je hier.