Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Top 10 'En toen?' boeken

Boeken brengen geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid. Met deze 10 boeken heb je geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken.


Alle hens! - Diverse auteurs, met illustraties van Harmen van Straaten

Dit boek staat vol met stoere verhalen over de geschiedenis van de Nederlandse marine. Zo maak je kennis met Hollandse helden als Michiel de Ruyter, Piet Hein, Jan van Speyk en Karel Doorman. Je wordt meegezogen in de avonturen van de kinderen (en zelfs de scheepshond) die in die tijd leefden. 

Alleen Beer mocht mee - Vivian den Hollander

"Trudi woont in Nederlands-Indië. Het gezin heeft een heerlijk leven tot de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Japan valt Indië binnen en vanaf dat moment verandert alles. Op een dag wordt Trudi’s vader gearresteerd, kort daarna moet het gezin naar een jappenkamp. Trudi wil blijven geloven dat ze haar vader ooit zal terugzien, maar het leven in het kamp is hard – en soms zelfs gevaarlijk."

De diamant van Banjarmasin - Arend van Damn

Kinderboekenweekgeschenk 2020

Vanaf 30 september cadeau bij aankoop van € 12,50 aan kinderboeken

Op de bijrijdersstoel in de vrachtwagen van zijn vader vraagt Arend op een dag: ‘Pa, wie zijn wij eigenlijk? Waar komen we vandaan?’ In dit boek probeert de schrijver zestig jaar later antwoorden te vinden op die vragen. In acht verhalen schrijft hij zich door de geschiedenis van Nederland heen. Het zijn verhalen over helden, gelukszoekers, vertrekkers en nieuwkomers. In al die verhalen vragen de hoofdpersonen zich af: ‘Wie ben ik? Waar wil ik zijn? Ben ik welkom?’ Soms botst het en wordt de vraag gesteld: ‘Wie ben jij? Ik was hier eerst!’ Ja, wie was hier eigenlijk het eerst?

De duik - Sjoerd Kuyper

"In Willemstad is een brug die een geheim herbergt: wie onder de brug door zwemt belandt in het verleden. Met zijn vader maakt Roly verschillende reizen naar het verleden. Op een avond gaat Roly’s vader alleen, en komt niet meer terug. De moeder van Roly is woedend en reist met Roly terug naar Nederland. Wie moet Roly’s vader nu redden?"

De zee kwam door de brievenbus - Selma Noort

"Midden in de nacht maakt mama Liesje en haar zus wakker. Het is ijskoud en het stormt. ‘Snel, kleed je aan!’ zegt mama. ‘De zee komt. De dijk is kapot.’ Liesje vertelt hoe zij als klein meisje de watersnoodramp meemaakte. Selma Noort schreef haar verhaal op in dit boek."

Held op Sokken - Bette Westera en Thé Tjong-Khing

Lang geleden, in de middeleeuwen, hadden alle ridders baarden. Behalve ridder Roderik, en die telde dan ook niet mee. Ridders zonder baarden waren alleen maar goed om het bloed van dode draken op te dweilen, harnassen te poetsen en aardappels te schillen. Draken verslaan, prinsessen uit torens bevrijden, op de vuist gaan met ridders uit een vreemd, vijandig land - dat was er voor ridder Roderik dus allemaal niet bij. Maar laat hij nu net iets kunnen waarmee hij alle andere ridders aftroeft...

Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino's - Guido van Genechten

Een hilarische rondleiding door de wondere wereld der dinosauriërs. Voor iedereen van 4 tot 250 miljoen jaar oud. Dit is geen doodgewone kip. Dit is een dino. De Gallus gallus domesticus, jawel! En deze doodgewone kip - pardon - deze dino weet alles over de andere dinosaurussen.

Nu is later vroeger - Joke van Leeuwen

"Waar kun je twee dagen achter elkaar je verjaardag vieren? Weten honden hoe laat het is? Waar is 10 oktober 1582 gebleven? De tijd is iets waarover je je kunt blijven verwonderen. Want wat is tijd precies? In dit boek vertelt Joke van Leeuwen op haar geheel eigen wijze van alles over tijd."

Van klein tot groots: Marie Curie - Maria Isabel Sánchez Vegara

"Het vijfde deel in de serie Van klein tot groots gaat over de wereldberoemde schei- en natuurkundige Marie Curie. Toen Marie jong was en wilde studeren, mocht dat niet omdat ze een vrouw was. Later werden haar ontdekkingen over de hele wereld gerespecteerd. Daarom wordt Marie gezien als de meest inspirerende vrouw in de moderne wetenschap."

Willewete. De grieken - Suzan Boshouwers

In dit boek lees je meer over hoe de oude Grieken leefden. Wie waren hun helden en hun goden? Wat leerden Griekse kinderen allemaal? Waar speelden ze mee? En waar dachten de oude Grieken over na? Op deze en veel andere vragen krijg je een antwoord. 

Bekijk ook

 • Blijf op de hoogte van leestips

  Speciaal voor treinlezers hebben we een nieuwsbrief die helemaal draait om lezen in de trein. Met voordeel, aanbiedingen, events en treinleestips. Deze nieuwsbrief kun je als treinlezer niet missen! Meld je aan en blijf op de hoogte!

 • Ken jij de NS Leesclub al?

  Speciaal voor treinlezers hebben we de NS Leesclub op Facebook opgericht. Meld je aan, ontdek nieuwe schrijvers, check de boekentips van mede-treinlezers en profiteer van voordelen en leuke winacties. 

  Lees meer.

 • Boekentips van treinlezers!

  We stapten de intercity van Utrecht naar Groningen in en vroegen aan treinlezers: wat lees jij nu? 

  Hun persoonlijke boekentips lees je hier.