Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

4x leuke musea in Maastricht

De zuidelijke Maasstad toont historische schilderijen en moderne werken op hoog niveau. In de oude binnenstad, geplaveid met historie, is de wandeling tussen dit culturele viertal een uitje op zich. Dit zijn leuke musea in Maastricht.


1. Museum aan het Vrijthof

Ooit logeerde Karel V er, maar tegenwoordig wordt het Spaans Gouvernement bewoond door de schatten van Museum aan het Vrijthof. Het kleine, maar fijne, museum zoekt naar onconventionele combinaties en samenwerkingen, van kunst tot popcultuur. Het resultaat: verrassende tentoonstellingen. Bij het museum zit Grand Café Maastricht Soiron, waar iedereen welkom is voor een kop koffie met een stukske vloai. 

Vanaf Maastricht Centraal Station 15 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets. 

Vrijthof 18,museumaanhetvrijthof.nl

2. Bonnefantenmuseum

Wie het beroemde museumgebouw van architect Aldo Rossi optimaal wil ervaren, kiest voor de aanlooproute langs het water en ziet de met zink beklede raketvormige toren schitteren aan de Maas. Binnen herbergen de stille, lichte museumzalen een overvloed aan middeleeuwse beeldhouwkunst, vroeg-Italiaanse en Zuid-Nederlandse schilderkunst. Je vindt er ook een prachtige collectie hedendaagse, vooral conceptuele, kunst van onder anderen Sol LeWitt, Bruce Nauman en Richard Serra. Het vrij toegankelijke café Ipanema heeft een heerlijk terras aan de Maaszijde.

Vanaf Maastricht Centraal Station 14 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets.

Avenue Céramique 250, bonnefanten.nl

3. Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur

Op nog geen tien minuten lopen van het Vrijthof staat een witte, oude brouwerswoning, de thuishaven van Marres. Dit 'Huis voor Hedendaagse Cultuur' brengt sinds 1998 een rijk programma met wisselende tentoonstellingen, lezingen, projecten en performances. Het aanbod wisselt ongeveer om de drie maanden. Ook fijn: de ommuurde, groene binnentuin van Marres Kitchen waar je verrukkelijke Mediterraanse gerechten kunt eten.

Vanaf Maastricht Centraal Station 19 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets.

Capucijnenstraat 98, marres.org

4. Museum van Illusies

In dit museum word je ondergedompeld in de wereld van illusies. Elke ruimte is weer anders en speelt met je perspectief. De Beuchet-stoel, de Vortex-tunnel, stereogrammen, de kaleidoscoop: tijdens dit bezoek komt alles voorbij. Het is ook de perfecte plek voor de leukste selfies, maak er bijvoorbeeld één op z’n kop in de gedraaide kamer. Dat wordt een avontuur voor al je zintuigen. Ga naar huis met een buigzaam potlood, kubus of 3D-puzzel uit de inspirerende museumwinkel.

Vanaf Maastricht Centraal Station 11 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets.

Mosae Forum 12-15,maastricht.museumofillusions.nl

Tekst: Rosa Lee Szarzynski – MPG.
Beeld: Harry Heuts, PH. GJ. van Rooij. 

Ook interessant

Naar alle dagjes uit

6x zien en doen in Maastricht

Hip, hartelijk en rijk aan historie.

Dagje uit in Maastricht

Vlaaien, historische panden, de mooie Maas.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tips van NS Dagje Uit, relevant nieuws en aanbiedingen.

Ontvang tips per mail