Naar content

Hoofdnavigatie

Naar content

Hoofdnavigatie

OV-verklaring aanvragen

Betaal je zelf je reiskosten om naar je werk te gaan? Dan kun je bij de Belastingdienst reisaftrek aanvragen. Daarvoor heb je een OV-verklaring of een reisverklaring (een bewijs dat je met het openbaar vervoer hebt gereisd) nodig. Omdat NS de abonnementsgegevens (van zowel maand- als jaarabonnementen) rechtstreeks aan de Belastingdienst verstrekt, is het niet nodig om een openbaarvervoerverklaring bij NS op te vragen. 


Wat is een OV-verklaring?

Om reiskosten voor het openbaar vervoer af te trekken, heb je een openbaarvervoerverklaring nodig. Deze verklaring is het bewijs dat je met het openbaar vervoer hebt gereisd.

Wanneer vraag je een OV-verklaring aan?

Waar en hoe je een OV-verklaring kunt aanvragen, hangt af van het vervoerbewijs dat je gebruikt:

Maand- en jaarabonnementen

Reis je met maand- of jaarabonnementen? Dan verstrekt NS de abonnementsgegevens rechtstreeks aan de Belastingdienst en hoef je geen openbaarvervoerverklaring aan te vragen, behalve wanneer het een periode van vóór 2016 betreft.

Naast de gegevens die NS aan de Belastingdienst verstrekt, kan ook via Mijn NS worden aangetoond dat met het OV is gereisd. Via Mijn NS kan een overzicht gemaakt worden van alle gemaakte reizen. DIt overzicht kan vervolgens aan de Belastingdienst worden verstrekt.

NS-Business Card

Voor overige NS-abonnementen hangt het af van de werkgever. Wordt de NS-Business Card door jouw werkgever betaald, dan is een OV-verklaring niet nodig. ZZP’ers kunnen met facturen uit Mijn NS Zakelijk belastingteruggave vragen.

Studentenreisproduct

Reizigers met een Weekend- of Weekabonnement vragen een OV-verklaring aan bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

Geen abonnement

Reis je zonder abonnement? Dan vraag je bij je werkgever een reisverklaring aan. Met deze reisverklaring en de vervoersbewijzen toon je bij de Belastingdienst aan dat je reizen met het openbaar vervoer hebt gemaakt. Op de OV-chipkaart website kun je een overzicht maken van de reizen die je met jouw OV-chipkaart hebt gemaakt. 

Dit geldt overigens alleen voor de reizen met NS. Indien met andere vervoerders wordt gereisd is wellicht wel een verklaring vereist. Deze moet dan bij die vervoerder worden opgevraagd.

Verschillende werkplekken

Reis je op dezelfde dag naar verschillende werkplekken, dan mag je alleen reiskosten aftrekken voor reizen naar een bestemming die je het meest maakt. Bij een gelijk aantal ga je uit van de plaats met de langste afstand. Voor een overzicht van de bedragen die je mag aftrekken kijkt u in de Tabel reisaftrek openbaar vervoer van de Belastingdienst.