Naar content

Hoofdnavigatie

OV-verklaring aanvragen

Betaalt u zelf uw reiskosten om naar uw werk te gaan? Vraag reisaftrek aan met een OV-verklaring of een reisverklaring bij de Belastingdienst. Let op: vanaf 2016 hoeft u geen OV-verklaring meer aan te vragen. NS levert uw abonnementsgegevens rechtstreeks aan de Belastingsdienst. Dit geldt voor zowel maand- als jaarabonnementen.


Wat is een OV-verklaring en wanneer vraagt u deze aan?

Een openbaarvervoerverklaring of reisverklaring is het bewijs dat u met het openbaar vervoer heeft gereisd. Waar en hoe u deze verklaring kunt aanvragen, hangt af van het vervoerbewijs dat u gebruikt:

  • Reist u met Altijd Vrij, Traject Vrij, Dal Vrij of Weekend Vrij abonnement, dan gaat de rapportage aan de Belastingdienst vanzelf en hoeft u geen OV-verklaring aan te vragen, behalve wanneer het de periode vóór 2016 betreft
  • Voor overige abonnementen hangt het af van de werkgever. Wordt de NS-Business Card door uw werkgever betaald, dan is een OV-verklaring niet nodig. ZZP’ers kunnen met facturen uit Mijn NS Zakelijk belastingteruggave vragen.

Zo vraagt u een OV-verklaring aan

Een OV-verklaring vraagt u aan bij het openbaar vervoerbedrijf waarmee u voor uw werk reist. Bewaar de OV-verklaring goed. De Belastingdienst kan erom vragen. Het is ook verstandig om uw OV-chipkaart en de abonnementen waarmee u het jaar daarvoor heeft gereisd te bewaren. Wanneer u een OV-verklaring aanvraagt, is NS verplicht uw gegevens door te geven aan de Belastingdienst.

Vanaf 2016 geen OV-verklaring meer nodig

Vanaf  2016 hoeft u geen OV-verklaring meer aan te vragen. NS levert uw abonnementsgegevens rechtstreeks aan de Belastingsdienst.

Reisverklaring

Krijgt u geen OV-verklaring omdat u met losse vervoerbewijzen of met uw OV-chipkaart zonder abonnement reist? Vraag dan bij uw werkgever een reisverklaring aan. Met deze reisverklaring én de vervoerbewijzen bewijst u bij de Belastingdienst dat u met het openbaar vervoer heeft gereisd. U kunt de betaalgegevens van uw OV-chipkaart laten zien of een overzicht van de gemaakte reizen met uw OV-chipkaart.

Verschillende werkplekken

Reist u op dezelfde dag naar verschillende werkplekken, dan mag u alleen reiskosten aftrekken voor reizen naar een bestemming die u het meest maakt. Bij een gelijk aantal gaat u uit van de plaats met de langste afstand. Voor een overzicht van de bedragen die u mag aftrekken kijkt u in de Tabel reisaftrek openbaar vervoer van de Belastingdienst.

Studentenreisproduct

Reizigers met een Weekend- of Weekabonnement vragen een OV-verklaring aan bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).