Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

OV-verklaring aanvragen

Betaal je zelf je reiskosten om naar je werk te gaan? Dan kun je bij de Belastingdienst reisaftrek aanvragen. Daarvoor heb je een OV-verklaring of een reisverklaring (een bewijs dat je met het openbaar vervoer hebt gereisd) nodig.


Wat is een OV-verklaring?

Een openbaarvervoerverklaring (OV-verklaring) is een bewijs dat je met het openbaar vervoer hebt gereisd. Deze verklaring stuur je naar de Belastingdienst om geld terug te krijgen voor je reizen naar je werk.

Wanneer vraag je een OV-verklaring aan?

Waar en hoe je een OV-verklaring kunt aanvragen, hangt af van het vervoerbewijs dat je gebruikt.

Jaarabonnementen

Reis je met een jaarabonnement? Dan sturen we je abonnementsgegevens door naar de Belastingdienst. Dit doen we niet bij het Dal Voordeel abonnement.

Let op: check altijd zelf bij de Belastingdienst welke gegevens je nog moet opsturen.

Het is mogelijk dat de Belastingdienst nog meer gegevens van je nodig heeft. Dit kan een bevestiging van je abonnement of een bevestiging van je gemaakte reizen zijn. Die gegevens moet je dan zelf in een OV-verklaring bij je belastingaangifte aanleveren.

Voorbeelden van een OV-verklaring:

  • Bevestiging van je abonnement of het verlengen van je abonnement
  • Factuur van je abonnement
  • Rekeningafschrift waarop de kosten voor je abonnement staan

Je vindt de bevestiging van je abonnement en je facturen in Mijn NS.

NS-Business Card

Betaalt je werkgever voor je reizen op je NS-Business Card? Dan is een OV-verklaring niet nodig. Als ZZP’ers kun je met facturen uit Mijn NS Zakelijk belastingteruggave vragen.

Studentenreisproduct

Ben je student en reis je met een Weekend- of Weekabonnement? Vraag dan een OV-verklaring aan bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

Geen abonnement

Reis je zonder abonnement? Dan vraag je bij je werkgever een reisverklaring aan. Met deze reisverklaring en de vervoersbewijzen toon je bij de Belastingdienst aan dat je reizen met het openbaar vervoer hebt gemaakt. Op de OV-chipkaart website kun je een overzicht maken van de reizen die je met je OV-chipkaart hebt gemaakt.

Dit geldt alleen voor je reizen met NS. Reis je met andere vervoerders? Dan heb je misschien wel een OV-verklaring nodig. Deze vraag je dan bij de vervoerder aan. Lees meer over het aanvragen van een OV-verklaring op de website van OV-chipkaart.

Verschillende werkplekken

Reis je op dezelfde dag naar verschillende werkplekken, dan mag je alleen reiskosten aftrekken voor reizen naar een bestemming die je het meest maakt. Bij een gelijk aantal ga je uit van de plaats met de langste afstand. Voor een overzicht van de bedragen die je mag aftrekken kijkt u in de Tabel reisaftrek openbaar vervoer van de Belastingdienst.