Naar content

Hoofdnavigatie

Identiteitsbewijs vergeten

Reist u met een e-ticket? Dan is het belangrijk dat u deze in combinatie met een geldig identiteitsbewijs kunt tonen.


Identificatieplicht

In Nederland geldt een identificatieplicht, u moet zich altijd kunnen legitimeren. Een geldig identiteitsbewijs is bijvoorbeeld een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Reist u met een e-ticket? Zorg dan dat u ook een geldig identiteitsbewijs bij u heeft dat op dezelfde naam staat als het e-ticket. Bij controle in de trein en op de stations bent u verplicht beide te tonen.

De conducteur is een Buitengewoon Opsporings Ambtenaar en mag naar uw legitimatie vragen. Als u deze niet kunt laten zien, dan mag de conducteur een proces-verbaal opmaken.

Reizen met e-ticket zonder identiteitsbewijs

Heeft u alleen een e-ticket en geen identiteitsbewijs bij u in de trein? Dan reist u zwart en heeft u geen geldig vervoerbewijs. U krijgt in dit geval een boete. De conducteur zal u een kaartje verkopen en daarbij de wettelijke verhoging van € 50 in rekening brengen.

Komt u er op het station voordat uw treinreis begint achter dat u uw identificatiebewijs bent vergeten en alleen uw e-ticket bij u heeft? Koop dan een vervoerbewijs bij de kaartautomaat of reis op saldo met uw OV-chipkaart. U riskeert anders een boete.

E-ticket bestellen zonder identiteitsbewijs

Heeft u geen identiteitsbewijs? Zolang u de bestelling nog niet heeft afgerond is het mogelijk deze te annuleren. Annulering na een afgeronde bestelling is niet mogelijk.

Het tonen van een geldig identiteitsdocument met foto geldt niet voor kinderen reizend met een Railrunner. Wel staat hun naam, geboortedatum en de reisdatum op het e-ticket.