Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Identiteitsbewijs vergeten

Reis je met een e-ticket? Dan is het belangrijk dat je deze in combinatie met een geldig identiteitsbewijs kunt tonen.


Identificatieplicht

In Nederland geldt een identificatieplicht, je moet je altijd kunnen legitimeren. Een geldig identiteitsbewijs is bijvoorbeeld een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Reis je met een e-ticket? Zorg dan dat je ook een geldig identiteitsbewijs bij je hebt dat op dezelfde naam staat als het e-ticket. Bij controle in de trein en op de stations ben je verplicht beide te tonen.

De conducteur is een Buitengewoon Opsporings Ambtenaar en mag naar jouw legitimatie vragen. Als je deze niet kunt laten zien, dan mag de conducteur een proces-verbaal opmaken.

Reizen met e-ticket zonder identiteitsbewijs

Heb je alleen een e-ticket en geen identiteitsbewijs bij je in de trein? Dan reis je zwart en heb je geen geldig vervoerbewijs. Je krijgt in dit geval een boete. De conducteur zal je een kaartje verkopen en daarbij de wettelijke verhoging van € 50 in rekening brengen.

Kom je er op het station, voordat jouw treinreis begint, achter dat je jouw identificatiebewijs bent vergeten en alleen jouw e-ticket bij je hebt? Koop dan een vervoerbewijs bij de kaartautomaat of reis op saldo met jouw OV-chipkaart. Je riskeert anders een boete.

E-ticket bestellen zonder identiteitsbewijs

Heb je geen identiteitsbewijs? Zolang je de bestelling nog niet hebt afgerond is het mogelijk deze te annuleren. Annulering na een afgeronde bestelling is niet mogelijk.

Het tonen van een geldig identiteitsdocument met foto geldt niet voor kinderen reizend met een Railrunner. Wel staat hun naam en de reisdatum op het e-ticket.