Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

In de rugtas van Lenno

Lenno reist het liefst eersteklas in de trein, met een boek. Hij wil altijd iets te lezen hebben of in ieder geval in de mogelijkheid hebben om te kunnen lezen. Door de cadans van de trein wordt hij kalm en kan hij heerlijk rustig lezen.


Treinlezer: Lenno (70) uit Leiden
Trein: intercity Leiden - Utrecht Centraal 
Beroep: met pensioen
Tas: Samsonite rugtas 
Boek in de tas: “Ik heb verschillende boeken van schrijver Marja Pruis in mijn tas, waaronder Zachte riten. Waarom? Ik zit al vijftien jaar in een leesclub met mensen uit de zorgsector. Via een professor, die we allemaal kennen, zijn we bij elkaar gekomen. Ieder jaar gaan we twee dagen weg, ieder jaar naar hetzelfde hotel op de Veluwe. We nodigen dan altijd twee schrijvers uit, dit jaar hebben we onder meer schrijver Mar-ja Pruis uitgenodigd. Dus ja, ik moet natuurlijk wel een beetje goed beslagen ten ijs komen.”

Portret van treinlezer Lenno

Daarom een boek in de tas: “In de trein heb je weinig anders te doen en bellen doe ik liever niet. Van de cadans van de trein word ik heel rustig en kalm. Ik kan me daardoor goed afsluiten van andere mensen om me heen en vind het dan erg fijn om een boek te lezen. Het liefst ook nog eerste klas. Mijn vrouw vindt dat overdreven, dus als we samen reizen, zitten we tweede klas. Maar anders vind je mij in de eerste klas!” 

Zwarte rugtas gevuld met boeken

Bekijk ook

 • Blijf op de hoogte van leestips

  Speciaal voor treinlezers hebben we een nieuwsbrief die helemaal draait om lezen in de trein. Met voordeel, aanbiedingen, events en treinleestips. Deze nieuwsbrief kun je als treinlezer niet missen! Meld je aan en blijf op de hoogte!

 • Wat stoppen andere treinlezers in hun tas?

  Benieuwd welke boeken andere treinlezers in hun tas hebben gestopt voordat ze naar het station gingen?

  Je leest het hier.

 • Ken jij de NS Leesclub al?

  Speciaal voor treinlezers hebben we de NS Leesclub op Facebook opgericht. Meld je aan, ontdek nieuwe schrijvers, check de boekentips van mede-treinlezers en profiteer van voordelen en leuke winacties. 

  Lees meer.

 • Treinlezen is goed voor je brein!

  Lezen in de trein heeft een positief effect op onze hersenen! Wil je weten hoe dat werkt? Lees dan ons interview met neuroloog Barend van Kooten. Hij legt het haarfijn uit.