Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

7x de leukste sporten in de buitenlucht

Geen fan van de sportschool? De natuur heeft alles wat je nodig hebt! Frisse lucht, daglicht en al het groen maken jouw outdoor work-out nóg beter voor je gezondheid. Dus trek je skeelers aan, stap op een sup of rol je yogamat uit in het gras. Dit zijn de 7 leukste buitensporten van dit moment.


1. Full moon suppen, Loosdrecht

In het licht van de volle maan, peddelend op een sup door een van de mooiste stukjes natuur van Nederland: dat is nog eens een magische manier om te sporten in de buitenlucht. Bij IkSup in Loosdrecht kun je de hele zomer full moon suppen. Op een boot geniet je eerst van een drankje terwijl je de zon in het water ziet zakken. Vervolgens stap je op de sup voor een betoverende tocht.

Vanaf station Hollandsche Rading of station Hilversum 29 minuten met de OV-fiets.

Oud-Loosdrechtsedijk, Loosdrecht, iksuploosdrecht.nl/fullmoonsup 

2. Obstacle bootcamp in het bos, Hengelo

De ultieme outdoorsport is een obstacle run. Een van de mooiste parcours in de natuur is dat van de YU MAN RACE. Op de prachtige Sallandse Heuvelrug klim, klauter en ploeter je met een spectaculair uitzicht. Nog even trainen voor de run? Schrijf je in voor een obstacle bootcamp. Bij deze lessen van The Bootcamp Factory train je voor je run op de fijnste locaties in de natuur.

Vanaf station Hellendoorn/Nijverdal 15 minuten lopen of 3 minuten met de OV-fiets.

Koersendijk, Nijverdal, yumanrace.com, en Van Alphenstraat 17, Hengelothebootcampfactory.nl

3. Padel in het park, Haarlem

Padel is hip en happening en een padelkooi is tegenwoordig bijna overal wel te vinden. Padellen is een dynamische combinatie tussen tennis en squash die buiten gespeeld wordt. En als je dan toch in de buitenlucht een balletje gaat slaan, zoek dan meteen de natuur op. Bijvoorbeeld het Reinaldapark in Haarlem, waar de padelbanen midden in het groen liggen.

Vanaf station Haarlem Centraal 38 minuten lopen of 12 minuten met de OV-fiets.

Reinaldapad 10, Haarlem, wepadel.nl

4. Skeeleren door veenlandschap, Winterswijk

Skeeleren is bij uitstek de perfecte buitensport voor natuurliefhebbers. Heerlijk in de buitenlucht en tegelijk een lekkere work-out. Het beste van twee werelden! Online zijn veel bijzondere skeelerroutes te vinden. Bijvoorbeeld de Vragenderveenroute, in de Achterhoek. In 13, 28 of 40 kilometer rol je over gladde, geasfalteerde wegen door het veenlandschap langs een prachtig landgoed met een historische molen en een vijftiende- eeuwse kapel.

Vanaf station Winterswijk 5 minuten skeeleren naar het startpunt op de Singelweg.

Meddosestraat, Winterswijk, achterhoek.nl

5. Functioneel buitenspelen

De leukste manier om te sporten in de buitenlucht? Buitenspelen! Ga bijvoorbeeld trailrunnen: hardlopen over modderige paadjes, heuvels, rotsen en beekjes. Natuurmonumenten heeft meer dan 300 routes voor je klaarstaan. Als je gaat buitenspelen met NatuurlijkSportief train je zonder dat je het doorhebt. Lopen, rennen, klimmen, tillen, kruipen en springen … het is fitness met alles wat je in de natuur tegenkomt.

Kijk voor een trailrunroute op natuurmonumenten.nl en voor een buitenspelen-locatie bij jou in de buurt op natuurlijksportief.nl 

6. Yoga op bijzondere plekken in de natuur

Niets is meer ontspannend dan een yogales in de natuur. Doe bijvoorbeeld mee met Yoga in de Kas, met uitzicht op de weilanden in Vught. Of rol je matje uit in de historische wijngaard van biologische tuinderij Land & Boschzigt in ’s-Graveland. En in Utrecht geniet je van het rustgevende, kabbelende water van het Amsterdam-Rijnkanaal tijdens buitenyoga bij SOIA op stadsstrand Oog in Al.

Yoga in de Kas bereik je vanaf station ’s-Hertogenbosch in 25 minuten met de OV-fiets, Land & Boschzigt bereik je vanaf station Hilversum in 15 minuten met de OV-fiets en SOIA bereik je vanaf station Utrecht Centraal in 15 minuten met de OV-fiets.

Hoevensestraat 4, Vught, yoga-muse.nl, en Leeuwenlaan 34, ’s-Graveland, anandayoga.nl, en Kanaalweg 199, Utrecht, soia.nl

7. Outdoor rocycle in een oude treinloods

Fiets je graag en hou je wel van een pittige work-out? Bij de oude treinloods van Peron-E in Utrecht werk je jezelf in het zweet met dé sporttrend van dit moment: rocycle. In deze outdoorles fiets en beweeg je op de beats van de silent disco. Anders dan in een spinningles train je bij rocycle ook je bovenlichaam, met push-ups en dumbbells bijvoorbeeld. 

Vanaf Utrecht Centraal 18 minuten lopen of 7 minuten met de OV-fiets.

Concordiastraat 80, Utrecht, rocyclestudios.com

Tekst: Marleen Bontekoe - MPG. 
Beeld: Freek van den Bergh, Hans Engbers.

6x leukste wandelroutes in Nederland

Wandelen, eten en drinken op de leukste plekken in Nederland.

9x fijnste plekken voor een frisse zomerduik

Op deze locaties kun je nog in alle rust in het water plonzen.