Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

7x activiteiten in Alkmaar met vrienden

Alkmaar biedt de leukste activiteiten voor een fijn weekend met vrienden. Van een rondvaart en een stadswandeling tot lekker koffiedrinken bij De Koffiemolen. Of maak heerlijke gerechten in Kookstudio Alkmaar. Wij geven je 7 tips die de garantie geven op een fijne dag. Reis met de trein af naar deze oer-Hollandse stad en ga op ontdekking. Met wie ga jij op pad?


1. Varen door de grachten van Alkmaar

Wat is nou een leukere manier om een stad te ontdekken dan vanaf het water? Tijdens een rondvaart met Grachtenrondvaart Alkmaar vaar je, zoals de naam al verklapt, over de grachten van de stad. Een vaartocht duurt ongeveer 45 minuten. De kapitein en gids geven je tijdens de rondvaart een goed beeld van het oude en huidige Alkmaar. Nader je één van de 20 bruggen? Dan moet je zorgen dat je op tijd bukt. Deze rondvaart is een van de activiteiten die jouw tijd in Alkmaar onvergetelijk maken. 

Vanaf station Alkmaar wandel je in 17 minuten of fiets je binnen 5 minuten naar Mient, het startpunt van de rondvaart.

 • Bekijk de afvaartijden via de website van rondvaartalkmaar.nl
 • Tickets: volwassenen € 8,50 en kinderen t/m 10 jaar € 6,50 

Mient, rondvaartalkmaar.nl

2. Biologische koffie bij De Koffiemolen

De lekkerste koffie van Alkmaar vind je bij De Koffiemolen. Een perfect kopje koffie gemaakt van biologische Bocca bonen. Bij deze koffiezaak wordt alles met veel liefde gemaakt. En dit proef je. Naast koffie staan ze ook bekend om de huisgemaakte taarten en verse broodjes. Wandel binnen en bekijk de vitrine vol lekkers. Of kies voor een broodje met huisgemaakte tonijnsalade, geroosterde pompoen of pittige kip. Op de kaart staan veel vegetarische opties. 

Vanaf station Alkmaar wandel je in 14 minuten of fiets je binnen 5 minuten met de OV-fiets naar de Koffiemolen.

 • Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 9.00 - 17.00 uur en zondag van 10.00 - 16.30 uur

Ritsevoort 26, dekoffiemolenalkmaar.nl

3. Molens spotten in de Schermerpolder

Behoefte aan een beetje beweging? Met een OV-fiets trap je met een half uurtje de Schermerpolder in. Hier spot je oud-Hollandse molens. Tip: breng een bezoek aan de Museummolen. In dit kleine museum bekijk je een film over de werking van de molen en de droogmakerij. Ook beleef je hoe vroeger molenaarsgezinnen in een molen woonde. Wist je dat voor het droogmalen van het Schermeer maar liefst 52 watermolens nodig waren? 

Vanaf station Alkmaar fiets je in een half uurtje met de OV-fiets naar de Schermerpolder.

 • Fiets langs de Museummolen
 • Openingstijden Museummolen: in maart op zondag van 12.00 - 16.00 uur, van april t/m oktober op dinsdag van 9.00 - 16.30 uur en zondag van 11.00 - 16.30 uur
 • Tickets Museummolen: Volwassenen € 6, kinderen van 4 t/m 12 jaar € 4 en kinderen tot 4 jaar gratis

Museummolen, Noordervaart 2, museummolen.nl

4. Spannende uitjes bij Escaperoom Alkmaar

Als jij behoefte hebt aan spannende activiteiten zit je bij Escaperoom Alkmaar goed. De 6 verschillende ruimtes zijn ingedeeld op thema en leeftijdscategorie. Ontdek wat er gebeurd is met de verdwenen Melinda in de duivelse trekkershut Cabin 666. Of duik in de magische wereld van Harry Potter in The Wizard School. Weet jij samen met jouw vrienden het hoofd koel te houden en te ontsnappen?

Vanaf station Alkmaar Noord fiets je binnen 11 minuten naar Escaperoom Alkmaar.

 • Bekijk de verschillende kamers op de website van escaperoom-alkmaar.nl
 • Openingstijden: maandag t/m zondag van 10.00 - 22.00 uur
 • Tickets: maandag t/m donderdag vanaf € 96, vrijdag t/m zondag vanaf € 100. De prijs is afhankelijk van het aantal personen

Hamsterkoog 3, escaperoom-alkmaar.nl

5. Swingen bij Cultuurpark de Hout 

Wil jij samen met je vrienden de heupen los gooien? In Cultuurpark de Hout worden, zeker in de zomermaanden, gratis culturele evenementen georganiseerd. Tussen de hoge bomen van het park staat een podium. Naast muzikale hoogtepunten wordt er tijdens evenementen ook kunst tentoongesteld aan liefhebbers. Geniet van warme zomernachten onder het genot van bijvoorbeeld jazz- of klassieke muziek. Wat is jouw favoriete genre? 

Vanaf station Alkmaar wandel je in 23 minuten of fiets je in 8 minuten met de OV-fiets naar Cultuurpark de Hout.

Leonard Springerpad, cultuurparkdehout.nl

6. Stadswandeling Walk of History

Stadswandeling 'Walk of History' neemt je mee langs de geschiedenis van Alkmaar. In 50 lichtgevende tegels staan afbeeldingen vol verhalen. Ontdek welke bekende kunstenaars in de 19e eeuw in de stad leefden. Of leer meer over het kaasverleden. Wist je dat in Alkmaar de uitvinder van de allereerste werkende onderzeeër woonde? Wandel door de Langestraat tijdens deze leerzame route op chronologische volgorde. 

Vanaf station Alkmaar wandel je in 13 minuten of fiets je binnen 4 minuten met de OV-fiets naar de Langestraat.

 Langestraat, walkalkmaar.nl

7. Samen kokerellen bij Kookstudio Alkmaar

Wie houdt er nou niet van lekker eten? Bij Kookstudio Alkmaar geniet je niet alleen van lekker eten, maar leer je ook hoe je dit zelf maakt. Stefan, de chef-kok en eigenaar, heeft 37 jaar ervaring. Zijn kennis brengt hij graag over tijdens een van de kookworkshops. Maak 11 gerechtjes waarbij gezelligheid centraal staat tijdens de workshop Vegetarisch Mediteraans. Of maak een hoogstaand 5-gangenmenu met gamba's, tartaar van ossenworst en rundermedaillon. Deze workshops vormen leuke activiteiten om samen met vrienden te doen. De workshops zijn vanaf 8 personen te boeken. Trommel jouw vriendengroep op en ga culinair aan de slag. 

Vanaf station Alkmaar wandel je in 23 minuten of fiets je binnen 7 minuten met de OV-fiets naar Kookstudio Alkmaar.

 • Bekijk de prijzen van de verschillende workshops via de website van kookstudioalkmaar.nl
 • Duur: 4 uur
 • Workshop op aanvraag

Heiligland 13, kookstudioalkmaar.nl

Tekst: Anne-Floor van Nunen - Insiders
Beeld: Marion Stoffels, Rolinda Windhorst, De Koffiemolen, Stadspark de Hout en Kookstudio Alkmaar

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur culinair en lekker eten in Alkmaar

We laten zien dat Alkmaar meer is dan een kaasstad.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten