Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

7x de leukste restaurants en eetcafés in Alkmaar

Alkmaar staat natuurlijk bekend om het lokale goud: de kaas. Maar de stad heeft op culinair vlak veel meer te bieden. Een wandeling langs grachten en mooie monumenten leidt langs de lekkerste en leukste restaurants in Alkmaar.


1. Oogst

Van sushi bowl tot sunny beet – op de menukaart van saladebar Oogst vind je alleen maar voedzame, verantwoorde en verrukkelijke happen, sappen en soepen. Good food, good mood! Waar je ook vrolijk van wordt, is het lichte interieur en de oprecht vriendelijke bediening.

Zevenhuizen 8, saladebaroogst.nl

2. Soepp

Het kleurrijkste eetcafé van Alkmaar is tegelijkertijd een vintage shop. Bij de dames van Soepp schuif je aan voor huisgemaakte soep, maar ook voor salades, burgers of een curry. Er staan elke dag andere soepen op het menu, van Indonesische pindasoep tot kaassoep met walnoten. Goed om te weten: alle gerechten zijn 100% vegetarisch.

Hekelstraat 31, soepp.nl

3. Vers

Ga je met de trein naar Alkmaar? Goed idee want zo kom je langs Vers! Dit knappe eettentje ligt pal naast het NS-station en serveert (h)eerlijke koffie van Earth, vitaminerijke smoothies en ontbijtjes, maar ook verantwoorde en vooral smakelijke lunch- en dinergerechten. Ook to-go.

Stationsweg 41, versetenendrinken.nl

4. Abby’s

Onder de Molen van Piet, aan het einde van het Ritsevoort, ligt restaurant Abby’s. Geniet er van een goed glas wijn met garnalenkroketjes of schuif aan voor lunch of diner. Vleesliefhebber? Van côte de boeuf tot tomahawk steak: dinsdag is Meatlovers Tuesday.

Ritsevoort 60, restaurantabbys.nl

5. De Binnenkomer

Tegenover de Oude Kerk ligt lokale lieveling De Binnenkomer. Het is altijd goed toeven in het huiskamer-achtige eetcafé, waar je welkom bent voor een koffie met dadelcake of een vegaburger met een biertje. Zondag is favoriet; dan serveren ze mezze, Arabische hapjes.

Kerkplein 6, debinnenkomer.nl

6. Echt

De naam verklapt het al: de keukenbrigade van Echt houdt van echt eten. Dus zijn de meeste gerechten op de kaart biologisch, zonder overbodige toevoegingen en tellen ze zo min mogelijk voedselkilometers. En van de vlierbloesemlimonade tot de buddha bowl, alles is bijzonder smakelijk.

Marktstraat 4, echtalkmaar.nl

7. De Eendracht in 't IJkgebouw

In het Victoriepark, aan de oevers van het Noord-Hollands kanaal, staat 't IJkgebouw. Ooit de plek waar schepen werden geijkt, anno nu een te gekke horecastek voor een laat ontbijt, lekkere lunch, afternoon tea of heerlijk diner.

Alckmariapad 2, deeendracht-alkmaar.nl 

Beeld: Rick Akkerman, Anjuska Slijderink

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Ook interessant

Naar alle dagjes uit

Dagje uit in Alkmaar

Van fijne culinaire plekken tot spannende historische hotspots.

5x inspirerende winkels in Alkmaar

Dit zijn de meest inspirerende winkels in Alkmaar centrum. Van basics tot unieke items.