Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

6x wandelen over de mooiste landgoederen in Twente

Wat te doen als je zin hebt om te wandelen in Twente? Dan trek je je jas, wandelschoenen en rugzak aan en ga je eropuit. Wij verzamelden zes afwisselende en verrassende wandeltochten door Twente. Ze brengen je over landgoederen vol natuur en historie. Tip: huur op station Enschede een OV-fiets. Dan ben je in mum van tijd bij het startpunt van je route.


1. Rondje Stroink-Smalenbroek-Wesselerbrinkpark

Met deze wandeling ontdek je het natuurrijke gebied in het zuiden van Enschede. Je passeert drie natuurgebieden: 't Stroink, Landgoed Smalenbroek en het Wesselerbrinkpark. 't Stroink is een waterrijk park, de plek waar je wandeling begint. Vanuit hier wandel je langs de wijk Stroinkslanden-Zuid zuidwaarts richting Landgoed Smalenbroek. In dit landgoed wisselen akkers, boerderijen en vijvers elkaar af. In de lente en zomer fleurt het Landgoed Smalenbroek nog meer op. Dan staan de witte bosanemonen en paarse rododendrons volop in bloei. Je sluit de wandeling af in het Wesselerbrinkpark, waar je weer dichter bij de stad bent. Tip: wandel naar de Hoge Bult. Vanaf hier kijk je uit op de stad en op het Twentse landschap.

Vanaf station Enschede fiets je met de OV-fiets in een kwartier naar het startpunt van de route.

 • Duur: 2 uur
 • Afstand: 10 kilometer
 • Bekijk de route via de website van routeyou.com

Startpunt: parkeerplaats Stroinksweg, Enschede, routeyou.com

2. Beekwandeling door de Helmer

De beekwandeling door de Helmer is een afwisselende wandeling met natuur en cultuur. In het voorjaar kijk je hier als natuurliefhebber je ogen uit. Je spot er bijvoorbeeld goudgeel speenkruid in volle bloei. Met wat geluk loop je ook bijzondere fauna tegen het lijf. Neem je verrekijker mee, want misschien spot je wel een bonte specht. Wees altijd voorzichtig: je bent te gast in de natuur. De wandeling brengt je verder langs verschillende beken. Zie je de bruine kleur van de Usselerstroom? Die ontstaat door het standaard hoge ijzergehalte in het water. Aan het eind van je wandeling bezoek je Landgoed De Helmer. Hier kom je een stukje historie tegen: de overblijfselen van een V1-installatie uit de Tweede Wereldoorlog. Die rust die je nu voelt, was ooit niet vanzelfsprekend.

Vanaf station Enschede trap je met een OV-fiets in 20 minuten naar het startpunt van de route.

 • Duur: 1,5 uur
 • Afstand: 5 kilometer
 • Download de route via de website van uitinenschede.nl

Startpunt: Gezondheidscentrum De Helmerhoek, Runenberghoek 6, Enschede, uitinenschede.nl

3. De verrassende Gabriel Davina Hof Espelo-wandeling

Zin om wat langer te wandelen in Twente? Waag je dan aan de twee uur durende wandeltocht Gabriel Davina Hof Espelo. Gabriel Davina was ooit de eigenaar van Hof Espelo. Dat was in de 18e eeuw een koetshuis. Nu is het een bezoekerscentrum, de plek waar je wandeling start. Je komt tijdens je wandeling langs heel wat hoogtepunten. Zo ligt aan de overkant van de kabbelende Eschbeek boerderij Hof Espelo. Vroeger heette deze plek 'Den Hofmeijer'. Wist je dat dit ooit een schuilkerk was voor katholieken uit het dorp Lonneker? Verderop kom je in het Sterrenbos. Bekijk je dit bos van bovenaf, dan vormen de wandelpaden een ster. Die vorm was handig voor jagers. Zo hadden ze het beste zicht op loslopend wild.

Vanaf station Enschede fiets je in een kwartier met de OV-fiets naar het startpunt van de route. 

 • Duur: 2 uur
 • Afstand: 6 kilometer
 • Download de route via de website van uitinenschede.nl

Startpunt: bezoekerscentrum Het Koetshuis Hof, Weerseloseweg 259, Espelo, uitinenschede.nl

4. Ontdek historisch textiellandgoed Lonnekerberg

Enschede was ooit het centrum van de Nederlandse textielindustrie. In Twente kun je wandelen over verschillende landgoederen, die ooit een textielfabrikant als eigenaar hadden. Een van die wandelingen maak je over landgoed Lonnekerberg. Dat was eind 19e eeuw in bezit van textielfabrikant Albert Jan Blijdenstein. Lonnekerberg is een dichtbebost gebied waar je op verschillende interessante bezienswaardigheden stuit. Zo zie je op sommige plekken nog een oude omheining van een voormalig vliegveld. Wandel je hier in de lente overheen, dan hoor je ongetwijfeld het gezang van veldleeuweriken. Je herkent ze door de korte kuif en bruingeel verenkleed. Halverwege je wandeling kom je ook een herinnering aan Blijdestein zelf tegen. De textielfabrikant ligt er begraven in een familiegraf. Wist je dat zijn familie maar liefst 30 verschillende bomen om het graf liet plaatsen?

Met de OV-fiets ben je vanaf station Enschede in een kleine 20 minuten bij het routestartpunt.

 • Duur: 1,5 uur
 • Afstand: 6 kilometer
 • Download de route via de website van uitinenschede.nl

Startpunt: parkeerplaats Vliegveldweg 345, Enschede, uitinenschede.nl

5. Wandeling door Natura 2000-gebied Aamsveen

Aamsveen is een Natura 2000-gebied. Dat betekent dat het een beschermd gebied is voor behoud van biodiversiteit. Je wandelt er door hoogveen, waar plassen, moerassen en grasland elkaar afwisselen. Stevige, waterdichte schoenen zijn in dit gebied geen overbodige luxe. Hoor je in de verte gekwaak? Dat zijn waarschijnlijk groene boomkikkers: prominente bewoners van Aamsveen. Een leuke tip is een bezoek aan het Lappenpad. Hier kleeft een opmerkelijk verhaal aan. In het gebied waren vroeger veel smokkelaars actief. Bewoners van een boerderij - die er nu niet meer staat - hielpen hen. Zij kregen grensbewakers thuis op de koffie. Als grensbewakers vertrokken, hingen de bewoners een grote lap op. Dat betekende voor smokkelaars dat de kust veilig was. Vandaar de naam 'Lappenpad'.

Vanaf station Enschede ben je met de OV-fiets in ruim 20 minuten bij het startpunt van de route.

 • Duur: 40 minuten
 • Afstand: 3,8 kilometer
 • Download de route via de website van uitinenschede.nl

Startpunt: parkeerplaats kruising Roodmolenweg-Aamsveenweg, Enschede, uitinenschede.nl

6. Rondje Rutbeek

Wat te doen als het zomer is in Twente? Dan trekken de Twentenaren massaal naar Rutbeek. Op en rondom deze waterplas valt van alles te beleven. Van zwemmen en mountainbiken tot barbecueën en vissen. Ook als de temperaturen niet heel hoog zijn, is Rutbeek een bezoek waard. Dan maak je een ontspannen wandeling rond de waterplas. Je wandelt direct langs het water, maar ook door beschutte stukken bos. Tip: vul thuis je rugzak met lekkers en plan een picknick in. Er zijn genoeg picknicktafels waar je kunt pauzeren.

Vanaf station Enschede fiets je in een kleine 25 minuten met de OV-fiets naar het startpunt van de route.

 • Duur: 1 uur
 • Afstand: 5 kilometer
 • Bekijk de route via de website van routeyou.com

Startpunt: recreatiepark Het Ruthbeek, Jacobusrietweg 182, Enschede, routeyou.com

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Pixabay

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur shoppen en uit eten als een local in Enschede

Ontdek de favoriete hotspots van de Enschedeërs.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten