Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur historische en moderne highlights in Heerlen

Heerlijk, een weekendje Heerlen. Of Heële, zoals je het in ‘Heëlesj plat’ zegt. Wees gerust: ook als je het dialect niet spreekt, kun je in de Limburgse stad goed uit de voeten. Heel goed zelfs. Zo stap je in het Nederlands Mijnmuseum door het rijke mijnverleden van de stad. En wandel je langs een hoop schitterende streetart. Heerlen is niet voor niets de ‘mural hoofdstad’ van ons land. Zuidoost-Limburg te ver? Nee hoor. Met de trein ben je er zo. Ontdek de uniekste highlights van Heerlen in 24 uur.


10:00 uur: Ontbijten als een koning bij de Brunchbar

‘Ontbijt als een koning’, luidt het gezegde. Als er een plek is in Heerlen waar je dat goed kunt, dan is het wel de Brunchbar. Hier schuif je aan voor een High Breakfast. Dat is hetzelfde concept als een high tea, maar dan in brunchvorm. 2 uur lang geniet je onbeperkt van croissantjes, verse broodjes met zoet en hartig beleg, poffertjes, vers fruit en nog veel meer. Maak er een extra groot feest van door er een chocoladefondue bij te nemen. Geen grote trek in de ochtend? Er zijn ook genoeg kleinere ontbijtgerechten te bestellen. Zoals een huisgemaakte mueslireep met kokos en pure chocolade. Of een klassieke portie Eggs Benedict. Ontbijt je toch nog als een prins. 

Vanaf station Heerlen wandel je in ongeveer 10 minuten naar de Brunchbar. Op de fiets trap je er in een kleine 5 minuten naartoe.

 • Openingstijden Brunchbar: dagelijks van 10.00 – 17.00 uur 
 • De prijzen van de brunchgerechten variëren van € 3,50 tot € 17. Ga je voor de High Breakfast, dan betaal je € 24,50 p.p. 
 • Reserveer de High Breakfast minimaal 48 uur van tevoren 

Saroleastraat 1B, brunchbarheerlen.com

11:30 uur: Slenteren over de 5 pleintjes

Met genoeg energie ga je op ontdekkingstocht door iconische plekken in Heerlen: de 5 pleintjes. Het Wilhelminaplein, Betaplein, Schelmenhofje, Morenhoek en Luciushof vormen een bruisend stadshart. Elk plein heeft een eigen karakter. Zo is het Wilhelminaplein – een voormalige veemarkt – het grootste en levendigste plein. Hier vinden regelmatig evenementen plaats. Het Luciushof daarentegen is een vredige en groene plek. Een plaats die je via een voormalig kloostercomplex bereikt. Leuk om te spotten: de kleurrijke muurschilderingen en social sofa’s. Plof eens neer op een mozaïeken sofa en maak een kletspraatje met een local. 

Vanaf station Heerlen wandel je in ruim 10 minuten naar de binnenplaats van het Luciushof, waar de wandelroute start. Op de OV-fiets ben je op de locatie in ruim 5 minuten.

 • De 5 pleintjes-wandeling begint op de binnenplaats van het Luciushof 
 • Alle 5 pleintjes zijn gratis te bezoeken 
 • Download hier de wandelroute

Startpunt 5 pleintjes-wandeling: Luciushof, heerlen.nl

13:00 uur: Lunchen op de hoogste plek van Heerlen: Het Glaspaleis

Lunchen bij Brasserie Mijn Streek is lunchen op een hoger level. Letterlijk. Want hier lunch je op de hoogste restaurantlocatie van Heerlen: de vijfde etage van Het Glasgebouw. Ga voor een extra lang genietmoment door het dagelijks wisselende tweegangenmenu – inclusief brood en koffie of thee na – te kiezen. Of de lunchplank, met een soepje, salade, quiche en warme snack. Tip: probeer een tafeltje aan het raam te bemachtigen. Dan krijg je er een uitzicht over de stad bij cadeau.

Vanaf het Luciushof wandel je in een kleine 5 minuten naar Brasserie Mijn Streek. Met de OV-fiets duurt je tocht slechts een minuutje.  

 • Openingstijden: woensdag t/m zaterdag van 12.00 – 23.00 uur 
 • Bestel een tweegangen-lunchmenu voor +/- € 21,50 of een lunchspecial voor maximaal € 15 
 • Een reservering is verplicht voor groepen van meer dan 4 personen 

Bongerd 18, mijn-streek.nl

14:30 uur: Ontdek het mijnverleden in het Nederlands Mijnmuseum

Heerlen barst van de historie. De stad is een belangrijk onderdeel van het rijke mijnverleden van Zuid-Limburg. Wist je dat hier in 1899 de eerste steenkolenmijn opende? Die mijn heeft de naam Oranje Nassau I. Nu is het een mijnmonument, een herinnering aan toen. Op ruim 10 minuten wandelen van dit monument ligt het Nederlands Mijnmuseum. Een plek waar het mijnverleden tot leven komt. Wandel over 4 verdiepingen – Zwarte Verhalen, Gouden Tijden, Grauwe Kanten en Kleurrijke Perspectieven – en leer alle facetten van dit stukje geschiedenis kennen.

Vanaf Brasserie Mijn Streek ben je in 3 minuten wandelen bij het Nederlands Mijnmuseum. Met de OV-fiets duurt je tocht slechts een minuutje.

 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur 
 • Entree: volwassenen vanaf 18 jaar € 11, kinderen t/m 17 jaar gratis 
 • Het Mijnmonument Oranje-Nassau I vind je op Mijnmuseumpad 2. Deze plek is 1 keer per maand open voor bezoek. Kijk voor meer informatie op de website van het museum 

Doctor Poelsstraat 29, nederlandsmijnmuseum.nl

16:00 uur: Extra of alternatieve optie: streetart tour door hartje centrum

Heerlen en haar gebouwen zijn voor verschillende kunstenaars een blank canvas geweest. Het gevolg: overal in de stad stuit je op streetart. Spot op de eerste zondag van de maand de streetart onder begeleiding van een gids. Je komt op bijzondere plekken in de stad en hoort alle verhalen achter de kunstwerken. Een aanrader als je liefhebber bent van alternatieve kunst.  

Het startpunt van de streetart tour is het Spoorplein, op 5 minuten wandelen en 2 minuten fietsen van station Heerlen.  

 • De rondleiding start elke eerste zondag van de maand om 13.00 uur 
 • De duur van de tour is 90 minuten 
 • Kosten van de tour: € 8,75 p.p. 
 • Kom je met een groep? Dan kun je op afspraak ook een tour buiten de reguliere data en starttijden regelen 

Start streetart tour: Spoorplein 40, vvvheerlen.nl

18:00 uur: Dineer- en slaaptip: Het sprookjesachtige Kasteel TerWorm

Vanochtend ontbeet je als een koning. In de avond geniet je weer van een koninklijk maal, en wel in Kasteel TerWorm. Dit restaurant en hotel ligt in de groene omgeving van Heerlen. Het kasteel en haar ligging lijken regelrecht uit een sprookjesboek te komen. Binnen in Kasteel TerWorm geniet je in een intieme salon van een culinair gangendiner. ’s Avonds dompel je je onder in de luxe van een van de vorstelijke kamers of suites. Tip: wandel na je diner door de Franse rococotuin. En vergeet je badkleding niet. Een bezoek aan het Badhuys maakt je treinrit naar huis nóg ontspannender.  

Restaurant en hotel Kasteel TerWorm ligt op een klein halfuurtje wandelen van het centrum van Heerlen. Wij raden je aan om een OV-fiets te huren: dan ben je er in een kleine 10 minuten. 

 • Openingstijden restaurant TerWorm: maandag t/m zaterdag van 18.00 – 21.30 uur 
 • Een driegangendiner van het Menu TerWorm kost € 56 p.p. exclusief drank. Vanaf € 32,50 p.p. geniet je ook van een bijpassend wijnarrangement 
 • In dit hotel in Heerlen boek je een tweepersoonskamer vanaf € 145 

Terworm 5, terworm.nl

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Bjorn Snelders

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur tijdreizen door Heerlen: Een stijlvolle ontdekkingstocht

In Heerlen vind je historische highlights en hippe hotspots.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten