Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

9x de lekkerste restaurants van Leiden

Aangezien er alleen al zo'n 3000 monumenten te bezoeken zijn, is de kans groot dat je tijdens je dagje in Leiden flink wat kilometers maakt. Op krachten komen kan in een van de vele eettentjes in het hart van de stad. Dit zijn de lekkerste restaurants van Leiden.


1. City Hall

Bij de Italiaanse bar-bistro City Hall, gevestigd in het eeuwenoude Stadhuis, ben je elk moment van de dag welkom. Chef Pieter Houweling bereidt er eerlijke en eenvoudige gerechten: van een verrukkelijke vitello tonnato tot lekkere linguine met seizoenstruffel.

Stadhuisplein 3, restaurantcityhall.nl

2. Waag

Ooit werd er boter verhandeld, nu is de Waag een pracht van een brasserie waar je kunt lunchen aan de waterkant, borrelt onder eeuwenoude gewelven of dineert met uitzicht op de verticale tuin in de hypermoderne glazen aanbouw. Van een burratta bij de lunch, een grote borrelplang met diverse hapjes tot een gegrilde zalmfilet. Alle gerechten op het menu zijn om te smullen!

Aalmarkt 21, waagleiden.nl

3. Lot en de Walvis

Wereldreiziger Lot is neergestreken in de haven van Leiden en ontvangt gasten voor ontbijt, lunch, diner en borrel. Verover een plekje in de gezellige huiskamer van Lot en de Walvis, op een van de drie terrassen of aan de picknicktafel op de steiger.

Haven 1, lotendewalvis.nl

4. Visbrasserie De Poort

Niet alleen het menu, maar ook de locatie van Visbrasserie De Poort is om van te smullen: in een van de laatste twee stadspoorten van Leiden mét terras aan het water. Volop lunch- en dinergerechten en fingerfood. Onze favoriet? De gegrilde sardientjes in olijfolie.

Haven 100, poort.nl

5. In den Doofpot

Al bijna 25 jaar gevestigd in een authentiek rijksmonument. In den Doofpot is met recht een Leids begrip te noemen. De chef kookt, met regionale én het liefst ook biologische topproducten, tot wel zes gangen voor je.

Turfmarkt 9, indendoofpot.nl

6. Jeanpagne

Het zonnige kadeterras is zeker een pluspunt, maar je komt bij Jeanpagne vooral voor de verse bistrogerechten die nóg lekkerder smaken in combinatie met het juiste glas wijn. De sommeliers van deze bistro annex aperitiefbar staan je graag bij met raad en daad.

Nieuwe Rijn 27, jeanpagne.nl

7. The Bishop

The Bishop huist tegenover de statige Hooglandse kerk. De bejubelde bistro lijkt op een kapelletje met pilaren, Mariabeeldjes, mozaïekvloer en dakbalken, maar schijn bedriegt: het was ooit een distilleerderij. Er is een chefsmenu (drie of vier gangen), maar à la carte eten kan ook.

Middelweg 7-9, thebishop.nl

8. Surakarta

Wees niet bang voor té scherp eten; het Indonesische Restaurant Surakarta heeft de mildere, zalige (soms zoete) keuken van Midden-Java als basis. Wil je toch meer pit? Voeg dan naar smaak een van de huisgemaakte sambals toe.

Noordeinde 51-53, surakarta.nl

9. Catootje aan de Markt

Het is goed toeven bij Catootje aan de Markt. Je geniet hier van een Frans - (Midden) Oosterse keuken. Maar liefst de helft van de kaart is vega/vegan en ze werken voornamelijk met biologische en lokale producten. Catootje is een klein, huiselijk restaurant waar je kunt genieten van dagverse, verrassende gerechten.

Kaasmarkt 10, catootjeaandemarkt.nl

Beeld: Simon Duindam.

6x zien en doen in Leiden centrum

De fijnste koffietentjes, lekkerste eetplekken en leukste winkels in Leiden.

5x winkelen in Leiden

De leukste duurzame fashion winkels in Leiden.