Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur langs bijzondere musea en erfgoed in Zutphen

Wist je dat Zutphen een van de oudste steden van Nederland is? Een bezoek aan de stad is alsof de geschiedenis tot leven komt. Ons 24-uursprogramma brengt je langs allerlei interessante erfgoedplekken. Je bezoekt de Museumhaven: een plek vol historische schepen met unieke verhalen. 's Avonds ga je uit eten in de oude Wijnhuistoren van Zutphen. Je bent maar één treinrit verwijderd van een dag vol ontdekkingen in de historische Hanzestad.


10:00: Ontspannen en ontmoeten bij Koffiehuis Sparkle

In Koffiehuis Sparkle maken ze van het begrip 'een koffietje drinken' een echte beleving. Je komt hier voor een moment van rust, maar ook voor een praatje met de vrijwilligers of andere bezoekers. Of om aan te schuiven bij een van de wekelijkse activiteiten. Kom je op woensdag naar Zutphen? Dan val je zomaar met je neus in de boter op Woensdag Wafeldag. Ook als je op andere dagen de stad bezoekt, geniet je hier van heerlijke koffie en thee met een stuk taart of tosti. Leuk om te weten: Koffiehuis Sparkle is een 100% non-profitzaak die wordt gerund door een groep enthousiaste vrijwilligers. De volledige opbrengst gaat naar een project van een goed doel. 

Vanaf station Zutphen wandel je in 10 minuten naar Koffiehuis Sparkle. Met de OV-fiets ben je er in een kleine 5 minuten.

 • Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 - 16.30 uur en zaterdag van 10.00 - 16.00 uur
 • Je bestelt hier een koffietje voor € 1,50. Betaal je € 1 of € 2 extra, dan sponsor je een gratis kop koffie voor iemand anders

Spittaalstraat 35, koffiehuissparkle.nl

11:00 uur: Ontdek Zutphen's erfgoed bij de Museumhaven

Tijd om je eerste erfgoedontdekkingen in de stad te doen. De Museumhaven van Zutphen is een plek waar de maritieme geschiedenis van de stad centraal staat. Er liggen ruim 15 oude schepen te dobberen op het water, elk met een eigen verhaal. Zo vervoer Vrouwe Klaasje - een Noordzeebotter uit 1939 - in de Tweede Wereldoorlog 5 Joodse mensen naar het noorden. De Duitsers onderschepten het schip en gebruikten het later als bewapend patrouilleschip. Wandel langs de kade, ruik de geur van hout en zout en beeld je in hoe de vroegere zeelieden hun avonturen hier beleefden.

Vanaf Koffiehuis Sparkle wandel je in 20 minuten naar de Museumhaven in Zutphen. Ben je op de OV-fiets? Dan trap je er in 7 minuten heen.

 • Openingstijden: het hele jaar dagelijks te bezoeken vanaf 10.00 uur
 • Gratis toegang
 • Let op: het is niet gewenst om de schepen zonder toestemming van de eigenaren te betreden
 • Museumhaven Zutphen organiseert regelmatig open dagen. Er zijn dan scheepstechniekdemonstraties en je mag een kijkje nemen aan boord. Houd de website van Museumhaven Zutphen in de gaten voor meer informatie

Bolwerksweg, museumhavenzutphen.nl

12:30 uur: Lunch in het oude Volkshuis van Zutphen

Net als de Museumhaven is Het Volkshuis in Zutphen doordrenkt met verhalen. Het Volkshuis - dat overigens het oudste volkshuis van ons land is - werd in 1898 opgericht door de Volksbond. In die tijd waren een hoop stadsgenoten verslaafd aan sterke drank. Het Volkshuis was een plek waar drankmisbruik werd bestreden, onder andere door middel van onderwijs. Om die reden kun je hier nog steeds geen druppel alcohol bestellen. Wel 0%-bieren, een glas fris of een koffiespecialiteit. Je komt er ook voor een lekkere lunch. Waar heb je meer trek in: een luxe broodje gezond of een pannenkoek met appel en kaneel?

Wandel in ongeveer 10 minuten vanaf de Museumhaven naar Het Zutphense Volkshuis. Met de OV-fiets ben je er in slechts 5 minuten. 

 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 09.00 - 17.00 uur
 • Je luncht hier vanaf € 7,50

Houtmarkt 62, volkshuis.nl

14:30 uur: Ontdek Zutphen met een fluisterboot

Vanmiddag ontdek je het erfgoed van Zutphen op een bijzondere manier: vanaf een fluisterboot op het water. Je vaart over de rivier De Berkel en over de Zutphense grachten, terwijl je historische bruggen, pittoreske huizen en groene oevers passeert. De schipper - geheel in ouderwetse klederdracht - vertelt je ondertussen alles over de geschiedenis van Hanzestad Zutphen. Wist je dat een fluisterboot zo heet omdat de boot vaart op stille motoren? Geen geronk en gezoem, maar een ontspannen tocht over de kabbelende Zutphense wateren.

Vanaf het Volkshuis wandel je in 4 minuten of trap je in 2 minuten naar de fluisterboot.

 • Openingstijden: van 1 april t/m 31 oktober. De fluisterboten vertrekken om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur. Op zaterdag ook om 16.30 uur
 • Entree: een los kaartje kost € 7 voor volwassenen en € 4,25 voor kinderen t/m 9 jaar. Kinderen t/m 4 jaar gratis
 • Er zijn grote boten voor maximaal 16 personen en kleine boten voor maximaal 10 personen beschikbaar
 • Kaarten zijn verkrijgbaar in het Leeuwenhuisje aan het Rijkenhage 1. Dit adres bevindt zich 50 meter vanaf de opstapplaats. Online reserveren is mogelijk op de website

Rijkenhage 1, fluisterboot-zutphen.nl

17:30 uur: Uit eten bij De Zutphense Wijnhuistoren

De Wijnhuistoren is een historische plek in hartje Zutphen. Het pand stamt uit 1371. Jarenlang was het een herberg waar stadsgenoten samenkwamen voor een hapje en een drankje. Bezoekers nuttigden vooral veel wijn, waardoor de plek liefkozend de bijnaam 'het wijnhuis' kreeg. Nu kun je in de oude Zutphense herberg uit eten. Wijn drink je er nog steeds, maar het eten heeft een Italiaans tintje gekregen. Je bestelt er onder meer een klassieke spaghetti carbonara en een vegetarische risotto met paprika en geitenkaas. Tip: onder begeleiding van een gids kun je De Wijnhuistoren beklimmen. Eenmaal boven wacht een prachtig uitzicht over de Zutphense binnenstad op je.

Vanaf de opstapplaats van de Fluisterboot wandel je in ongeveer 5 minuten naar De Wijnhuistoren. Met de OV-fiets kost het je slechts 2 minuten.

 • Openingstijden: elke dag vanaf 12.00 uur
 • Een hoofdgerecht kost gemiddeld € 16 
 • Het beklimmen van De Wijnhuistoren kan van donderdag t/m zondag, om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. De beklimming is gratis. Reserveren is niet mogelijk: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Meer informatie vind je op de website van Inzutphen 

Groenmarkt 40, wijnhuistoren.nl

B&B-tip in Zutphen: Overnachten bij Het Huis met de Luiken

B&B Het Huis met de Luiken is - vanwege haar kenmerkende groene luiken - een begrip in Zutphen. Het rijksmonument uit 1629 heeft al die eeuwen veel bewoners gehad. Van schippers tot slagers en van wijnmakers tot bottelaars. De oude bovenverdieping is nu omgetoverd tot een modern en sfeervol verblijf. In de B&B zijn genoeg plekken om te ontspannen na je ontdekkingstocht in Zutphen. Laat het bad lekker vollopen of plof neer in de zithoek. Vanaf hier kijk je uit de monumentale ruitjesramen op de gezellige Groenmarkt: een van de bekendste winkelstraten van de stad. Een fijne uitvalsbasis als je de volgende dag de winkels van Zutphen wil ontdekken. 

Lekker lang uit eten geweest bij de Zutphense Wijnhuistoren? Geen probleem: je wandelt vanaf het restaurant in 1 minuut naar Het Huis met de Luiken. 

 • Deze B&B in Zutphen is beschikbaar van woensdag t/m zondag. Aankomsttijd vanaf 14.00 uur en vertrek om uiterlijk 10.30 uur 
 • Voor één nacht betaal je € 125 inclusief ontbijt. Ontbijt je liever in de stad? Dan kost een overnachting € 100 per nacht 

Groenmarkt 5, overnachtenbijhuismetdeluiken.eu

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Simone Wittgen en Huis met de Luiken

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

8x niet te missen winkels in Zutphen

Wij onthullen de leukste winkels in Zutphen.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten