Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Huurlocaties OV-fiets

Je huurt een OV-fiets op bijna 300 huurlocaties door heel Nederland: op veel stations, bij bus- of metrohaltes en bij P+R terreinen. Op deze pagina lees je alles over de verschillende soorten huurlocaties.


 • Een OV-fiets huren bij een bewaakte fietsenstalling

  Bij de meeste bewaakte fietsenstallingen haal je zelf eerst een OV-fiets uit de stalling en gaat vervolgens naar de beheerder om je OV-chipkaart en de fietssleutel te laten scannen.

  OV-fiets ophalen

  Geef bij de stallinghouder aan dat je een OV-fiets wilt huren. Je kunt vervolgens zelf een OV-fiets uit de stalling halen. De stallinghouder scant de fietssleutel en je OV-chipkaart.

  OV-fiets terugbrengen

  Om je OV-fiets terug te brengen meld je je weer bij de stallinghouder. De stallinghouder scant de fietssleutel. Hierdoor wordt de huur beëindigd. Samen controleer je of de OV-fiets in orde is. Vervolgens laat je de OV-fiets achter bij de stallinghouder of zet je de OV-fiets op een door de stallinghouder aangewezen plek.

  Let op: controleer altijd de openingstijden van de huurlocatie. Verwacht je pas na sluitingstijd terug te keren? Vraag dan of er een andere manier is om de fiets in te leveren. Vaak is er een sleutelbox aanwezig waar je de fietssleutel in kunt gooien nadat je de OV-fiets goed op slot hebt gezet.

  Zolang de fiets niet is gescand, huur je de OV-fiets. De risico's van eventueel buiten parkeren zijn dan voor jou.

 • Een OV-fiets huren bij een zelfservice stalling

  De zelfservice stalling is een geautomatiseerde huurlocatie waar geen personeel aanwezig is. Je kunt met je OV-chipkaart waaraan je OV-fietsabonnement is gekoppeld, een OV-fiets ophalen. De sleutelautomaat vind je in de stalling achter de toegangspoortjes. Houd je OV-chipkaart voor de paslezer ‘OV-fiets’ om de poortjes te openen.

  OV-fiets ophalen

  Om een OV-fiets te huren, houd je je OV-chipkaart voor de kaartlezer. Daarna volg je de aanwijzingen op het display. Na je keuze (1 = OV-fiets huren) gaat de sleutelautomaat open en kun je de verlichte sleutel pakken. Het nummer op de sleutel komt overeen met het nummer van de fiets die voor jou beschikbaar is.

  OV-fiets terugbrengen

  Houd je OV-chipkaart voor de paslezer ‘OV-fiets’ om de poortjes te openen en betreed de stalling. Parkeer je fiets op de daarvoor bestemde plek en ga naar de kaartlezer. Houd je OV-chipkaart voor de kaartlezer en volg de aanwijzingen op het display. Na je keuze (2 = OV-fiets terugbrengen) gaat de sleutelautomaat open. Steek de pin van de sleutelhanger in een van de beschikbare gaten. De sleutelautomaat sluit daarna automatisch. Wil je meerdere OV-fietsen terugbrengen, scan dan je OV-chipkaart opnieuw voor de volgende fiets.

 • Een OV-fiets huren bij een OV-fietspunt

  Op dit moment zijn er 3 OV-fietspunten: In Utrecht op het Janskerkhof en in Rotterdam op het Wilhelminaplein en Marconiplein. Hier kun je met je OV-fietsabonnement op je persoonlijke OV-chipkaart een OV-fiets ophalen.

  OV-fiets ophalen

  Houd je OV-chipkaart waarmee je een fiets huurt voor 'Houd hier uw pas' en volg de aanwijzingen op het display. Na je keuze (1 = OV-fiets huren) gaat de sleutelautomaat open en kun je de verlichte sleutel pakken. Pak de OV-fiets uit het rek waarvan het nummer op het achterspatbord overeenkomt met het nummer op de sleutelhanger.

  OV-fiets terugbrengen

  Zet de OV-fiets in een vrij rek. Gebruik de ketting om de fiets vast te maken aan de ring aan het uiteinde van het rek. Verwijder de sleutel uit het slot.

  Houd je OV-chipkaart voor 'Houd hier uw pas' en volg de aanwijzingen op het display. Na je keuze (2 = OV-fiets terugbrengen) gaat de sleutelautomaat open. Steek de pin van de sleutelhanger in een van de beschikbare gaten. De sleutelautomaat sluit daarna automatisch.

 • Een OV-fiets huren bij een OV-fietskluis

  De OV-fietskluis is een geautomatiseerde huurlocatie. Je kunt met je OV-chipkaart waaraan je OV-fietsabonnement is gekoppeld een OV-fiets uit de kluis halen.

  OV-fiets ophalen

  • Steek je OV-chipkaart in de metalen sleuf. 
  • Op het display verschijnt het nummer van de kluisdeur die je kunt openen. Open die kluisdeur door de deurhendel krachtig omhoog te trekken.
  • Pak de OV-fiets.
  • Sluit de deur zorgvuldig. Wacht tot je op het display de melding ziet dat de deur vergrendeld is.

  Je herkent de OV-fietskluizen in de onbewaakte fietsenstalling aan het logo van OV-fiets op de zijkant. Eén van de fietskluizen is voorzien van een blauw bedieningspaneel met display en toetsen.

  OV-fiets terugbrengen

  Steek de OV-chipkaart in de metalen sleuf van het blauwe bedieningspaneel. Je wordt gevraagd of de fiets nog in goede staat is. Is dat niet het geval, dan kun je aangeven wat er aan de hand is. De OV-fiets wordt niet verhuurd tot het mankement is verholpen. Hierna verschijnt het nummer van de kluis die je kunt openen. Zet de OV-fiets terug in de kluis, sluit de deur zorgvuldig en wacht tot de melding op het scherm verschijnt dat de deur vergrendeld is.

 • Een OV-fiets huren bij een fietscarrousel

  De OV-fietscarrousel is een geautomatiseerde huurlocatie waar geen personeel aanwezig is.

  OV-fiets ophalen 

  Aan de voorkant van de carrousel vind je links de gebruiksaanwijzing en rechts het bedieningspaneel. Houd je OV-chipkaart op het bedieningspaneel en volg de aanwijzingen op het display. Vervolgens draait de carrousel een OV-fiets voor, gaat de deur automatisch open en kun je de fiets uit de carrousel halen. De deur sluit automatisch. Wil je een tweede fiets huren, houd dan opnieuw je OV-chipkaart voor de kaartlezer en herhaal de handeling.

  OV-fiets terugbrengen

  Bij het terugbrengen ga je weer naar het bedieningspaneel van de carrousel rechts naast de deur. Houd vervolgens je OV-chipkaart voor de kaartlezer en volg de aanwijzingen op het display. De deur gaat automatisch open en je kunt de fiets weer terug in de fietsgoot plaatsen. Schuif de fiets goed door naar binnen. De deur sluit vanzelf. Wil je meerdere fietsen terugbrengen, houd dan opnieuw je OV-chipkaart voor de kaartlezer en herhaal de handeling.

 • Een OV-fiets huren bij een fietsbox

  De OV-fietsbox is een geautomatiseerde huurlocatie. 

  OV-fiets ophalen

  Bij het bedieningspaneel steek je jouw OV-chipkaart in de sleuf. Vervolgens hoor je een piep en kun je de deur openen. Binnen in de box volg je de aanwijzingen op het display van de sleutelautomaat. 

  OV-fiets terugbrengen

  Zet de fiets binnen in de box in een vrij rek en op slot. Ga vervolgens naar de sleutelkluis en volg de aanwijzingen op het display. Je wordt gevraagd of de fiets in orde is. Is dit niet het geval, dan kun je aangeven wat de fiets mankeert. De OV-fiets wordt vervolgens niet meer verhuurd tot het mankement is verholpen. Steek de sleutelpin in een vrij gat in de sleutelautomaat en verlaat de OV-fietsbox.