Naar content

Hoofdnavigatie

Samenreiskorting met een NS-abonnement

Gaat u samen reizen met iemand met een NS-abonnement (uitgezonderd KidsVrij) of Studentenreisproduct? Dan mag u in de daluren met 40% korting meereizen. U moet hiervoor Samenreiskorting op uw OV-chipkaart zetten, of een e-ticket aanschaffen. De reiziger met het NS-abonnement of Studentenreisproduct hoeft hiervoor niets te doen.


Samenreisticket

Heeft u geen OV-chipkaart of reist u met NS Flex (Basis en/of Weekend Voordeel)? Dan kunt u Samenreistickets kopen.

Samenreiskorting op uw OV-chipkaart laden

Samenreiskorting is verkrijgbaar bij de NS-kaartautomaat, NS-servicebalie en bij verkoopautomaten van andere treinvervoerders.

 1. Houd de OV-chipkaart voor de kaartlezer (met het OV-chipkaartlogo) rechtsonder op de NS-kaartautomaat.
 2. Kies voor ‘Samenreiskorting’ en vervolgens voor de gewenste klasse.
 3. Klik op 'Akkoord' en houd de OV-chipkaart opnieuw voor de kaartlezer.
 4. Zet voldoende saldo op de eigen OV-chipkaart. Voor Samenreiskorting is minimaal € 10 nodig.
 5. Check tijdens de daluren in en aan het einde van de reis uit. Zo reist u automatisch met 40% korting.

Inchecken tijdens daluren

Uw ticket is alleen geldig als u tijdens de daluren incheckt. De daluren zijn: maandag t/m vrijdag vóór 6.30 uur, tussen 9.00 - 16.00 uur en ná 18.30 uur. In het weekend van vrijdagavond 18.30 uur tot maandagochtend 6.30 uur de hele dag. Samenreiskorting vervalt automatisch als u tijdens de spits overstapt naar een andere treinvervoerder.

Controleren of er nog Samenreiskorting op uw OV-chipkaart staat?

Houd dan uw OV-chipkaart voor de kaartlezer bij een NS-automaat en kijk onder ‘Tonen alle producten op kaart’. Samenreiskorting laadt u op de dag dat u gaat reizen op uw kaart, want de korting is maar 1 dag geldig.

Samenreiskorting verwijderen van uw OV-chipkaart

 1. Houd uw OV-chipkaart voor de kaartlezer rechtsonder op de NS-kaartautomaat.
 2. Kies 'Tonen alle producten op kaart'.
 3. Selecteer 'Samenreiskorting'.
 4. Kies 'Verwijderen'.
 5. Houd uw OV-chipkaart opnieuw voor de kaartlezer.

Handig om te weten

 • Laad altijd eerst uw saldo of product op uw OV-chipkaart en check daarna pas in.
 • Samenreiskorting is geldig bij NS en bij de andere treinvervoerders.
 • Samenreiskorting vervalt automatisch als u tijdens de spits overstapt naar een andere treinvervoerder.
 • Samenreiskorting vervalt automatisch 35 minuten na het uitchecken. Checkt uw medereiziger binnen 35 minuten weer in bij NS, dan kan hij nog steeds met Samenreiskorting met iemand meereizen. Wanneer u overstapt naar de andere vervoerder wordt opnieuw gekeken of de Samenreiskorting nog van kracht is.

Prijs van uw rit

Wilt u de prijs van uw rit met 40% Samenreiskorting weten? Ga dan naar de Reisplanner en voer uw traject in. Boven het reisadvies verschijnt een voltarief prijs van deze rit. Klik op ‘Alle tarieven’ om de prijs van uw reis te zien met 40% korting.

Samenreiskorting voor de terugreis

Reist u ook weer samen terug? Kies dan vóór uw heenreis op de NS-kaartautomaat bij de knop 'kies aantal' voor ‘2 x laden’. Reist uw medereiziger alleen verder? Dan moet hij Samenreiskorting van zijn kaart verwijderen. Dit kan bij de NS-kaartautomaat. 35 minuten na het uitchecken vervalt de Samenreiskorting automatisch.

Samenreiskorting op binnenlandse trajecten van NS International

Op het binnenlandse deel van uw internationale reis kunt u gebruikmaken van Samenreiskorting. Alleen voor Thalys is deze korting niet geldig.

U laadt de Samenreiskorting zelf op uw vervoerbewijs. Kies voor de optie ‘Samenreiskorting’ wanneer u uw ticket koopt via NS International of bij de NS-kaartautomaat. De korting wordt dan automatisch voor het binnenlandse deel van uw reis verrekend.