Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

OV-Begeleiderskaart

Kun je vanwege een beperking niet zelfstandig met het openbaar vervoer reizen? Met een OV-Begeleiderskaart reist één begeleider gratis met je mee in de trein, metro, tram en bus. De OV-Begeleiderskaart wordt in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat verstrekt door het bedrijf Argonaut.


Reizen met een OV-Begeleiderskaart

Met een OV-Begeleiderskaart reist één begeleider gratis met je mee. Een OV-Begeleiderskaart staat op jouw naam, dus je kunt bij iedere reis kiezen wie je meeneemt als begeleider. De begeleider hoeft niet in- en uit te checken, maar gebruikt de OV-Begeleiderskaart om de poortjes te openen. Reizen er meerdere begeleiders met je mee, dan moeten zij een geldig vervoerbewijs hebben. De OV-Begeleiderskaart is 1 of 5 jaar geldig en te gebruiken in vrijwel alle treinen, metro's, trams en bussen.

Het verschil tussen een OV-Begeleiderskaart en NS Reisassistentie
Als je vanwege een beperking niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunt reizen, mag je gratis een begeleider meenemen. Hiervoor vraag je een OV-Begeleiderskaart aan. Deze kaart is dan het vervoerbewijs van je begeleider. Kun je wel met hulp die NS biedt zelfstandig reizen? Dan kun je NS Reisassistentie aanvragen voor je reis. Met NS Reisassistentie helpt een opgeleide assistentieverlener je op het station en bij je treinreis. Je reist dan in principe zelfstandig, met een beetje hulp waar nodig. 

Vraag en antwoord

 • Hoe kan ik een OV-Begeleiderskaart aanvragen?

  Je kunt een OV-Begeleiderskaart aanvragen via de website van Argonaut Advies. Je moet daarbij wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je woont in Nederland.
  • Jij én je begeleider zijn minstens 12 jaar oud.
  • Je maakt de hele reis gezamenlijk.
  • Je reist zelf met een geldig vervoerbewijs. Je begeleider gebruikt de OV-Begeleiderskaart als vervoerbewijs.
  • Heb je een rolstoelbrug nodig om in of uit de trein te komen? Dan mag je deze niet zelf bedienen. Deze wordt alleen bediend door de NS Reisassistent.
 • Kan ik reizen met alleen een OV-Begeleiderskaart?

  Nee, je kunt niet reizen met alleen een OV-Begeleiderskaart. Je dient altijd zelf in het bezit te zijn van een geldig vervoerbewijs. Op vertoon van je OV-Begeleiderskaart mag één begeleider gratis met je meereizen. 

 • Op welke naam staat de OV-Begeleiderskaart?

  Een OV-Begeleiderskaart staat op jouw naam. Dat betekent dat je niet voor iedere begeleider een nieuwe OV-Begeleiderskaart aan hoeft te vragen. Per reis mag je één begeleider gratis meenemen.

Gerelateerde onderwerpen