Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Wat gebeurt er bij een storing in de treindienst?

Tijdens een storing in de treindienst worden treinen omgeleid. Dit is een ingewikkeld proces zeker als er meerdere storingen zijn. Het OCCR regelt het omleiden van de treinen.


Treinen rijden een andere route

Wanneer een trein niet verder kan rijden door bijvoorbeeld een wisselstoring of een defecte trein, moet het treinverkeer via een andere route rijden. Op het Operationeel Control Centrum Rail (OCCR) in Utrecht en op de 13 verkeersleiding posten in Nederland begint op zo’n moment het puzzelen. Tientallen treinverkeersleiders gaan samen met de vervoerders op zoek naar een nieuwe route voor de treinen. Het omleiden van de treinen kan lastig zijn als er op het spoor sprake is van meerdere storingen. Daarbij komen nog een aantal andere bijzondere factoren die het niet eenvoudiger maken. Niet alle goederentreinen mogen bijvoorbeeld door een spoortunnel rijden, maar ook hele zware treinen kunnen niet op alle spoortrajecten rijden.

Gelukkig rijden er tijdens een aangepaste dienstregeling minder treinen op het spoor waardoor er meer ruimte op het spoor is om treinen via een andere route te laten rijden. Zo kunnen er toch zo veel mogelijk reizigers zo goed mogelijk op hun punt van bestemming komen.