Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

5x de leukste fietsroutes met kinderen

Een fietstocht door Nederland is een leuke manier voor kinderen om het Hollandse landschap te verkennen. Langs de fietsroutes liggen fijne eetstops, speelplekken en spot je zeker een aantal dieren.


1. Familie Fiets en Food route, Boterhuispolder

Van weilanden tot molens en boerderijen: tijdens deze familieroute van 25 kilometer bewonderen jullie het Hollandse landschap op de fiets. Start de dag meteen goed met een biologisch ontbijt of lunch bij Brasserie Meelfabriek Zijlstroom. Daarna fietsen jullie dwars door de Boterhuispolder langs Boerderij Boterhuys. Wie ziet als eerste de lakenvelders (koeien) in het weiland staan? Hier kunnen kinderen met de waterpompen of lekker in het hooi spelen. Net over de helft van de route liggen de Mariahoeve Logies, huisjes midden in de natuur waar je kunt overnachten, verse melk tappen, koeien voeren en op een skelter rijden. Leuk voor de tussenstops: bij veel locaties zijn QR-codes om te scannen. Zo kun je samen de leerzame filmpjes van lokale ondernemers bekijken.

Vanaf station Leiden Centraal 13 minuten lopen naar fietsverhuur.

 • Afstand fietsroute: 25 kilometer
 • Start- en eindpunt: station Leiden Centraal.
 • Startpunt van de wandeling: Brasserie Meelfabriek Zijlstroom
 • Fietsverhuur: EasyFiets

EasyFiets, Haagweg 8, Leiden, easyfiets.nl
Brasserie Meelfabriek Zijlstroom, Zijldijk 28, Leiden, naarbuitenleiden.nl

2. Rondje Noorderpark Ruigenhoek, Utrecht

Fiets langs eeuwenoude forten, leef je uit in het speelbos en geniet in alle rust van de natuur. Aan de rand van Utrecht ligt het enorme Noorderpark Ruigenhoek, waar jullie tijdens deze 16 kilometer lange fietstocht veel indrukwekkende plekken ontdekken. Het gebied is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en staat bekend om de oude forten en kazernematten. Voor kinderen net een sprookje. Een ander hoogtepunt onderweg is de forelvijver. Hier vind je meerdere cafés, om even bij te komen. Ondertussen klauteren de kinderen over de touwburg, slingeren met de kabelbaan of op drijven op het vlot in Speelbos Gagelbos. Na deze avontuurlijke en historische rit stapt iedereen blij op de trein naar huis.

Vanaf station Utrecht Centraal 3 minuten lopen naar fietsverhuur.

 • Afstand fietsroute: 16 kilometer
 • Start- en eindpunt: station Utrecht Centraal
 • Startpunt wandeling: Weerdsingel O.Z. 1, Utrecht
 • Fietsverhuur: Black Bikes

Black Bikes, Vredenburg 29, Utrecht, blackbikes.com
Startpunt Weerdsingel O.Z. 1, Utrecht, routesinutrecht.nl en noorderparkruigenhoek.nl 
Speelbos Gagelbos,Gageldijk 104, Utrecht, staatsbosbeheer.nl

3. Kidsproof dierenroute, Rotterdam

Start deze fietsroute bij Restaurant de Tuin van de Vier Windstreken. Vanaf het terras kijk je uit op molens en de Kralingse Plas. Eenmaal op de fiets door het Kralingse Bos is de kans groot dat je een damhert of pauw spot. Na een stukje trappen langs weilanden en rivier de Rotte komen jullie uit bij Kinderboerderij de Blijde Wei. Op de boerderij leer je meer over de pony’s, koeien, konijnen en schapen. Ook zijn er regelmatig speciale activiteiten en evenementen. Stap weer op de fiets en rijd door naar de Bergse Voorplasch. Strijk neer bij een van de bankjes en geniet in alle rust van het uitzicht. Via een nieuwbouwwijk ben je binnen de kortste keren in het Kralingse Bos. Tegen het einde van deze 17 kilometer lange route ben je vlakbij Museum Stoomdepot, waar nog stoomlocomotieven staan. Een bezoekje wil je niet overslaan.

Vanaf station Rotterdam Centraal 3 minuten lopen naar fietsverhuur.

 • Afstand fietsroute: 17 kilometer
 • Start- en eindpunt: station Rotterdam Centraal
 • Startpunt wandeling: Plaszoom, Rotterdam
 • Fietsverhuur: Zwaan Bikes Rotterdam

Zwaan Bikes Rotterdam, Weena 705, Rotterdam, czwaan.nl

4. Fietsen door het Nationale Park de Hoge Veluwe, Otterlo

Het Nationale Park de Hoge Veluwe is zeer geliefd onder fietsers en wandelaars vanwege het afwisselende landschap. Er liggen zowel loof- en naaldbossen, stuifzandvlaktes, grasvelden als heidevelden. En dat is nog lang niet alles. Je vindt er ook bijzondere planten, bomen en paddenstoelen. Vergeet niet om bij een van de ingangen een entreekaart te kopen (kinderen tot 6 jaar hebben gratis toegang). Vervolgens kunnen jullie hier gratis een Witte Fiets pakken om het gebied mee te verkennen (er zijn zowel kinderfietsen als kinderzitjes). Toe aan iets cultureels? Dan is het plezierig om door het groen naar de ruime beeldentuin van het Kröller-Müller Museum te fietsen, waar maar liefst 160 sculpturen te zien zijn. Let op: hiervoor heb je wel een entreebewijs voor het museum nodig. Tot en met 12 jaar is een bezoek gratis. ‘Jardin d’émail’ van Dubuffet is een kunstwerk waar je doorheen mag lopen en zelfs in mag spelen! Bij Park de Paviljoen kun je opladen met appeltaart of pannenkoeken.

Vanaf station Arnhem Centraal 21 minuten met de bus naar het Nationale Park De Hoge Veluwe.

 • Afstand fietsroute: er is geen vaste route. Jullie kunnen je eigen route bepalen en gebruikmaken van 41 km aan fietspaden
 • Start- en eindpunt: station Arnhem Centraal
 • Startpunt wandeling: ingang Schaarsbergen
 • Fietsverhuur: bij een van de ingangen van het Nationale Park De Hoge Veluwe

Ingang Schaarsbergen, Koningsweg 17, Otterlo, hogeveluwe.nl

5. Fietsroute Kunsten en Ambachten van Amersfoort, Amersfoort

Zeg je Amersfoort, dan zeg je historie. Met deze route fiets je binnen twee uur langs vele bezienswaardigheden van de Keistad. Wat dacht je bijvoorbeeld van de oude stadspoort, een landgoed met een kasteel en de 98 meter hoge Onze Lieve Vrouwetoren? Trakteer je kind(eren) onderweg op een pannenkoek van HEY! Pannenkoek. Deze boerderij, speelplaats en restaurant ineen vind je midden in een woonwijk. In de Hellestraat ontdekken jullie een verborgen erf. Hier staan nog 19e eeuwse armenhuisjes, ook kunnen jullie een rondleiding krijgen door de oude kuiperij (een werkplaats waar vroeger houten kuipen en vaten werden gemaakt). Rijd op de terugweg over de Middeleeuwse grachtjes door naar Kunsthal KAdE. Van de natuur tot spiegels tot bakstenen: in elke expositie staat een ander thema centraal. Een leuk museum voor jong en oud!

Vanaf station Amersfoort Centraal 1 minuut lopen naar fietsverhuur.

 • Afstand fietsroute: de complete route is 41,73 km, maar vanaf elk punt kun je de route inkorten. Zie routekaart.
 • Start- en eindpunt: station Amersfoort Centraal
 • Fietsverhuur: Vierfiets (open op afspraak)

Stationsplein 14, Amersfoort, vierfiets.nl

Tekst: Rosa Lee Szarzynski – MPG.
Beeld: Buro JP, Harrie Wijnands, Rick Huisinga, Jos Stovers en Angela Enthoven.

Geïnspireerd om op pad te gaan?

6x de mooiste fietsroutes door Nederland

Deze fietstochten voeren je langs afwisselende landschappen en zijn goed bereikbaar vanaf NS-stations.

Railrunner

De hele dag voordelig en onbeperkt met de trein voor kinderen van 4 t/m 11 jaar.

€ 2,50 per kind