Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

8x kinderactiviteiten in de herfstvakantie

Het is herfstvakantie: tijd voor uitjes met het hele gezin. Wat gaan jullie doen? De mogelijkheden zijn eindeloos. Filmliefhebbers bezoeken Cinekid, het grootste kinderfilmfestival ter wereld. Spanning en sensatie vinden jullie op circusfestival Circolo. Of beleef buitenaardse hoogtepunten tijdens Space College in Aviodrome. Jullie zien het, de agenda is zo gevuld. Wij tippen de leukste kidsproof uitjes in het hele land, van Amsterdam tot Tilburg.


1. Cinekid Festival in het hele land

Kruipen jullie het liefst met het gezin op de bank voor een goede film? Neem de kinderen dan mee op uitje naar Cinekid: het grootste kinderfilm- en mediafestival ter wereld. Jullie zien spannende, grappige en ontroerende films op het grote witte doek. Op 15 oktober opent het festival met de première van de film Jippie No More! De Nederlandse familiefilm gaat over ‘Jippie’ en zijn familie, die allemaal te maken krijgen met bijzondere uitdagingen in de liefde. Na ontspanning bij de film is het tijd voor actie in het MediaLab. Hier leren jullie - door middel van spannende experimenten - meer over de bijzondere wereld van Artificial Intelligence.

Cinekid Festival vindt plaats op meer dan dertig film- en theaterlocaties door heel het land. De hoofdlocatie van dit kidsproof evenement is Pathé Amsterdam-Noord. Veel locaties zijn op loopafstand van het station.

Kattenburgerstraat 5, Gebouw 003 G, cinekid.nl

2. Space College bij Luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad

Zin in een buitenaardse uitje met de kinderen deze herfstvakantie? Ga dan samen op missie bij Space College in het Luchtvaartmuseum Aviodrome. Kruip achter de microscoop en onderzoek waterbeertjes: achtpotige, minuscule diertjes die al honderden miljoenen eeuwen oud zijn. Wist je dat dit een van de weinige dieren zijn die in de ruimte kunnen overleven? In het museum staat ook een vacuümmachine om experimenten mee uit te voeren. Zo ontdek je wat er gebeurt als je een marshmallow in de ruimte zou eten. Space College barst van de leuke en leerzame kinderactiviteiten, die je het gevoel geven even in een ander universum te zijn. 

Aviodrome ligt op een klein half uur fietsen vanaf station Lelystad. We raden aan om een OV-fiets te huren. 

 • Data: van zaterdag 14 t/m zondag 29 oktober 2023
 • Openingstijden tijdens de herfstvakantie: maandag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur
 • Tickets: volwassenen 18,95 (aan de kassa) of 17,50 (online), kinderen 3 t/m 11 jaar 16,95 (aan de kassa) of 15,50 (online). Met je ticket heb je toegang tot het gehele museum, inclusief Space College. Kinderen t/m 3 jaar en Museumkaarthouders bezoeken Aviodrome gratis

Pelikaanweg 50, aviodrome.nl

3. Onder Hoogspanning in het Spoorwegmuseum in Utrecht

Op zoek naar leuke en leerzame uitjes voor in de herfstvakantie, maar heb je nog niet het idee dat je op het goede spoor zit? Ga met het gezin naar de tentoonstelling 'Onder hoogspanning' in het Spoorwegmuseum. Op een interactieve manier maken jullie kennis met elektrische treinen. Hoe werken ze en wat houdt elektrificatie van het spoor in? Met behulp van spellen en touchscreens worden al jullie vragen beantwoord. 

Het Spoorwegmuseum organiseert nog meer spannende activiteiten voor kinderen deze herfstvakantie. Tijdens Techlab XL leren jullie alles rondom het thema treinen en techniek. Van stoom en stroom tot weerstand en wielen, er zijn allerlei uitdagende proefjes en demonstraties. Lukt het jullie bijvoorbeeld om een levensgrote trein te laten bewegen? 

Op station Utrecht Centraal stappen jullie over op de trein richting station Utrecht Maliebaan. Deze trein rijdt speciaal voor bezoekers van het Spoorwegmuseum. Na een kleine 20 minuten komen jullie aan op locatie. 

 • Data tentoonstelling: van vrijdag 26 mei t/m zondag 19 november 2023
 • Openingstijden Spoorwegmuseum: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur
 • Op maandag 16 en maandag 23 oktober is het Spoorwegmuseum extra geopend wegens de herfstvakantie
 • Tickets: kinderen vanaf 4 jaar en volwassenen € 17,50, kinderen t/m 4 jaar en Museumkaarthouders gratis

Maliebaanstation 16 in Utrecht, spoorwegmuseum.nl

4. De Grote Schijn in Rotterdam

De Grote Schijn is misschien wel een van de meest magische uitjes van de herfstvakantie. Jullie nemen deel aan een audiovisuele totaalervaring in het Kralingse Bos in Rotterdam. Als de avond een zwarte deken over het bos legt, start een unieke lichtshow met muziek. Flitsende kleurstralen en bewegende lichtprojecties dansen om jullie heen. In een wandeling van ongeveer 2 kilometer aanschouwen jullie de magie van dit bijzondere lichtspel. Alsof jullie onderdeel zijn van een sprookje.

De Grote Schijn vindt plaats aan de oost-zuidzijde van het Kralingse Bos in Rotterdam. Hier fiets je vanaf station Rotterdam Centraal met een OV-fiets in 20 minuten naartoe. 

 • Data: van donderdag 12 oktober t/m zondag 29 oktober 2023
 • De starttijden om het bos in te trekken variëren van 18.45 tot 17.15 uur. Jullie kunnen tot uiterlijk 23.00 uur het bos in. Bekijk de precieze toegangstijden
 • Tickets: volwassenen € 19,75, kinderen van 4 t/m 12 jaar en 65-plussers € 14,75

Entree: kruising Prinses Beatrixlaan en het Stinsenlaantje, degroteschijn.nl

5. Oudhollandse kermis in Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Op zoek naar uitjes die deze herfstvakantie zeker in de smaak vallen bij je kinderen? Neem ze mee naar de Oudhollandse kermis van het Zuiderzeemuseum. Samen met opa en oma, want dit wordt een middag vol nostalgie. Op het veld van het buitenmuseum staan tientallen antieke attracties en kinderactiviteiten. Van een sierlijke zwanenzweefmolen tot een ouderwetse carrousel. Tip: duik met zijn allen Spelletjescafé Hoorn in. Wie wint een spannend ouderwets potje mens-erger-je-niet?

Het Zuiderzeemuseum ligt op 15 minuten wandelen van NS-station Enkhuizen. Volg de borden voor voetgangers en jullie zijn er zo. 

 • Data: van zaterdag 14 t/m zondag 29 oktober 2023
 • De kermis is dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag 21 en zaterdag 28 oktober ook van 18.00 tot 21.00 uur, tijdens 'Avond in het buitenmuseum'
 • Tickets: volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar € 18, kinderen 4 t/m 12 jaar € 12, kinderen t/m 3 jaar en Museumkaarthouders gratis. Een Familiekaart voor 2 volwassenen en 2 kinderen van 4 t/m 12 jaar kost € 48. Met een ticket bezoek je zowel het Zuiderzeemuseum als de kermis

Wierdijk 12 - 22, zuiderzeemuseum.nl

7. Maak een fascinerende reis door de tijd

Beleef de Nederlandse geschiedenis met al je zintuigen in museum Archeon. Maak vuur met vuurstenen, vaar in een boomstamkano en ruik aan kruiden uit de Romeinse tijd. Of bezoek het Scheepvaartmuseum en leer alles over de 500 jaar oude Nederlandse geschiedenis van de scheepvaart. Wij hebben de 9 leukste historische musea voor kinderen op een rij gezet.

8. Festival De Betovering in Den Haag

- Dit event is afgelopen -

Herinner je je nog dat je als kind wel eens met open mond en grote ogen naar iets staarde? Omdat je zo betoverd was door wat je zag? Bij Festival De Betovering dompelen kinderen zich onder in die magie. Ruim een week zijn er op verschillende plekken in Den Haag kinderactiviteiten, allemaal rondom het thema kunst. Van doldwaze dansvoorstellingen tot straattheater waarvan je in een scheur ligt. Voor veel kinderen is dit uitje een leuke eerste kennismaking met kunst en cultuur. Fijn om te weten: op meerdere festivallocaties zijn rustruimtes te vinden. Prettig voor kinderen die prikkelverwerking lastig vinden en zich daarom even willen terugtrekken.

De kinderactiviteiten van Festival De Betovering vinden plaats op meerdere locaties in Den Haag. Het is handig om deze dag een OV-fiets te huren op station Den Haag Centraal. Daarmee fietsen jullie makkelijk en snel van de ene naar de andere locatie.

 • Data: van vrijdag 13 t/m zaterdag 21 oktober 2023
 • Festival De Betovering biedt activiteiten voor kinderen t/m 12 jaar
 • Kaarten voor voorstellingen of workshops koop of reserveer je bij de locaties zelf. Bekijk het programma

Op verschillende plekken in Den Haag, debetovering.nl

7. Festival Circolo in Tilburg

- Dit event is afgelopen -

Bij Festival Circolo zijn jullie hooggeëerd publiek. Dit Tilburgse festival staat helemaal in het teken van circus. Verwacht geen klassieke circustent met ginnegappende clowns: dit circusfestival is eigentijds. Dat betekent een programma dat barst van de muziek, theater, dans en beeldende kunst. En ja, ook spannende circusacts. Van acrobatische stunts vol snelheid tot balanceerwerk op duizelingwekkende hoogtes.

Je wandelt vanaf station Tilburg in een klein kwartier naar het Spoorpark, waar Festival Circolo plaatsvindt. 

 • Data: van 13 vrijdag t/m zondag 22 oktober 2023
 • Bekijk het tijdschema van het festival
 • Tickets: een 5-rittenkaart van € 85 geeft toegang tot 5 acts naar keuze. Kinderen en jongeren t/m 26 jaar krijgen 50% korting op het ticket. Je kunt ook losse tickets per voorstelling kopen

Spoorpark 1, festivalcircolo.nl

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Luchtvaartmuseum Aviodrome, Festival de Betovering, Andreas Terlaak, Jostijn Ligtvoet Fotografie, Geert Roels, Moon Saris, De Grote Schijn, Marleen Schlichting, Madelon Dielen, Mariel Kolmschot, Cinekid Festival, Spoorwegmuseum, Lea Willems en DigiDaan

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

6x op safari in de natuur en de leukste dierentuinen

Ontdek natuur en bijzondere dieren tijdens deze kidsproof safari's.

Railrunner

De hele dag voordelig en onbeperkt met de trein voor kinderen van 4 t/m 11 jaar.

€ 2,50 per kind