Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

12x Kerstmarkten op bijzondere locaties in Nederland

Wandel door de tuinen van Paleis Het Loo of door de grotten van Valkenburg: deze winter vind je door heel Nederland kerstmarkten op bijzondere locaties. Onze favorieten zijn een must-visit, ook vanwege de verrassende, wereldse en duurzame cadeaus en lekkernijen. Maak je kerstuitje nóg leuker met onze Spoordeelwinkelaanbiedingen


1. Magisch Maastricht

De kerstmarkt van Maastricht is een van de grootste en meest gezellige van ons land. Heel december doe je op de chalets bij het Vrijthof je kerstinkopen. Tussendoor schaats je een rondje op de schaatsbaan, draai je in de carrousel, geniet je van het uitzicht vanuit het reuzenrad of volg je een speciale wandelroute. Overal waar je kijkt, zie je sfeervolle kerstlichtjes en klinkt er kerstmuziek. Alleen al je bezoek voelt aan als een cadeautje.

Vanaf station Maastricht 17 minuten lopen of 6 minuten met de OV-fiets.

Van 1 t/m 30 december, Vrijthof en andere locaties door het centrum, Maastricht, bezoekmaastricht.nl 

2. Kerstmarkten, Valkenburg

Heb je het kerstshoppen te pakken? Reis dan door naar Valkenburg en dompel jezelf onder in kerstsferen. Naast het bovengrondse Santa’s Village vind je er een enorme ondergrondse kerstmarkt in de oude grotten. Van lekkernijen tot decoratie voor je interieur: in elk hoekje van de Gemeentegrot valt iets verrassends te ontdekken. In Mergelrijk bewonder je zandsculpturen en een grote kersttentoonstelling. In de Wilhelminagrot staat een kerststal. Pak de kabelbaan en kom uit bij culinaire kraampjes inclusief glühwein en winterse hapjes.

Vanaf station Maastricht is het zo’n 20 minuten met de sneltrein plus bus naar Valkenburg.

Van 18 november 2022 t/m 8 januari 2023, op verschillende locaties in Valkenburg, adres van de Gemeentegrot is Cauberg 4, Valkenburg, kerststadvalkenburg.nl

3. Royal Christmas Fair, Den Haag

Duizenden kerstlichtjes, tientallen houten huisjes, (kinder)koren, kampvuren, voorstellingen, een Gospel Night en natuurlijk de kerstman: bij de Royal Christmas Fair kom je alvast in de kerststemming. Dit jaar wordt het Lange Voorhout voor de zeventiende keer omgetoverd tot winterwalhalla. Deze kerstmarkt is heel geliefd omdat er veel te beleven valt. Bij de kramen koop je zowel kerstspullen als lekkers, er is muziek en er zijn kinderactiviteiten. Ga je voor poffertjes, churros of een chocozoen?

Vanaf station Den Haag Centraal 12 minuten lopen of 10 minuten met de OV-fiets.

8 t/m 23 december, Het Lange Voorhout, Den Haag, royalchristmasfair.nl

4. Zweedse Kerstmarkt, Groningen

Ben je op zoek naar een origineel en duurzaam cadeau? Dan ben je bij de Zweedse Kerstmarkt aan het juiste adres. Alleen al de locatie, een oude suikerfabriek, maakt het bijzonder om hier rond te struinen. En dan zijn de producten en lekkernijen ook nog eens Scandinavisch. Kies jij de Zweedse broodtaart of een broodje met Noorse zalm? Biologische zeepjes, wollen kleden, snoepjes en bloemen uit Zweden: je gaat hier zeker niet met lege handen naar huis.

Vanaf station Groningen 30 minuten lopen of 11 minuten met de OV-fiets.

Op 10 en 11 december, Suikerlaan 10, Groningen, zweedsekerstmarkt.nl

5. Spirit of Winter, Apeldoorn

Voor wie er altijd al van droomde om rond te dwalen in de tuinen van Paleis Het Loo, is dit het uitgelezen moment. Tijdens Spirit of Winter staan er langs de lanen tenten vol met hebbedingen, vaak zijn die handgemaakt en duurzaam. Strijk neer aan een picknicktafel en verlekker je bij de foodtrucks of volg een kookworkshop. Vergeet niet goed om je heen te kijken en te genieten van de historie.

Vanaf station Apeldoorn zo’n 14 minuten met de bus plus 11 minuten lopen.

Van 16 t/m 20 november, Amersfoortseweg, Apeldoorn, spiritofwinter.nl

6. Kerstmarkt Haarlem

In hartje Haarlem is in het in december drie dagen feest. Door de knusse winkelstraten struin je langs 300 kramen. Kerstballen, truien, sieraden en kaarsen, hier slaag je zeker! ‘t Straatje van Emma’ (vernoemd naar de koningin), de Schagchelstraat, wordt in een negentiende-eeuws jasje gestoken. Compleet met verklede mensen, een poffertjeskraam en glühwein. Verderop luister je naar het Dickensorkest, dat de mooiste kerstliederen ten gehore brengt. Ook op andere, monumentale locaties als de St.-Bavokerk klinkt er muziek.

Van 9 t/m 11 december, Haarlem, visithaarlem.com

7. Kerstmarkt IJzeren Man, Vught

’s Zomers is de IJzeren Man een rustiek strand, ’s winters is het een aangename plek om je kerstinkopen te doen. De markt telt maar liefst 100 nostalgische houten kramen en er is muziek van lokale bandjes, muzikanten en koren. Leuk: op 18 december kun je meedoen aan de ‘Santa Fun Run’. Hierbij leggen deelnemers, verkleed als kerstman, een 2,5 kilometer lang parcours af, onder meer over opblaasbare stormbanen. Alleen al hilarisch om te zien!

Vanaf station Vught 25 minuten met de bus of 11 minuten met de OV-

fiets.

Op 17 en 18 december, Boslaan 48, Vught, ijzerenman.nl

8. Country & Christmas Fair, Haarzuilens

In de idyllische tuinen van Kasteel de Haar kom je eind november in magische sferen. Van woonaccessoires, mode- en verzorgingsproducten tot antiek en kunst, hier is er voor elk wat wils. Van stamppot tot curry, ook de keuze in eten is hier reuzefijn. Op de meeste dagen kun je hier tot 22.00 uur terecht. Doen, want ‘s avonds is het decor van het neogotische kasteel met alle lichtjes en de kleurrijke fontein extra betoverend.

Vanaf station Vleuten 16 minuten met de bus of 11 minuten met de OV-fiets.

Van 22 t/m 27 november, Kasteellaan 1, Haarzuilens, kasteeldehaar.nl

9. Landleven Wintermarkt, Arnhem

Voor een knusse en sfeervolle kersmarkt ga je in december naar Landleven Wintermarkt. De oude molens, huizen en werkplaatsen worden versierd en er staan kerstkraampjes met streek- en ambachtelijke producten en geschenken. Zin in een activiteit? Ontdek het museum via een puzzeltocht, doe mee aan de broodbakwedstrijd, luister naar akoestische livemuziek om het kampvuur of zwier over de prachtige schaatsbaan.

Vanaf station Arnhem Centraal zo’n 11 minuten met de bus plus 16 minuten lopen of 20 minuten met de OV-fiets.

Van 09 t/m 11 december, Hoeferlaan 4, Arnhem, landleven.nl

10. Noorse Kerstmarkt, Rotterdam

De Sjømannskirken alias de Noorse Zeemanskerk in Rotterdam staat geheel in het teken van Noorwegen, van de cadeaus tot het eten. Proef bijvoorbeeld het heerlijke smøtbrød en de Noorse zoetigheden. Handgemaakte kerstversiering, wollen kleden en truien: met deze wereldse items maak je iedereen blij. God jul, vrolijk kerstfeest!

Vanaf station Rotterdam Centraal 6 minuten met de metro plus 10 minuten lopen of 26 minuten lopen of 9 minuten met de OV-fiets.

Van 10 t/m 13 november en op 19 en 20 november, Westzeedijk 300, Rotterdam, sjomannskirken.no en facebook.com/Sjomannskirken

11. Funky Xmas Market, Amsterdam

De bruisende Sunday Market is een begrip onder locals. Op 18 december is het weer tijd voor de jaarlijkse kersteditie op het Westergasterrein in Amsterdam. Bij de kraampjes scoor je duurzame en handgemaakte parels van lokale ondernemers. Ga je voor kleurrijke schaaltjes, kaarsen of sieraden? Om je kerstuitstapje compleet te maken geniet je van hapjes en drankjes en is het swingen met livemuziek.

Vanaf station Amsterdam Centraal 15 minuten met de bus of 11 minuten lopen of 9 minuten met de OV-fiets.

Op 18 december, Pazzanistraat 33, Amsterdam, sundaymarket.nl

12. Wintermarkt bij Molen de Ster, Utrecht

Van zelfgebreide mutsen en sieraden van gerecyclede fietsbanden tot handgemaakte keramiek: voor unieke cadeautjes van lokale makers zit je bij deze wintermarkt goed. In en rondom Molen de Ster staan er zo’n vijftig stands. De hele dag luister je naar muziek van een a-capellatrio en het Dickens-kerstkoor. Trek? Ga marshmallows roosteren boven de vuurkorf of warm op met snert. Tip: combineer je bezoek met een gratis rondleiding door de achttiende-eeuwse molen.

Vanaf station Utrecht Centraal 8 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets.Op 11 december, Molenpark 3, Utrecht, molendester.n

Tekst: Rosa Lee Szarzynski – MPG.
Beeld: Kerststad Valkenburg, Maastricht Marketing.

Ook interessant

Naar alle dagjes uit

7x Magische winterevents in Nederland

Winteruitjes om van te genieten. Met lichtjes, schaatsbanen, shows en muziek.

Evenementen

Alle (culturele) evenementen, festivals en tentoonstellingen op een rij.