Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

7x Magische winterevents in Nederland

Er deze winter op uit met je geliefde, vrienden of kinderen? Van wandelingen langs lichtkunstwerken tot schaatsbanen, een bezoek aan deze magische winterevents staat garant voor een gezellig samenzijn.


1. China Lights Emmen

Al sinds 2009 wordt het Chinese nieuwjaar gevierd in Emmen met een speciale lichttentoonstelling. Ook dit jaar staat de voormalige dierentuin weer vol met metershoge lantaarns en kleurrijke en fabelachtige sculpturen van dieren en planten. In het savannegebied is er een heuse lichtshow. Dit jaar is er ook een smikkelroute, waarbij je lekkers proeft uit allerlei werelddelen. Terwijl je ronddwaalt door de sprookjessetting heb je even het gevoel dat je op reis bent.

Vanaf station Emmen 11 minuten lopen of 6 minuten met de OV-fiets.

Van 9 december 2022 t/m 5 maart 2023, Rensenpark, Hoofdstraat 18, Emmen, chinalightsemmen.nl

2. Goudse events, Gouda

Een van de meest bijzondere winterse belevingen krijg je op de Goudse Markt. Hier kun je schaatsen om het gotische en vijftiende-eeuwse stadhuis. Ondertussen heb je prachtig zicht op de iconische kerstboom. Kom na afloop bij met een warme choco bij het overdekte koek-en-zopie. Tijdens Gouda bij Kaarslicht is het stadhuis verlicht met 1500 kaarsen. De dag start met een openingsconcert, gevolgd door meer muziek, het kerstverhaal en andere leuke activiteiten. Met als kers(t) op de taart de ontsteking van de lichtjes in de boom.

Vanaf station Gouda 10 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets naar de Goudse IJsbaan.

De Goudse IJsbaan is open van 21 december 2022 t/m 15 januari 2023, de Markt, Gouda, goudseijsbaan.nl

Gouda bij Kaarslicht is op 16 december, op verschillende locaties in het centrum, Gouda, goudabijkaarslicht.nl

3. Nederlands IJsbeelden Festival, Zwolle

Liefhebbers van kunst, lichtjes én ijs zijn deze winter bij de IJsselhallen aan het juiste adres. In de enorme hal zie je magische sneeuw- en ijssculpturen tot hoogtes van zes meter van ijskunstenaars over de hele wereld. Tussendoor warm je op met soep of chocomelk en een apfelstrudel op het horecaplein. Een ticket inclusief tijdslot reserveer je via de website.

Vanaf station Zwolle 14 minuten met de bus of 5 minuten met de OV-fiets.

Van 17 december 2022 t/m 5 maart 2023, Rieteweg 4, Zwolle, ijsbeelden.nl

4. Middelburg Winterstad

Schaats een rondje om het monumentale stadhuis, ga op een culinaire ontdekkingstocht tijdens de ‘Food by Foot Winterstad tour’ of strijk neer op een verwarmd winterterras aan de Pottenmarkt en luister ondertussen naar livemuziek. Tijdens Middelburg Winterstad is het Zeeuwse centrum één grote belevenis. Alleen al vanwege de ‘Santa Run’, waarbij deelnemers verkleed als kerstman voor het goede doel door de stad rennen, wil je hierheen.

Vanaf station Middelburg 8 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets naar de Markt.

Van 1 december 2022 t/m 20 januari 2023, op verschillende locaties in het centrum, Middelburg, middelburgwinterstad.nl

5. Amsterdam Light Festival, Amsterdam

Wil je onze hoofdstad beter leren kennen en ben je een kunstliefhebber? Dan mag je het Amsterdam Light Festival niet missen. Verspreid over de stad staan grote indrukwekkende lichtsculpturen van internationale en nationale kunstenaars. Of je nou per (rondvaart)boot, fiets of lopend gaat, elke keer beleef je de werken vanuit een ander perspectief. Dit jaar staat in het teken van ‘Imagine Beyond’: de kracht van onze verbeelding.

Van 1 december 2022 t/m 22 januari 2023, Amsterdam, amsterdamlightfestival.com/nl

6. Ice*Amsterdam

Het Museumplein is t/m 5 februari omgetoverd tot een waar winterfestijn. Elke donderdag- en zaterdagavond van 19:00 tot 22:00 uur is er Silent Disco on Ice! De silent disco is te vinden op en naast de schaatsbaan van Ice*Amsterdam. Hou je van schaatsen én dansen? Of gewoon van een lekker drankje? Dan is Ice*Amsterdam de plek waar je deze winter geweest moet zijn.

Van 12 november 2022 t/m 5 februari 2023, Museumplein, Amsterdam, iceamsterdam.nl

7. Winter Efteling

De Winter Efteling is weer in volle gang. Beleef de warmste momenten deze winter. Stap in een van de attracties of ga lekker schaatsen op de Warme Winter Weide. Even ontspannen? Warm jezelf op bij een van de Vreugdevuren onder het genot van een lekker hapje en drankje.

Van 14 november 2022 t/m 5 maart 2023, Europalaan 1, Kaatsheuvel, efteling.com

Tekst: Rosa Lee Szarzynski – MPG.
Beeld: Richard Rigby, Janus van den Eijnden, ANP, Thierry Bissat, IntoNijmegen / Jan Willem de Venster, Daniel Margraf, Maxime Gerhard, Alamy, website middelburgwinterstad.nl.

Koop je treinkaartjes online

Ook interessant

Naar alle dagjes uit

12x leuke musea voor kinderen

Leren en kijken in de leukste (interactieve) kindermusea.

12x Kerstmarkten op bijzondere locaties in Nederland

Voor gezelligheid, kerstmuziek en unieke cadeaus.

10x de leukste winkels voor duurzame cadeaus

De allerleukste cadeauwinkels met unieke items van lokale makers.

12x de leukste borrelplekken in Nederland

Borrelen met een view, live muziek of in een knus café.

Evenementen

Alle (culturele) evenementen, festivals en tentoonstellingen op een rij.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tips van NS Dagje Uit, relevant nieuws en aanbiedingen.

Ontvang tips per mail