Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

12x magische winterevents in Nederland

Er deze winter op uit met je geliefde, vrienden of kinderen? Van wandelingen langs lichtkunstwerken tot schaatsbanen, een bezoek aan deze magische winterevents staat garant voor een gezellig samenzijn.


1. WinterWelVaart, Groningen

Van sfeervolle lichtjes tot muziek: tijdens de vijftiende editie van de Groningse WinterWelVaart kom je alvast in de kerststemming. De hoogtepunten in de oude haven zijn de prachtig verlichte schepen. Langs de kades vind je kraampjes met spullen en lekkernijen. In de A-kerk en het Museum aan de A geniet je gratis van muziek, theater, poëzie en spoken word performances.

Vanaf station Groningen 11 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets.

Van 16 t/m 18 december, kades van Hoge, Lage en Kleine der A, Groningen, winterwelvaart.nl

2. Dickens Festijn, Deventer

Zeg je kerst, dan zeg je Charles Dickens. De Britse schrijver werd wereldberoemd met zijn vertellingen van ‘Oliver Twist’ en ‘A Christmas Carol’. Traditiegetrouw dompel je je een weekend lang in het Bergkwartier onder in het victoriaanse tijdperk. Daar komen de sprookjesfiguren uit zijn boeken tot leven. In de periode daarvoor kun je al de ‘Dickens Walk’ volgen en een theatervoorstelling of kerstconcert bezoeken. Of waan je als de Dickens-familie en ga geheel in stijl op de foto. Dankzij de knusse sfeer en setting voelt het alsof je een sprookje binnenstapt. Je beleeft het al zodra je station Deventer binnenstapt.

Vanaf station Deventer 7 minuten lopen of 3 minuten met de OV-fiets naar de Waalstraat (hier start de wandeling).

De wandeling met audiotour is beschikbaar van 6 t/m 30 december.
De voorstelling is te zien van 9 t/m 16 december.
Je kunt op 10 en 11 december op de foto, op het stationsplein.
Op 10 en 11 december, in het Bergkwartier, Deventer, dickensfestijn.nl

3. Amsterdam Light Festival, Amsterdam

Wil je onze hoofdstad beter leren kennen en ben je een kunstliefhebber? Dan mag je het Amsterdam Light Festival niet missen. Verspreid over de stad staan grote indrukwekkende lichtsculpturen van internationale en nationale kunstenaars. Of je nou per (rondvaart)boot, fiets of lopend gaat, elke keer beleef je de werken vanuit een ander perspectief. Dit jaar staat in het teken van ‘Imagine Beyond’: de kracht van onze verbeelding.

Van 1 december 2022 t/m 22 januari 2023, Amsterdam, amsterdamlightfestival.com/nl

4. Middelburg Winterstad

Schaats een rondje om het monumentale stadhuis, ga op een culinaire ontdekkingstocht tijdens de ‘Food by Foot Winterstad tour’ of strijk neer op een verwarmd winterterras aan de Pottenmarkt en luister ondertussen naar livemuziek. Tijdens Middelburg Winterstad is het Zeeuwse centrum één grote belevenis. Alleen al vanwege de ‘Santa Run’, waarbij deelnemers verkleed als kerstman voor het goede doel door de stad rennen, wil je hierheen.

Vanaf station Middelburg 8 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets naar de Markt.

Van 1 december 2022 t/m 20 januari 2023, op verschillende locaties in het centrum, Middelburg, middelburgwinterstad.nl

5. GLOW, Eindhoven

Van 12 tot en met 19 november bewonder je op Eindhovense daken, straten, gebouwen en in plantsoenen lichtkunstwerken van nationale en internationale kunstenaars. Iedereen die de hele 5 kilometer lange route van GLOW wil volgen, raden we aan om te starten bij Centraal Station Eindhoven. Tip: voor bijzondere verhalen achter de kunstwerken en anekdotes download je via de website de bijbehorende audiotour.

Van 12 t/m 19 november, op verschillende locaties in het centrum, Eindhoven, gloweindhoven.nl

6. Wintercircus Pallasso, Den Bosch

Ben je op zoek naar een spectaculair uitje tijdens de feestdagen? Ga dan naar Wintercircus Pallasso. Verwacht acrobaten, ballet- en koorddansers, clowns, honden, BMX’ers, jongleerders, laserstralen en trampolines, en natuurlijk circusmeester Yoshi die je welkom heet. Tijdens deze grandioze show kijken jong en oud hun ogen uit.

Vanaf station Den Bosch 10 minuten met de bus of 12 minuten met de OV-fiets.

Van 16 december 2022 t/m 1 januari 2023, Victorialaan 10, Den Bosch, wintercircuspallasso.nl

7. Tilburgs Winterparadijs

Tijdens het Tilburgs Winterparadijs beleef je op de Heuvel – het plein van Tilburg – op-en-top Brabantse gezelligheid. Je vindt er een schitterende overdekte schaatsbaan en een buitenbaan met duizenden lampjes. Ook zijn er optredens van artiesten, kun je er trampolinespringen en mee op reis met de kersttrein. Leuk voor kids: op de schaatsbaan kunnen ze een rondje maken met bijvoorbeeld Mickey en Minnie Mouse.

Vanaf station Tilburg 10 minuten met de bus of 3 minuten met de OV-fiets.

Van 2 december 2022 t/m 8 januari 2023, De Heuvel, Tilburg, stichtingwinterevents.nl

8. Nederlands IJsbeelden Festival, Zwolle

Liefhebbers van kunst, lichtjes én ijs zijn deze winter bij de IJsselhallen aan het juiste adres. In de enorme hal zie je magische sneeuw- en ijssculpturen tot hoogtes van zes meter van ijskunstenaars over de hele wereld. Tussendoor warm je op met soep of chocomelk en een apfelstrudel op het horecaplein. Een ticket inclusief tijdslot reserveer je via de website.

Vanaf station Zwolle 14 minuten met de bus of 5 minuten met de OV-fiets.

Van 17 december 2022 t/m 5 maart 2023, Rieteweg 4, Zwolle, ijsbeelden.nl

9. Nijmeegse Winterweken

Een lichtsculptuurroute, zangkoren en straattheater: tijdens de Nijmeegse Winterweken staat de stad in het teken van vermaak. Terwijl je langs de hotspots van Nijmegen loopt, ontdek je negen lichtkunstwerken. Langs de routes vind je codes (die je kunt scannen via de app, vanaf december te vinden via Google Play en de Apple store). Zo test je tijdens de wandeling meteen je muzikale kennis. Een ander (letterlijk) hoogtepunt is de acht meter hoge WinterWensboom in de Stevenskerk.

Van 17 december 2022 t/m 8 januari 2023, op verschillende locaties in het centrum, Nijmegen, intonijmegen.com

10. Goudse events, Gouda

Een van de meest bijzondere winterse belevingen krijg je op de Goudse Markt. Hier kun je schaatsen om het gotische en vijftiende-eeuwse stadhuis. Ondertussen heb je prachtig zicht op de iconische kerstboom. Kom na afloop bij met een warme choco bij het overdekte koek-en-zopie. Tijdens Gouda bij Kaarslicht is het stadhuis verlicht met 1500 kaarsen. De dag start met een openingsconcert, gevolgd door meer muziek, het kerstverhaal en andere leuke activiteiten. Met als kers(t) op de taart de ontsteking van de lichtjes in de boom.

Vanaf station Gouda 10 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets naar de Goudse IJsbaan.

De Goudse IJsbaan is open van 21 december 2022 t/m 15 januari 2023, de Markt, Gouda, goudseijsbaan.nl

Gouda bij Kaarslicht is op 16 december, op verschillende locaties in het centrum, Gouda, goudabijkaarslicht.nl

11. Winter Wonder Weken, Leiden

De drijvende Leidse IJsbaan – boven rivier de Nieuwe Rijn – is al jaren een begrip onder jong en oud. Een greep uit het programma: de silent disco, de familieochtenden in het weekend en een schaatswedstrijd. In de wintermaanden valt er in de Sleutelstad nog veel meer te beleven! Wat dacht je van een nostalgische kermis op het Garenmarktplein, de korenweekenden én de audiotour Winterverhalen izi.travel/nl

Vanaf station Leiden Centraal 15 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets naar de Drijvende ijsbaan.

De Drijvende ijsbaan is van 9 december 2022 t/m 8 januari 2023, Nieuwe Rijn, Leiden, drijvendeijsbaanleiden.nl en visitleiden.nl

12. China Lights Emmen

Al sinds 2009 wordt het Chinese nieuwjaar gevierd in Emmen met een speciale lichttentoonstelling. Ook dit jaar staat de voormalige dierentuin weer vol met metershoge lantaarns en kleurrijke en fabelachtige sculpturen van dieren en planten. In het savannegebied is er een heuse lichtshow. Dit jaar is er ook een smikkelroute, waarbij je lekkers proeft uit allerlei werelddelen. Terwijl je ronddwaalt door de sprookjessetting heb je even het gevoel dat je op reis bent.

Vanaf station Emmen 11 minuten lopen of 6 minuten met de OV-fiets.

Van 9 december 2022 t/m 5 maart 2023, Rensenpark, Hoofdstraat 18, Emmen, chinalightsemmen.nl

Koop je treinkaartjes online

Tekst: Rosa Lee Szarzynski – MPG.
Beeld: Richard Rigby, Janus van den Eijnden, ANP, Thierry Bissat, IntoNijmegen / Jan Willem de Venster, Daniel Margraf, Maxime Gerhard, Alamy, website middelburgwinterstad.nl.

Ook interessant

12x leuke musea voor kinderen

Leren en kijken in de leukste (interactieve) kindermusea van Nederland.

12x Kerstmarkten op bijzondere locaties in Nederland

Voor gezelligheid, kerstmuziek en unieke cadeaus.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tips van NS Dagje Uit, relevant nieuws en aanbiedingen.

Ontvang tips per mail