Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Top 10 Klassiekers

Er bestaan zo onwijs veel mooie boeken in de wereld dat het zonde is om dat aan je voorbij te laten gaan. Nu we steeds vaker worden overspoeld met opkomende auteurs en nieuwe boeken, leek het ons juist leuk om eens terug te blikken op dé klassiekers die je sowieso gelezen moet hebben. In samenwerking met boekensite en lezerscommunity Hebban.nl hebben we daarom een top 10 klassiekers voor jullie samengesteld.


De reisgenoten - J.R.R. Tolkien

Dé klassieke fantasyroman dat het eerste deel vormt in de wereldberoemde trilogie ‘In de ban van de ring’. Voor het eerst verschenen in 1954 en meerdere malen verfilmd.

De ontdekking van de hemel - Harry Mulisch

Is de hemel een organisatie die op het punt staat begrepen en opgerold te worden door de technologisch hoogontwikkelde mens van de twintigste eeuw? Verschenen in 1992.

De verborgen geschiedenis - Donna Tartt

In dé literaire sensatie van de jaren 90 beschrijft Tartt de lotgevallen van een groep studenten die door haar eigen morele hoogmoed ten val komt. Verschenen in 1992.

Honderd jaar eenzaamheid - Gabriel García Márquez

In 1967 verscheen Gabriel García Márquez’ meesterwerk Honderd jaar eenzaamheid, waarmee de Latijns-Amerikaanse literatuur definitief op de wereldkaart werd gezet.

De donkere kamer van Damokles - W.F. Hermans

De bekendste roman van Hermans, verschenen in 1958, kan gelezen worden als een spannende oorlogsroman, een psychologische roman én als ideeënroman. 

Hersenschimmen - J. Bernlef

Deze roman van Bernlef uit 1984 is geschreven vanuit het perspectief van een man met dementie, die geleidelijk zijn grip op de wereld – en zijn herinneringen – begint te verliezen.

Alleen op de wereld - Hector Malot

Deze ontroerende jeugdklassieker uit 1878 over een weeskind en zijn omzwervingen bewijst dat een jeugdboek ook voor volwassenen geschikt kan zijn.

Jane Eyre - Charlotte Brontë

In 1847 verscheen deze klassieker over de titelheldin, een weesmeisje dat na ruwe jaren op de kostschool een baan vindt als gouvernante bij de oudere Mr Rochester.

Anna Karenina - Lev Nikolajevitsj Tolstoj

Dit tijdloze verhaal verscheen in 1877 en is meermaals verfilmd en bewerkt. Anna zit gevangen in een huwelijk met een twintig jaar oudere man als ze verliefd wordt op een jonge officier. 

1984 - George Orwell

De wereldberoemde dystopische toekomstroman uit 1949 zoomt in op het jaar 1984. De zin ‘Big brother is watching you’ is afkomstig uit deze klassieker.

Nooit genoeg van lezen? Kijk dan ook eens op Hebban.nl voor nog meer inspiratie en tips.