Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

3x bijzondere musea in Den Haag

De hofstad heeft veel bijzondere musea. Het Mauritshuis en het Kunstmuseum (voorheen het Gemeentemuseum) vervelen nooit. Maar wil je een keer wat anders, dan is deze lijst met eigentijdse musea ook een dagje Den Haag meer dan waard.


1. Fotomuseum Den Haag

In de lichte expositieruimtes van het Fotomuseum Den Haag kun je in alle rust naar de prachtigste foto’s kijken. Zeg eens eerlijk: hoelang is het geleden dat je langer dan 2 seconden een foto hebt bekeken? We swipen altijd snel door foto’s heen op social media, terwijl er zoveel te ontdekken is in een foto. De grootste tentoonstelling van het museum staat vaak in het teken van één fotograaf: hierdoor kun je een groot deel van zijn of haar oeuvre bekijken en je écht in het werk verdiepen. Het museum ligt naast het Kunstmuseum (voorheen Gemeentemuseum). Een bezoek aan beide musea is dus ook goed te combineren.

Fotomuseum, Stadhouderslaan 43, Fotomuseumdenhaag.nl

2. Museum Panorama Mesdag

Den Haag kent vele mooie plekken, maar het strand is toch wel favoriet. Hendrik Willem Mesdag deelde deze mening en dit is te zien in zijn schilderijen. Indrukwekkende zeegezichten, strandtaferelen en bomschuiten komen in zijn werk voorbij. Zijn grootste en beste schilderij hangt in museum Panorama Mesdag: een 14 meter hoog en 120 meter lang schildersdoek, als panorama opgespannen in een groot rond gebouw achter het museum, genaamd de Rotonde. Via een donkere gang en een kleine wenteltrap betreed je het platform van het Seinpostduin, waar je over de zanderige duinen naar het Scheveningen van 1881 kunt kijken. Je kunt er meerdere rondes lopen: je blijft nieuwe details vinden. Op het strand zie je vissers hard aan het werk hun netten te legen en een echtpaar neemt een kijkje in een van de eerste toeristenstalletjes. De bootjes liggen klaar aan de Haringkade, met daarachter de tientallen rode daken van het dorp Scheveningen. Vanuit het centrum rijdt er door het duingebied een stoomtrammetje richting Scheveningen en voor het gemeentelijk badhuis (nu Kurhaus) worden de badgasten met koetsjes naar de zee gereden. Een duik in het verleden van de stad.

Museum Panorama Mesdag, Zeestraat 65, Panorama-mesdag.nl

3. Kinderboekenmuseum

Duik met je kinderen in de wereld van boeken en laat ze zien hoe gek, mooi of inspirerend verhalen kunnen zijn. Het museum bestaat uit verschillende ruimtes waar je iedere keer in de wereld van een ander boek stapt. Zo hop je van Rupsjenooitgenoeg naar de ijsschotsen van de Kleine IJsbeer en richting het dak van Minoes. Stap uit de lift van Abeltje en stap in de keuken van Floddertje voor een kom lettervermicellisoep. Er zijn overal interactieve spelletjes te doen, er wordt voorgelezen en er staan bijzondere objecten tentoongesteld. Zoals bijvoorbeeld de eerste schetsen van Wim Bijboer, de zonnebril van Paul van Loon en de typemachine van Thea Beckman. Ook bekijk je er vele inspirerende illustraties. Een feest voor de kinderen en een feest van herkenning voor de ouders.

Kinderboekenmuseum, Prins Willem-Alexanderhof 5, Kinderboekenmuseum.nl

7x zien en doen in Den Haag

Winkelen op de Fred, picknicken in de Paleistuin? Dit kun je doen in Den Haag.

12x leuke musea voor kinderen

Leren en kijken in de leukste (interactieve) kindermusea.