Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur door kunstzinnig Eindhoven

Van het Van Abbemuseum tot streetart met een verhaal, Eindhoven ademt kunst en cultuur. Bezoek het hippe Strijp S en slaap op een historische plek in hartje Eindhoven Centrum: hotel Mariënhage. Met de OV-fiets ontdek je de stad snel en gemakkelijk. Ons 24-uursprogramma is je leidraad.


10:00 uur: Koffie bij het Koffiehuisje

Je dag in Eindhoven start met een kop koffie bij het Koffiehuisje. Al heel wat jaren ploffen Eindhovenaren hier neer voor lekkernijen en rustmomenten. Maar wist je dat dit niet altijd het doel van het pand was? Ooit was het een winkel waar Philips-personeel betaalbaar inkopen deed. Ook leuk om te weten: het Koffiehuisje werkt samen met het Eindhovense Bakhuisje. Deze ambachtelijke bakkerij vind je op een steenworp afstand van de koffiebar. Met een punt rijkversierde taart van het Bakhuisje en een latte art-cappuccino begin je je kunstzinnige dag helemaal in stijl.

Vanaf station Eindhoven Centraal fiets je in een kleine 10 minuten naar het Koffiehuisje.

 • Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 8.00 - 17.00 uur, zaterdag en zondag van 9.00 - 17.00 uur
 • Je bestelt hier een kop koffie en een punt taart voor +/- € 7,50

De Jonghlaan 32, koffiehuisjeeindhoven.nl

11:00 uur: Bezoek het Van Abbemuseum

In hartje Eindhoven vind je het Van Abbemuseum: een museum voor hedendaagse kunst. Je struint hier langs ruim 3.400 kunstwerken, allemaal van toonaangevende internationale kunstenaars. Verwonder je over surrealistische schilderijen van Pablo Picasso en de abstracte kunst van Kandinsky. Behalve de vaste collectie heeft het Van Abbemuseum ook het hele jaar door interessante tijdelijke exposities. Tot juli 2025 bekijk je de expositie Dwarsverbanden: een multi-zintuiglijke collectiepresentatie. Hier ervaar je ruim een eeuw kunstgeschiedenis door te voelen, ruiken en horen. Denk aan kunstwerken waarin braille en geur verwerkt zijn.

Vanaf het Koffiehuisje fiets je in een kleine 10 minuten met je OV-fiets naar het Van Abbemuseum.

 • Openingstijden: dagelijks van 11.00 - 17.00 uur
 • Prijzen: volwassenen € 13, kinderen t/m 12 jaar en Museumkaarthouders gratis

Stratumsedijk 2, vanabbemuseum.nl

13:00 uur: Lunch in het Piet Hein Eek-restaurant

In 1990 studeerde Piet Hein Eek af aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. De inmiddels beroemde ontwerper heeft zijn werkplaats midden in de stad, vlak bij Strijp S. Naast een broedplaats voor creativiteit is het ook een plek waar gebroed wordt op lekkere recepten. Je kunt er namelijk heerlijk lunchen. Neem plaats in de industriële ruimte - wat vroeger de keramische werkplaats van Philips was - en geniet van je pauze. Klaar met eten? Snuffel dan nog even in de aangrenzende winkel. Wie weet vind je een Piet Hein Eek-pronkstuk voor in huis. Tip: vanaf de rooftopbar heb je een weids uitzicht over de stad.

Vanaf het Van Abbemuseum fiets je in een klein kwartier naar het Piet Hein Eek-restaurant.

 • Openingstijden restaurant en winkel: maandag t/m zaterdag van 10.00 - 18.00 uur en zondag van 11.00 - 17.00 uur
 • Je bestelt hier een lunchgerecht voor +/- € 20

Halvemaanstraat 30, pietheineek.nl

14:30 uur: Ontdek de mooiste street art van Eindhoven

Wist je dat Eindhoven een rijke streetart-historie heeft? Al sinds de jaren tachtig zijn overal in de stad unieke en kleurrijke muurschilderingen te vinden. Met de Street Art Tour van City Tours Eindhoven fiets je langs zeker 40 graffiti-hotspots. Via de app ontvang je informatie over elke plek. Daardoor leer je meer over het verhaal, de scène en de historie van de kunstwerken. De tour is ook een leuke manier om de stad beter te leren kennen. Je komt namelijk op plekken door heel Eindhoven, van Strijp S tot Stratum.

Vanaf Piet Hein Eek-restaurant fiets je in ruim 20 minuten naar het startpunt van de route.

 • De prijs voor deze tour inclusief webapp is € 25. Let op: dit is geen prijs per persoon, maar een totaalprijs
 • De fietstour is ongeveer 19 kilometer lang
 • Je boekt deze tour van dinsdag t/m zondag

Startpunt: Oberto 14, citytourseindhoven.com

17:30 uur: Uit eten bij De Burger

Het Van Abbemuseum, Piet Hein Eek en de streetart-fietstour: je hebt inmiddels al heel wat van kunstzinnig Eindhoven ontdekt. Als de avond valt, schuif je aan bij restaurant De Burger. Hier hebben ze het bereiden van burgers tot kunst verheven. De keuze is reuze, van een klassieke runderburger tot een sappige burger van lamsvlees. Liever vega? Ook dan haal je hier je hart op. Wat dacht je van een zwarte bonenburger of een portobelloburger met auberginepesto? Leuk: met maar liefst 18 verschillende toppings bouw je je burger helemaal naar eigen smaak. Zo maak je er toch nog een beetje je eigen kunstwerk van.

Vanaf het eindpunt van de streetart-tour fiets je in 25 minuten naar restaurant De Burger.

 • Openingstijden: dagelijks van 16.00 - 22.00 uur
 • Je bestelt hier een burger voor € 12

Kerkstraat 5, deburger.nl

Slaaptip in Eindhoven Centrum: Hotel Mariënhage

Als techniek- en designstad staat Eindhoven bekend om haar moderne, industriële karakter. Vooral Strijp S - waar oude fabrieken zijn omgetoverd tot hippe kantoren en horecaplekken - laat dat karakter van Eindhoven goed zien. Toch zijn er ook historische parels te vinden. Zoals het voormalige Mariënhage-klooster, waar je tegenwoordig kunt overnachten. Deze plek is een mix van kunst, geschiedenis en gastvrijheid. Uniek aan dit hotel zijn de talrijke kunstwerken die overal in het pand hangen. Wist je bovendien dat de oudste muur van de stad hier staat? Fijn: het hotel ligt midden in Eindhoven Centrum. Vanaf hier duik je zo de stad en het station weer in.

Vanaf restaurant De Burger fiets je in slechts 2 minuten naar Hotel Mariënhage.

Kanaalstraat 4, marienhage.com

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Bjorn Snelders, Hotel Marienhage, Peter Cox, Boudewijn Bollmann, Manon van Happen, Dagmar Bruinewoud en Sofie van Esch

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

5x werelds eten in Eindhoven

Proeven van wereldse keukens in het centrum van Eindhoven.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten