Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Stations met meerdere vervoerders

Op een aantal stations in Nederland zijn naast NS nog andere treinvervoerders actief. Elke vervoerder heeft zijn eigen toegangspoortjes.


Verschillende toegangspoortjes

Op de volgende stations staan toegangspoortjes van NS én andere treinvervoerders:

  • Arnhem Centraal
  • Amersfoort Centraal
  • Dordrecht
  • Leeuwarden
  • Nijmegen
  • Sittard
  • Zwolle

In- en uitchecken bij de juiste vervoerder

Reist u met NS? Check dan in en uit bij de NS-poortjes. 

Reist u met een andere vervoerder, bijvoorbeeld Arriva of Connexxion? Check dan in en uit bij de poortjes van die vervoerder. Op de borden boven de poortjes ziet u bij welke vervoerder deze horen. Ook kunt u letten op de kleur van de scanner: die van NS is geel.

Wisselt u een van bovengenoemde stations van vervoerder en stapt u bijvoorbeeld van NS over naar Connexxion, dan kunt u op het perron bij de NS-paal uitchecken en bij de Connexxion-paal inchecken. U hoeft dan niet naar de poortjes te lopen. Dit geldt ook voor de andere vervoerders-poortjes.

Let op dat u altijd bij de juiste vervoerder in- en uitcheckt. Het is niet mogelijk om bij een andere vervoerder uit te checken als u daar niet bent ingecheckt. 

In- en uitchecken met verschillende soorten tickets

Reist u met de trein van of naar het buitenland? Of gebruikt u een e-ticket? Dan opent u de poortjes met de vierkante barcode op uw ticket. Houd de vierkante barcode tegen het verlichte vlak van de barcode lezer en het poortje gaat open.

Een OV-chipkaart met NS-abonnement opent zowel de toegangspoortjes van NS als van andere vervoerders. Met een abonnement van een ander vervoerder kunt u alleen de poortjes van de betreffende vervoerder openen waar u een abonnement van heeft Voor de abonnementen van alle vervoerders geldt wel dat er voldoende saldo op de OV-chipkaart moet staan (dit geldt niet voor de NS-Business Card en enkele abonnementen) .

Problemen met in- en uitchecken

Ingecheckt bij het verkeerde poortje

Zorg dat u binnen een uur weer uitcheckt bij hetzelfde poortje. Ga terug door het poortje en check daarna in bij het poortje van de juiste vervoerder.  Komt u erachter wanneer u al in de trein zit? Meld u dan bij de hoofdconducteur. U loopt anders het risico een boete te krijgen.

Uitgecheckt bij het verkeerde poortje

Als u heeft ingecheckt bij NS, moet u ook uitchecken bij NS. Probeert u uit te checken bij een paaltje van een andere vervoerder? Dan checkt het paaltje u opnieuw in. U betaalt dan 2 keer het instaptarief.

Hulp nodig bij passeren

De NS-servicemedewerkers op het station kunnen u helpen. Ook kunt u via de blauwe i-knop op de Alarm- en Informatiepaal contact krijgen met een medewerker.