Hoofdnavigatie

Naar content

Stations met meerdere vervoerders

Op een aantal stations in Nederland zijn naast NS nog andere treinvervoerders actief. Elke vervoerder heeft zijn eigen toegangspoortjes.


Verschillende toegangspoortjes

Op de volgende stations staan toegangspoortjes van NS én andere treinvervoerders:

  • Arnhem Centraal
  • Amersfoort
  • Dordrecht
  • Leeuwarden
  • Nijmegen
  • Sittard
  • Zwolle

 

In- en uitchecken bij de juiste vervoerder

Reist u met NS? Check dan in en uit bij de NS-poortjes. 

Reist u met een andere vervoerder, bijvoorbeeld Arriva of Connexxion? Check dan in en uit bij de poortjes van die vervoerder. Op de borden boven de poortjes ziet u bij welke vervoerder deze horen. Ook kunt u letten op de kleur van de scanner: die van NS is geel.

Wisselt u een van bovengenoemde stations van vervoerder en stapt u bijvoorbeeld van NS over naar Connexxion, dan kunt u op het perron bij de NS-paal uitchecken en bij de Connexxion-paal inchecken. U hoeft dan niet naar de poortjes te lopen. Dit geldt ook voor de andere vervoerders-poortjes.

 

In- en uitchecken met verschillende soorten tickets

Reist u met de trein van of naar het buitenland? Of gebruikt u een e-ticket? Dan opent u de poortjes met de vierkante barcode op uw ticket. Dit kan bij de brede poortjes van NS en die van andere vervoerders. Houd de vierkante barcode tegen het verlichte vlak van de barcode lezer en het poortje gaat open.

Een OV-chipkaart met NS-abonnement opent zowel de toegangspoortjes van NS als van andere vervoerders. Met een abonnement van een ander vervoerder kunt u alleen de poortjes van de betreffende vervoerder openen waar u een abonnement van heeft Voor de abonnementen van alle vervoerders geldt wel dat er voldoende saldo op de OV-chipkaart moet staan (dit geldt niet voor de NS-Business Card en enkele abonnementen) .

Problemen met in- en uitchecken

U heeft bij het verkeerde poortje ingecheckt. Wat nu?

Zorg dat u binnen een uur weer uitcheckt bij hetzelfde poortje. Ga terug door het poortje en check daarna in bij het poortje van de juiste vervoerder. 

Komt u erachter wanneer u al in de trein zit? Meld u dan bij de hoofdconducteur. U loopt anders het risico een boete te krijgen.

U heeft ingecheckt bij NS en wil nu uitchecken bij een andere vervoerder. Kan dat?

Nee, dat kan niet. Het poortje ziet dat u heeft ingecheckt bij NS. U krijgt een foutmelding te zien wanneer u probeert uit te checken bij een andere vervoerder. 

U heeft ingecheckt bij een andere vervoerder en wil nu uitchecken bij NS. Kan dat?

Nee, dat kan niet. Het poortje ziet dat u heeft ingecheckt bij een andere vervoerder. U krijgt een foutmelding te zien wanneer u probeert uit te checken bij NS.

U probeert uit te checken bij het verkeerde paaltje. Wat nu?

Als u heeft ingecheckt bij NS, moet u ook uitchecken bij NS. Probeert u uit te checken bij een paaltje van een andere vervoerder? Dan checkt het paaltje u opnieuw in. U betaalt dan 2 keer het instaptarief.

Heeft u hulp nodig bij het passeren van de poortjes?

De NS-servicemedewerkers op het station kunnen u helpen. Ook kunt u via de blauwe i-knop op de Alarm- en Informatiepaal contact krijgen met een medewerker.