Naar content

Hoofdnavigatie

Fluiten = niet meer instappen

Stap in vóór het fluitsignaal! Een belangrijk moment van de treinreis is het vertrek; voor een prettige reis moet dat veilig en snel gebeuren. Daar werken wij elke dag hard aan. Samen met u, want uw hulp is nodig. Hoort u het fluitsignaal van de conducteur of van de trein? Dan gaan de deuren dicht en vertrekt de trein. Zorg dat u op tijd instapt om vertragingen en onveilige situaties te vermijden.

Waarom is dit zo belangrijk?

De betekenis van het fluitsignaal is eenvoudig: ‘niet meer instappen’. Maar veel reizigers zien het eerder als een aansporing om een sprintje te trekken en nog snel de trein in te springen. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, sluit de conducteur de deuren in zo’n geval later dan de bedoeling is. En terecht, want veiligheid gaat voor alles. Helaas leidt dit wel weer tot vertragingen en verstoringen in de dienstregeling.

Op het bord staat de vertrektijd, niet de instaptijd

De vertrektijd op de borden is niet de tijd tot wanneer u nog in kunt stappen. Nee, dan vertrekt de trein. Zorg daarom dat u ruim voor vertrektijd in de trein zit. Dan is er genoeg tijd om de deuren te sluiten en kan de trein op tijd vertrekken. Zo zijn we allemaal op tijd! 

Vertrekken volgens de regels

  • Als het vertreklicht brandt, begint de conducteur met de vertrekprocedure.
  • Stapt er niemand meer in of uit? Kort voor de aangegeven vertrektijd op het bord geeft de conducteur het fluitsignaal. Zo kan de trein op tijd vertrekken.
  • De conducteur draait de speciale sleutel om waarmee alle deuren dicht gaan, behalve die van hemzelf.
  • Laatste check op het perron of de trein veilig is gesloten en of het vertreklicht nog brandt.
  • Conducteur doet zijn eigen deur dicht.
  • De machinist krijgt in zijn cabine groen licht om te vertrekken.

Veelgestelde vragen

Waarom kan de trein dat minuutje niet even wachten?

Het is belangrijk dat treinen op tijd rijden, zodat andere reizigers bijvoorbeeld niet hun aansluiting op de volgende trein missen. 

Waarom is het nodig om precies op tijd te rijden? Even wachten is klantvriendelijker.

Door op tijd te rijden, kunnen we onze dienstverlening nog verder verbeteren. En daarnaast kunnen we zo in de toekomst hoogfrequent rijden mogelijk maken. Ook is het belangrijk dat treinen op tijd rijden, zodat andere reizigers hun aansluiting op de volgende trein niet missen. Als een trein te laat vertrekt kan dit effect hebben op andere treinen op het gehele traject.

De ene conducteur wacht wel, de andere niet. Kan daar niet wat aan gedaan worden?

De vertrekprocedure houdt in: fluiten = deuren sluiten. Ook onze conducteurs horen zich hier te allen tijde aan te houden en worden hier op geïnstrueerd.

Hoe kan ik er bij drukte voor zorgen dat ik op tijd in de trein zit?

Aan het begin en het eind van de trein is het vaak mogelijk om snel in en uit te stappen. Daar is vaak ook meer ruimte in de trein en dus meer kans om te zitten. Ga voordat de trein aankomt, alvast op die plek op het perron staan. En misschien ten overvloede: laat reizigers eerst uitstappen alvorens u instapt.

Ik ben slechthorend, dus ik hoor dat fluitsignaal niet of slecht. Hoe moet ik nu handelen?

In veel van onze treinen, zoals de nieuwe Sprinters en de vernieuwde dubbeldekkers type DDZ zijn er rode lampen op de balkons midden boven de deuren. Nadat de conducteur heeft gefloten, gaat hij de trein in en vergrendelt hij de deuren. Op dat moment beginnen de rode lampen boven alle deuren te knipperen. Dat is het teken dat u niet meer mag instappen. Dus geldt dan net als bij het fluitsignaal: Knipperende rode lamp is niet meer instappen!

Reist u met een trein van een ouder bouwjaar zonder lampen boven de deuren, kijk dan goed naar de conducteur. Staat hij of zij op het tijdstip van vertrek in de deuropening met de fluit in de aanslag? Dan kunt u niet meer instappen.

Hoofdconducteur aan het woord

We spraken onlangs met hoofdconducteur Carola Nummerdor.

Stap in voor het fluitsignaal!

Bekijk de video's waarin een freerunner duidelijk maakt wat de risico's zijn.