Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Veelgestelde vragen

Vindt het antwoord op uw vraag.


Waarom kan de trein dat minuutje niet even wachten?

Het is belangrijk dat treinen op tijd rijden, zodat andere reizigers bijvoorbeeld niet hun aansluiting op de volgende trein missen. 

Waarom is het nodig om precies op tijd te rijden? Even wachten is klantvriendelijker.

Door op tijd te rijden, kunnen we onze dienstverlening nog verder verbeteren. En daarnaast kunnen we zo in de toekomst hoogfrequent rijden mogelijk maken. Ook is het belangrijk dat treinen op tijd rijden, zodat andere reizigers hun aansluiting op de volgende trein niet missen. Als een trein te laat vertrekt kan dit effect hebben op andere treinen op het gehele traject.

De ene conducteur wacht wel, de andere niet. Kan daar niet wat aan gedaan worden?

De vertrekprocedure houdt in: fluiten = deuren sluiten. Ook onze conducteurs horen zich hier te allen tijde aan te houden en worden hier op geïnstrueerd.

Hoe kan ik er bij drukte voor zorgen dat ik op tijd in de trein zit?

Aan het begin en het eind van de trein is het vaak mogelijk om snel in en uit te stappen. Daar is vaak ook meer ruimte in de trein en dus meer kans om te zitten. Ga voordat de trein aankomt, alvast op die plek op het perron staan. En misschien ten overvloede: laat reizigers eerst uitstappen alvorens u instapt.

Ik ben slechthorend, dus ik hoor dat fluitsignaal niet of slecht. Hoe moet ik nu handelen?

In veel van onze treinen, zoals de nieuwe Sprinters en de vernieuwde dubbeldekkers type DDZ zijn er rode lampen op de balkons midden boven de deuren. Nadat de conducteur heeft gefloten, gaat hij de trein in en vergrendelt hij de deuren. Op dat moment beginnen de rode lampen boven alle deuren te knipperen. Dat is het teken dat u niet meer mag instappen. Dus geldt dan net als bij het fluitsignaal: Knipperende rode lamp is niet meer instappen!

Reist u met een trein van een ouder bouwjaar zonder lampen boven de deuren, kijk dan goed naar de conducteur. Staat hij of zij op het tijdstip van vertrek in de deuropening met de fluit in de aanslag? Dan kunt u niet meer instappen.