Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

10x de leukste natuurmusea en botanische tuinen

Wil je eens een ander museum bezoeken dan het Rijksmuseum of het Mauritshuis? Breng dan een bezoek aan deze natuurmusea en ontdek spelenderwijs meer over dieren en natuur. Leuk voor jong en oud!


1. Natuurhistorisch Museum Rotterdam

In het Natuurhistorisch Museum sta je oog in oog met roofdieren, amfibieën, reptielen en vogels. Je vindt hier een grote indrukwekkende beestenboel – wel 400.000 objecten – van skeletten en fossielen. Tijdens de gratis audiotour op zaterdag leer je allerlei leuke dierenfeitjes zoals: waarom is een neushoorn groen? Zowel de vaste collectie als de wisselende exposities en de interactieve audiotour voor kinderen (vanaf 7 jaar) maken het museum echt de moeite waard. 

Vanaf station Rotterdam Centraal 6 minuten met de tram plus 7 minuten lopen of 23 minuten lopen of 7 minuten met de OV-fiets.

Westzeedijk 345 (Museumpark), Rotterdam, hetnatuurhistorisch.nl

2. Micropia, Amsterdam

Micropia is ’s werelds eerste museum voor micro-organismen en onderdeel van Artis. Op een educatieve en speelse manier maken jong en oud hier kennis met de verborgen wereld achter bacteriën, schimmels en virussen. Fascinerend: door deze lenzen zie je zelfs de allerkleinste details. Extra leuk is dat het museum heel interactief is. Doe bijvoorbeeld een lichaamsscan of geef je partner een zoen bij de kiss-o-meter en ontdek hoeveel microben dat oplevert.

Vanaf station Amsterdam Centraal 16 minuten met de tram, 20 minuten lopen of 7 minuten met de OV-fiets.

Plantage Kerklaan 38-40 (Artisplein), Amsterdam, micropia.nl

3. Natuurmuseum Brabant, Tilburg

Van een depot vol met bijzondere fossielen en skeletten tot een bezoek aan een van de tentoonstellingen over mens en natuur. Van de ijstijd tot moderne natuurfotografie. Een ding is zeker: hier ga je op een heuse ontdekkingstocht. Op de bovenste verdieping van het Natuurmuseum wandel je door een sprookjesbos – waarvan de setting elk seizoen verandert – en doen jullie leuke opdrachten langs de route. 

Vanaf station Tilburg 2 minuten lopen.

Spoorlaan 434, Tilburg, natuurmuseumbrabant.nl

4. Naturalis Biodiversity Center, Leiden

Een bezoek aan Naturalis prikkelt al je zintuigen. Het bekende museum en onderzoekscentrum bestaat al sinds 1820 en telt ruim 40 miljoen objecten. In elke zaal staat een ander thema centraal, van de ijstijd tot evolutie. Ga op pad met de digitale luistertour van Freek Vonk of beleef de Rexperience met dinosauriërs. Een van de blikvangers is het wereldberoemde skelet van tyrannosaurus Trix. Wil je meer weten over bijzondere skeletten en botten? Stel dan je vragen in de LiveScience-ruimte.

Vanaf station Leiden Centraal 10 minuten lopen of 2 minuten met de OV-fiets.

Darwinweg 2 of Mendelweg 2, Leiden, naturalis.nl

5. De Kruidhof, Buitenpost

De Kruidhof is een prachtige groene oase in Friesland. Hier struin je langs tuinen met bijzondere planten, bomen, bloemen en kruiden. Ook de moeite waard is het IJstijdenmuseum. Hier zie je een verzameling van zwerfstenen uit de twintigste eeuw, bijzondere mineralen en fossielen. Voor kinderen zijn er allerlei speeltoestellen en is er een speciale speurtocht door de tuinen. Pauzeer tussendoor met een biologische lekkernij van de Eettuin. Handig om te weten: de tuinen zijn weer open vanaf 4 april. 

Vanaf station Buitenpost 4 minuten lopen.

Schoolstraat 29B, Buitenpost, dekruidhof.nl

 

6. Natuurmuseum Holterberg, Holten

Vossen, stekelvarkens, ooievaars en zeehonden: bij dit natuurmuseum bewonder je meer dan duizend opgezette dieren. Holterberg wordt geroemd vanwege de diorama’s alias ‘kijkdozen’, een soort schilderijen waarop taferelen van het dierenrijk tegenover mooie landschappen zijn verbeeld. Voor verrassende tentoonstellingen zit je hier goed. Ga je met kids op pad? Verken samen aan de hand van opdrachten het educatieve speelbos

Vanaf station Holten 22 minuten lopen of 7 minuten met de OV-fiets.

Holterbergweg 12, Holten, museumholterberg.nl

7. Hortus Botanicus, Delft

Bij Hortus Botanicus komen wetenschap en de schoonheid van de natuur samen. De botanische tuin maakt namelijk deel uit van de TU Delft. Dat zie je terug in de exposities, bijvoorbeeld van bouwkundestudenten die van materialen uit de natuur innovatieve producten maken. Dwalend door de tuin kom je planten uit de Himalaya tegen, maar ook 100 jaar oude loof- en naaldbomen en medicinale planten. Zodra je in een kas tussen de bananen- en koffieplanten staat, is het net alsof je  in de jungle bent.

Vanaf station Delft 14 minuten lopen of 6 minuten met de OV-fiets.

Poortlandplein 6, Delft, tudelft.nl/botanischetuin

8. Museum Twintighoeven, Dordrecht

Verscholen aan de rand van de Dordtse Biesbosch huist het kleine maar fijne museum Twintighoeven. Dat is alleen al bijzonder omdat het in een oud koetshuis is gevestigd en gerund wordt door vrijwilligers. Hier kom je alles te weten over het ontstaan van Dordrecht en de Biesbosch en bewonder je bijzondere objecten zoals Delfts blauwe tegeltjes uit de zeventiende eeuw, een boerenkar, rijshaak en Romeinse munten. Regelmatig zijn er exposities van schilders en beeldend kunstenaars. Open op woensdag en in het weekend, op andere dagen op afspraak. Komt dat zien!

Vanaf station Dordrecht Zuid 20 minuten met de OV-fiets.

Noorderelsweg 2a, Dordrecht, twintighoeven.nl

9. Zaans Natuur & Milieu Centrum, Zaandam

Bewonder exotische dieren, volg een college over dinosaurussen, ontdek plantensoorten of bezoek een expositie over de natuur. In dit Zaanse natuurmuseum valt altijd iets te leren en te beleven voor kinderen. Volg een rondleiding of ga zelf op pad en bezoek meteen de nabijgelegen heemtuin en stadsboerderij. In de winkel vind je biologische producten als eieren, wol en honing als leuk souvenir.

Vanaf station Zaandam 7 minuten met de bus plus 6 minuten lopen of 10 minuten met de OV-fiets.

Thijssestraat 1, Zaandam, zaansnatuurmilieucentrum.nl/natuurmuseum

10. Trompenburg Tuinen & Arboretum, Rotterdam

De prachtige Trompenburg Tuinen is de perfecte plek om even aan de stadse drukte te ontsnappen. Het hele jaar door worden hier themawandelingen gegeven. Maak kennis met heerlijk geurende struiken zoals de kleurrijke toverhazelaar en leer over het verborgen liefdesleven van planten. Er zijn vaak leuke activiteiten en events. Zo is er in april een Lentefestival met dieren, een expositie en eetkramen, én kinderen kunnen een speciaal tuinmandiploma halen. Tussendoor geniet je in alle rust in het theehuis.

Vanaf station Rotterdam Blaak 12 minuten met de tram, 29 minuten lopen of 8 minuten met de OV-fiets.

Honingerdijk 86, Rotterdam, trompenburg.nl

Tekst: Rosa Lee Szarzynski – MPG.
Beeld: Aad Hoogendoorn, Koen Mol, Naturalis Biodiversity Center, Walter Herfst, Maarten van der Wal.

Ook interessant

Naar alle dagjes uit

8x bijzondere Nederlandse musea

Musea in de categorie ‘net even anders’.

9x bijzondere nieuwe musea

Inspirerend, interessant en intrigerend.

3x bijzondere musea in Den Haag

Verborgen schatten in de Hofstad.

12x leuke musea voor kinderen

Leren en kijken in de leukste (interactieve) kindermusea.

Musea

Weten welke musea je gezien moet hebben?

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tips van NS Dagje Uit, relevant nieuws en aanbiedingen.

Ontvang tips per mail