Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

9x fijnste plekken voor een frisse zomerduik

Weten op welke fijne en rustige plekken je voor een frisse zomerduik moet zijn? Op deze locaties kun je nog in alle rust in het water plonzen. Van de Zuiderplas in Den Bosch tot het Noorderparkbad in Amsterdam en het Hoornse stadsstrand.


1. Het Noorderparkbad, Amsterdam

Meerdere buitenbassins, een pierenbadje, prachtig gesnoeide grasvelden en een groot gebouw met golvende vormen: het Noorderparkbad is een plaatje om te zien. In 2016 werd het zelfs verkozen tot het mooiste publieke zwembad! Wil je tussendoor even bijkomen van het baantjes trekken? Strijk dan neer met een hapje en drankje op het terras van Grand Café Noorderpark. 

Vanaf station Amsterdam Centraal 16 minuten met de metro plus lopen of 13 minuten met de OV-fiets plus veerpont.

Sneeuwbalweg 5, Amsterdam, noorderpark.nl

2. De Hoornse Plas, Groningen

In de zomer is de Hoornse Plas de plek waar jong en oud samenkomen. Naast het grote zwemmeer vind je hier een speelvijver voor de kleintjes, een strand en diverse weides. Daarnaast staat het er bol van de activiteiten. Wat dacht je van een potje beachvolleybal? Of ga gezellig barbecueën met vrienden of familie. Geen zin om zelf je eten te verzorgen? Dan kun je terecht bij Beachclub Kaap Hoorn.

Vanaf station Groningen 29 minuten met de bus plus lopen of 16 minuten met de OV-fiets.

Laan Corpus den Hoorn 300, Groningenvisitgroningen.nl

3. Hoornse stadsstrand, Hoorn

Ontsnap aan de drukte van de stad en kom tot rust op het Hoornse stadsstrand, het grootste aan een meer gelegen stadsstrand van Nederland. Met een kilometer lang zandstrand, afgebakend zwemgebied en diverse recreatievoorzieningen is er voor jong en oud genoeg te beleven. Van speelschip tot fitnesspark en van voetbalveld tot beachvolleybalveld. Vergeet niet te genieten van het prachtige uitzicht op de historische binnenstad van Hoorn vanaf de uitkijkheuvel.

Vanaf station Hoorn slechts 10 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets.

Westerdijk 2, Hoorn, strand.hoorn.nl/

4. Duinmeer het Wed/Kennemerduinen, Overveen

Het Wed is al jaren een begrip onder families. Na een korte wandeling door het bos loop je meteen op het duinmeer af. Voor de ballenlijn is het water ondiep en vind je er vooral kinderen, achter de lijn kun je zelf zwemmen. In de rijke omgeving is er ook veel speelruimte. Dat wordt lekker de duinen afrennen en verstoppertje spelen. Of ga op verkenningstocht en spot konijnen of Schotse hooglanders.

Vanaf station Overveen 20 minuten met de bus plus lopen of 8 minuten met de OV-fiets.

Ingang Koevlak aan de Zeeweg 12, Overveen, zuidkennemerland.nl

5. Haarrijnse Plas, Utrecht

In de volksmond wordt de Haarrijnse Plas ‘Leidsche Rijn aan Zee’ genoemd. Je hebt er namelijk alles waar je op een warme zomerdag naar verlangt: een aangenaam strand, veilig en schoon zwemwater, een relaxte sfeer en strandpaviljoen de Key West Beachhouse. Hier scoor je een salade, burger of sandwich. Van zonsopkomst tot zonsondergang komen buurtbewoners naar de plas voor een frisse duik of om met hun kinderen zandkastelen te bouwen. Het zwemseizoen loopt tot 1 oktober. 

Vanaf station Vleuten 21 minuten met de bus plus lopen of 17 minuten met de OV-fiets.

Maarssenseweg 0, Utrecht, ontdek-utrecht.nl

6. Openluchtzwembad Klarenbeek, Arnhem

Deze wonderschone groene oase is een van de verborgen parels van Arnhem. Terwijl je baantjes trekt in het diepe, 25 meter lange bad, kijk je uit op rijen mooie volle bomen. Doordeweeks kun je hier al om 07.00 uur ’s ochtends terecht voor een frisse start van je dag. Vanaf 12.00 uur begint het recreatief zwemmen en kun je van de duikplank en glijbaan af. De kinderbaden en de springkuil zijn de hele dag open.

Vanaf station Arnhem Centraal 15 minuten met de trolleybus plus lopen of 12 minuten met de OV-fiets.

Hommelseweg 536, Arnhem, zwembadklarenbeek.nl

7. De IJzeren Man, Eindhoven

Is het 20 graden en zonnig? Check. Dan is stadsstrand de IJzeren Man the place to be (and swim) voor alle leeftijden. Met een aanbod dat bestaat uit verschillende natuurbaden, van ondiep tot diep, komt elke zwemliefhebber aan zijn of haar trekken. Met het speelvlot, de waterfietsen en duikplank vermaken jullie je al helemaal. Moe? Dan is de grasweide een fijne plek om neer te ploffen met een drankje. Keer zeker terug voor de zomerfestivals. 

Vanaf station Eindhoven 24 minuten lopen of 9 minuten met de OV-fiets.

Javalaan 149, Eindhoven, ijzerenman.com

8. Stranden Almere-Haven, Almere

Plons in de zee, ga ravotten met je kind of lees een boekje aan het strand. Tussen het IJmeer en Gooimeer liggen meerdere fijne stranden. Bij die aan de rand van Almere Haven heb je goed zicht op het Gooimeer en de surfers. Zin in poffertjes of kip en patat? Dan ben je bij Strandbrasserie de Jutter aan het juiste adres. Ben je toe aan waterpret met de kids? Fiets dan door naar Strandbad Duin.

Vanaf station Almere Centrum 26 minuten bus plus lopen of 23 minuten met de OV-fiets.
Strandweg 0, Almere, visitalmere.nl

Vanaf station Almere Poort 20 minuten lopen en 6 minuten met de OV-fiets.
Strandbad Duin, IJmeerdijk 4, Almere, strandbadduin.wordpress.com

9. Zuiderplas, Den Bosch

De Pettelaarse Schans is vanwege de bijzondere stervorm net een wereldwonder. Maar wist je dat er in het gebied een strand ligt, waar je bij uitstek goed kunt zwemmen en er Brabantse gezelligheid heerst? Vooral onder jongeren is het een geliefde spot. Op het terras van Beachbar Zuiderplas is het eveneens prima vertoeven. 

Vanaf station Den Bosch 24 minuten met de bus en wandelen of 12 minuten met de OV-fiets.

Zuiderplasweg 9, 's Hertogenbosch, visitdenbosch.nl

Tekst: Rosa Lee Szarzynski – MPG. 
Beeld:   ANP/Rowin Ubink, Paul van Baardwijk/Hollandse Hoogte, Maarten Feenstra, Facebook De ijzeren Man, Jitske Schols, Marco van Middelkoop Openluchtzwembad Klarenbeek Instagram en website.

10x hippe strandtenten in Nederland

Ga met de trein op strandvakantie in eigen land.

8x leukste (bloemen)pluktuinen

Zelf je bloemen of fruit plukken in de leukste pluktuinen.