Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur op stadsfotografie tour in Almere

Fotografiefans halen hun hart op in Almere. De stad heeft talloze opvallende gebouwen, bruggen en straten die een lust zijn voor het oog. Tijdens een citytrip van 24 uur schiet je je rolletje met gemak vol. Ons programma brengt je langs de fotogenieke hotspots van de stad. Van de haven van Almere tot de Nieuwe Bibliotheek in het centrum. Maak je camera maar vast klaar!


10:00 uur: Koffie bij The Black Cockatoo

De eerste bestemming van je stedentrip naar Almere is The Black Cockatoo. Je komt hier voor een ontbijt, maar ook om je eerste plaatjes van de dag te schieten. De knalgele tegelmuur en zwarte kaketoe-schildering op de bar vragen namelijk om een foto. Om nog maar te zwijgen over de fotogenieke gerechten die je voor je neus krijgt. Alles op de - vegan - menukaart knalt van kleur. The Black Cockatoo staat bekend om haar verrukkelijke vegan taarten. Neem een kijkje in de glazen vitrine en kies een punt van je favoriet. Want waarom zou je de dag niet beginnen met taart?

Vanaf station Almere Centrum wandel je in 11 minuten naar The Black Cockatoo. Huur je een OV-fiets, dan ben je er in 4 minuten.

  • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur
  • Je bestelt hier een ontbijtje voor +/- € 10 p.p.

Bottelaarpassage 89, theblackcockatoo.nl

11:00 uur: Op pad voor bijzondere stadsfotografie

Almere is een jonge stad vol moderne architectuur. Deze ochtend ontdek je de innovatieve gebouwen aan de hand van een audiotour. De #DiscoverAlmere Fotografietour brengt je langs twaalf hotspots in de binnenstad. Je komt onder andere langs De Nieuwe Bibliotheek: een gebouw dat architecten benaderd hebben als monoliet. Dat betekent dat De Nieuwe Bibliotheek boven haar omgeving uitsteekt. Terwijl je door de stad wandelt met je camera, vertelt fotograaf Richard Terborg je via je koptelefoon meer over de panden. Wist je bijvoorbeeld dat sommige architecten van Almeerse gebouwen ook bouwwerken in New York en Tokio hebben ontworpen?

Vanaf The Black Cockatoo wandel je in 3 minuten naar het startpunt van de audiotour.

Startpunt audiotour: Smaragd, Schutterstraat 6, visitalmere.com

13:00 uur: Lunch bij industriële hotspot Copper Branch

Tijd om de camera even uit te doen. Neem plaats bij Copper Branch, een lunchplek vlak bij het Stadhuisplein. Hoge plafonds en bakstenen muren geven het restaurant een industriële sfeer. Alsof je in een hip pand in het New Yorkse Brooklyn bent. De kaart is volledig plantaardig. Leuk om te weten: eind 2022 won Copper Branch de verkiezing voor 'Het lekkerste lunchbroodje van Nederland'. Wij raden de bestseller Copper Branch Bowl aan. Deze goedgevulde kom met volkoren rijst, gekarameliseerde shiitake en gekruide koolsla geeft je genoeg energie voor het middagprogramma.

Vanaf VVV Almere - het eindpunt van je stadsfotografietour - wandel je in 3 minuten naar Copper Branch.

  • Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 10.00 - 21.00 uur, zondag van 12.00 - 21.00 uur
  • Een lunchgerecht kost hier tussen de € 8 en € 16

De Diagonaal 3, copperbranchnederland.nl

14:00 uur: Stadsfotografie op de fiets door Almere

Stond je 50 jaar geleden op de plek waar Almere nu ligt, dan had je ongetwijfeld natte voeten. Ooit glinsterde hier het water van de Zuiderzee. Inmiddels ligt de bodem van de Zuiderzee helemaal droog en fiets je hier heerlijk overheen. Tijdens een fietstocht van ruim 2 uur zie je allerlei architectonische hoogstandjes, zoals Rooie Donders en de Katterugwoningen. Ook de natuur laat zich op haar best zien. Je trekt bijvoorbeeld langs de Lepelaarsplassen: een natuurrijk rust- en broedgebied voor water- en moerasvogels. Houd je camera dus in de aanslag. Lukt het jou om de aalschovers en rietzangers op de gevoelige plaat te leggen?

Wandel vanaf Copper Branch in 4 minuten naar station Almere. Hier huur je een OV-fiets. Je trapt vanaf het station in 3 minuten naar het startpunt van de fietsroute: de Hospitaalpromenade.

  • De totale route is 41,6 kilometer lang en duurt 2 uur en een kwartier
  • Bekijk de route

Hospitaalpromenade, visitalmere.nl

17:00 uur: Pizza- en wijnavond bij Woodstone Pizza

Je hebt inmiddels al behoorlijk wat kilometers in de benen. Een verse pizza gaat er dus vast wel in. Vanavond schuif je aan bij pizza- en wijnrestaurant WOODSTONE. Eigenaren Penny en Oscar besloten enkele jaren geleden om hun geliefde 'pizza en wijn-avonden' om te toveren tot restaurantconcept. Verse pizza's met een goed glas wijn bleken hét recept voor een avondje uit. Je bestelt er klassiekers als de Margherita en Quattro Formaggi, maar ook pizza's met onverwachte smaakcombinaties. Wat dacht je van de Pizza Mexicana met chili con carne? Er is zelfs volop keuze in vegetarische, glutenvrije en caloriearme pizza's. En pasta, mocht je tot dat team behoren.

Vanaf het eindpunt van je fietstocht - de Esplanade - wandel je in 7 minuten naar WOODSTONE. Stap je op de OV-fiets, dan ben je er in een kleine 5 minuten. 

  • Openingstijden: maandag en dinsdag 16.30 - 22.00 uur, woensdag, donderdag en zondag van 12.00 - 22.00 uur en vrijdag en zaterdag van 12.00 - 22.30 uur
  • Je bestelt hier een pizza voor +/- € 15

Belfort 13, woodstonepizza.nl

Logeertip: B&B Seintoren Gooizicht

Zelfs je overnachtingsplek in Almere is fotogeniek. Je logeert namelijk in een oude seintoren, met uitzicht over het Gooimeer. De toren had ooit de functie om het scheepvaartverkeer in de buurt te waarschuwen voor naderende schepen. Nu is de toren bij de haven een heerlijke plek om bij te komen van je bezoek aan Almere. In de ochtend bezorgen de eigenaren een ontbijtje. Zin om daarna nog op pad te gaan? In Almere-Haven liggen allerlei winkels en restaurants. Of trek de haven uit en ga nog even op verkenning in Almere-Centrum.

Je fietst vanaf WOODSTONE in ruim 20 minuten naar je overnachtingsplek in Almere-Haven.

  • Je boekt hier een tweepersoonskamer vanaf +/- € 115 per nacht

Havenhoofd 134, seintorengooizicht.nl

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Citymarketing Almere, WOODSTONE, The Black Cockatoo en B&B Seintoren

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur op stadsfotografie tour in Almere

In 24 uur fotografeer je de mooiste architectuur van Almere.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten