Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur wandelen langs duurzame en creatieve plekken in Breda

Je kent Breda misschien als bourgondische Brabantse stad. Maar wist je ook dat het een hele duurzame en creatieve stad is? In en rond het centrum zitten volop ondernemers met groene harten en creatieve geesten. Met ons 24-uursprogramma wandel je langs duurzame winkels, restaurants en cultuurplekken in Breda. Tip: huur op station Breda een OV-fiets. Sommige hotspots liggen iets buiten het centrum.


10:00 uur: Koffiedrinken bij Koffie bij Teun 

Koffie bij Teun is een koffiebar die de meeste Bredanaars wel kennen. Het won verschillende prijzen, waaronder beste koffiebar van Brabant. Je proeft hier kwaliteitskoffie van verschillende branders. Sommige blijven wat langer op de bonenmaler, andere worden 'gastbranders' genoemd. Koffie bij Teun werkt bijvoorbeeld veel samen met de Amsterdamse microbranderij Friedhats. Die kopen hun bonen op transparante en eerlijke wijze in bij koffieboeren. De Ethiopische espressobonen van Friedhats smaken fruitig: je proeft waarschijnlijk aardbeien terug. Zin om ook te ontbijten? Bestel dan een plak huisgemaakt bananenbrood bij je koffie. Lekker met Griekse yoghurt en wat vers fruit.

Vanaf station Breda wandel je in een kwartier naar Koffie bij Teun. Huur je een OV-fiets? Dan ben je er in 5 minuten.

 • Bekijk de actuele openingstijden via koffiebijteun.nl
 • Je bestelt hier koffie met ontbijt voor +/- € 13

Barones 17, koffiebijteun.nl

11:00 uur: Winkelen bij The Green Submarine en J'adore Vintage

Tijd om duurzame Bredase ondernemers te ontdekken. Je gaat wandelen naar twee groene winkels in Breda centrum. De eerste is The Green Submarine: een knusse plantenwinkel in de Sint Annastraat. Dit is waarschijnlijk letterlijk de groenste winkel van de stad. Het staat hier - van vloer tot plafond - vol met planten. Van grote kamerplanten tot kleine cactussen. Je scoort er ook kleurrijke potten om je planten in te laten leven. Maar ook biologische plantenvoeding, om je planten in leven te houden.

Na je bezoek aan The Green Submarine wandel je naar de overkant van de straat. Daar vind je J'adore Vintage: een winkel met tweedehands kleding. Hier liggen gedragen jurken, blousejes en broeken als schatten te wachten op een ontdekking. Daarmee geef je ze als koper een tweede leven. Snuffel tussen unieke kleren uit de jaren zeventig, tachtig, negentig of jonger. Welke parels pik jij uit het rek?

Vanaf Koffie bij Teun wandel en fiets je in gemiddeld 5 minuten naar The Green Submarine en J'adore Vintage.

 • Openingstijden The Green Submarine: dinsdag t/m zaterdag van 11.00 - 17.30 uur
 • Openingstijden J'adore Vintage: donderdag t/m zondag van 12.00 - 17.00 uur

The Green Submarine, Sint Annastraat 13, thegreensubmarine.nl
J'adore Vintage, Sint Annastraat 8, jadorevintage.nl

12:30 uur: Wandelen over STEK en lunchen bij Prooef

De duurzame winkels in het centrum van Breda laat je even achter je. Op de planning staat de groene, creatieve hotspot STEK. Dat ligt in het Havenkwartier. Je kunt naar dit stukje Breda wandelen, maar met de OV-fiets ben je er sneller. STEK is een plek waar Bredase ondernemers hun duurzame, creatieve ideeën uitwerken. Zo is er een meubelmakerij, een desembakkerij en een vinylwinkel. Een bijzondere plek in Breda om doorheen te wandelen. 

STEK ontdekt? Plof dan neer bij Prooef. Deze voormalige bouwkeet is omgetoverd tot knusse, kleurrijke lunchplek. Vanaf het terras kijk je uit op het STEK-terrein. De gerechten op de kaart zijn gemaakt van pure, verse ingredienten. We tippen je het broodje met zelfgemaakte zongedroogde tomatenhummus, artisjok en pijnboompitten. Leuk detail: de koffiebonen van Prooef worden gebrand door The Beanery, de branderij op STEK.

Vanaf de winkels in het centrum van Breda ben je met 25 minuten wandelen bij STEK. Liever fietsen naar deze plek? Dan ben je er in 10 minuten met je OV-fiets.

 • Openingstijden STEK: dagelijks van 9.00 - 23.00 uur
 • Openingstijden Prooef: dinsdag en woensdag vanaf 12.00 uur, donderdag t/m zondag vanaf 10.00 uur
 • Je bestelt bij Prooef een broodje voor +/- € 9

STEK, Veilingkade 9A, stekbreda.nl
Prooef, Veilingkade 9, prooef.nl

15:00 uur: Creatieve route door Breda wandelen

Met STEK heb je al een creatief deel van Breda ontdekt. Je zet je ontdekkingstocht voort met een uitgestippelde wandelroute door de stad. In vijf kilometer kom je langs allerlei creatieve Bredase plekken. Zoals Podium Bloos: een theater en creatieve broedplaats. Ook Pier15 ligt op de route. Dat is een skatepark met een indrukwekkende culturele agenda. Zo zijn er regelmatig optredens, markten en presentaties. Houd je ogen tijdens de route open voor graffitikunst. De Blind Walls Gallery heet dat in Breda ook wel. Vooral Achter de Lange Stallen - bij Mols Parking - spot je een hoop kleurrijke muurkunst.

Vanaf STEK wandel je in ruim 20 minuten naar het startpunt van deze creatieve route door Breda. Of stap op je OV-fiets, dan ben je in ruim 5 minuten bij het startpunt. Zet op dit punt je OV-fiets op slot op een veilige plek.

Startpunt: Kennedylaan 15, explorebreda.com

18:00 uur: Uit eten bij PuiCk in hartje Breda

Met veel Bredase kilometers in de benen neem je plaats bij PuiCk. Je geniet hier van kleurrijke gerechten die passen bij het seizoen. Er zit veel diversiteit in: een hoop gerechten zijn vega(n). We tippen hier het Tasting Menu. Dit menu bestaat uit zeven gerechten in vier verschillende gangen. Je kunt het Tasting Menu in een volledige vegetarische variant bestellen. Dan krijg je bijvoorbeeld een gerecht als geroosterde bloemkool met linzen en amandelen. Alsof je een wereldreis maakt, maar dan bij PuiCk in Breda. Ook een vermelding waard: het interieur. Die is in sfeervolle jaren zeventigstijl met Chesterfieldbank, vintage tapijten en stoffen lampen. En: cactussen. Hoeveel tel jij er?

Vanaf het eindpunt van de creatieve route door Breda wandel je in 5 minuten naar PuiCk. Op de OV-fiets ben je er in een paar minuten.

 • Openingstijden: woensdag en zondag van 11.30 - 17.00 uur, donderdag t/m zaterdag van 11.30 - 22.00 uur
 • PuiCk serveert hun Tasting Menu op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond. Je hebt keuze uit volledig vegetarisch of verschillende mixen van groenten en vlees of vis. Kosten per persoon: € 48. Meer informatie lees je op puick.nl

Veemarktstraat 56, puick.nl​​​​​

Overnachttip: Hotel Mastbosch

Stap na je bezoek aan PuiCk op de fiets en trap naar het zuiden van Breda. Aan de rand van het Mastbos ligt Hotel Mastbosch. Wist je dat dit het oudste hotel van Breda is? Het opende haar deuren al in 1897. Die oude elementen zie je nog steeds terug. Donker hout, klassieke kroonluchters en lambriseringen nemen je even mee terug in de tijd. Na een uitgeruste nacht schuif je aan voor het ontbijtbuffet. Croissants, chocoladebroodjes en roereieren gaan er vast in. Nog even genieten van het Bredase groen? Trek je wandelschoenen aan en sluit je stedentrip af met een boswandeling door het Mastbos.

Vanaf PuiCk wandel je in ruim 40 minuten naar Hotel Mastbosch. Het is aantrekkelijker om op de OV-fiets te stappen. Dan ben je er in een klein kwartier. De volgende ochtend fiets je in een kwartier weer terug naar station Breda.

 • Je boekt hier een tweepersoonskamer vanaf € 118 per nacht
 • Het ontbijtbuffet kost € 20 per persoon

Burgemeester Kerstenslaan 20, mastbosch.nl​​​​​​

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Bjorn Snelders, Honeyguide, Amanda de Nijs, Anne-Floor van Nunen, Hotel Mastbosch, PuiCk en Pexels

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur met vriendinnen in Breda

Geniet van gezelligheid in deze bourgondische Brabantse stad.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten