Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur langs cultuur en musea in Delft

Delft is net een openluchtmuseum. Een geschiedenisboek waar je doorheen wandelt. De stad maakte in haar bestaan al heel wat mee. Van de verzetsstrijd van Willem van Oranje tot de opkomst van Delfts Blauw. Laat je verrassen door Delft: een stad vol historie en cultuur. We nemen je mee naar de Nieuwe Kerk, Royal Delft Museum en het Delfts Brouwhuis. Klaar voor een dag vol ontdekkingen?


10:00 uur: Ontbijten in Café Johannes

Een van de beroemdste inwoners van Delft was schilder Johannes Vermeer. Van zijn kunstenaarshand komen echte meesterwerken, zoals 'Meisje met de parel'. In Café Johannes kom je dicht bij de schilder. Voldersgracht 25 was zijn geboortehuis. Dat feit staat in sierlijke letters op de gevel van het pand. Het kunstzinnige karakter zie je terug in het interieur, maar is nu in een modern jasje gestoken. Tientallen kleurrijke posters sieren de muur. Waar heb je zin in deze ochtend: zoet of hartig? Je hebt hier volop keuze. Denk aan briochetoast met citroenmascarpone en jam en zuurdesembrood met roerei.

Vanaf station Delft wandel je in ruim 10 minuten naar Café Johannes. Of huur een OV-fiets, dan ben je er in 5 minuten.

 • Openingstijden: vrijdag t/m zondag van 9.00 - 17.00 uur
 • Je bestelt hier een ontbijtgerecht voor +/- € 10

Voldersgracht 25, meetjohannes.nl

11:00 uur: Duik de historie in van de Delftse Nieuwe Kerk

De Delftse Nieuwe Kerk is doordrenkt met historie. Heel wat belangrijke personen liggen er begraven, zoals Willem van Oranje en koningin Wilhelmina. Deze ochtend ga je op ontdekking in dit iconische gebouw. Je ziet bijvoorbeeld het praalgraf van Willem van Oranje, midden in de kerk. Neem een brochure mee - die bij de ingang ligt - en ga zelf op pad. Tip: klim de toren van de Delftse Nieuwe Kerk op. Vanaf hier heb je een weids uitzicht over de stad. Wist je dat deze toren de op een-na-hoogste van Nederland is?

Vanaf Café Johannes wandel of fiets je in een paar minuten naar de Nieuwe Kerk van Delft.

 • Openingstijden november t/m januari: maandag t/m vrijdag van 11.00 - 16.00 uur en zaterdag van 10.00 - 17.00 uur
 • Openingstijden februari t/m oktober: maandag t/m vrijdag van 10.00 - 17.00 uur en zaterdag van 10.00 - 17.00 uur
 • Tickets: volwassenen € 6, studenten € 5, kinderen van 6 t/m 11 jaar € 4 en kinderen t/m 5 jaar gratis

Markt 80, oudeennieuwekerkdelft.nl

13:00 uur: Lunchen bij De Waag op de Markt in Delft

Delftse historie en lekkere lunchgerechten proeven? Dan moet je bij De Waag op de Delftse Markt zijn. De geschiedenis van het pand van De Waag gaat ver terug. Officiële papieren dateren uit 1539, maar de eerste melding kwam al uit 1342. Het was vroeger een overheidsgebouw waar onder andere groenten, kazen en boter werden gewogen. Nu is het een restaurant waar je geniet van tosti's, salades en rijk belegde broodjes. Binnen zie je verschillende elementen die je mee terugnemen naar de tijd. Het opvallendste historische object: de weegschaal uit 1647. Die hangt op de benedenverdieping.

Vanaf de Delftse Nieuwe Kerk wandel en fiets je met de OV-fiets in een kleine 5 minuten naar De Waag.

 • Openingstijden: maandag t/m woensdag van 11.00 - 22.00 uur, donderdag van 10.00 - 22.00 uur, vrijdag van 11.00 - 23.00 uur, zaterdag van 10.00 - 23.00 uur en zondag van 11.00 - 18.00 uur
 • Je bestelt hier een lunchgerecht voor +/- € 15

Markt 11, de-waag.nl

15:00 uur: Bezoek het Royal Delft Museum en de schilderworkshop

Onlosmakelijk verbonden met Delft is Delfts Blauw. Het aardewerk met sierlijke blauwe kunstschilderingen komt hier vandaan. In het Royal Delft Museum leer je alles over de historie van Delfts Blauw. Je ziet bijvoorbeeld de Delfts aardewerkcollectie van Koning Willem III. Die schonk hij in 1887 aan deze aardewerkfabriek, die toen nog 'De Porceleyne Fles' heette. Schuilt er ook een Delfts Blauw-kunstenaar in jou? Dat ontdek je tijdens een schilderworkshop in het Royal Delft Museum. Pak een kwast en een tegel en schilder een van de thema's van de workshop. Denk aan bloemen, Johannes Vermeer of de seizoenen. Je mag je creatie achteraf mee naar huis nemen.

Vanaf De Waag wandel je in 20 minuten naar het Royal Delft Museum. Op de OV-fiets ben je er sneller. Dan duurt je tocht 5 minuten.

 • Houd de website van museum.royaldelft.com in de gaten voor actuele openingstijden
 • Tickets: volwassenen € 15, jongeren van 13 t/m 18 jaar € 9, kinderen van 7 t/m 12 jaar € 7 en kinderen t/m 6 jaar gratis
 • Prijs traditionele tegelschilderworkshop: € 37,50 per persoon

Rotterdamseweg 196, museum.royaldelft.com

17:00 uur: Dineren in het Delfts Brouwhuis

Midden in Delft staat een brouwerij: het Delfts Brouwhuis. Heel veel Delftenaren komen hier voor een koud biertje, lekker eten en gezelligheid. Dat bier vond je 700 jaar geleden ook al op deze plek. Zo oud is de brouwerij al. In het eetgedeelte van het pand schuif je aan voor een lekker diner. Kies voor een special, zoals de runderstoof gegaard in Delftse Bock. Of ga voor de vegan parelgortrisotto met gegrilde pompoen en geroosterde venkel. Een biertje van het Delfts Brouwhuis mag uiteraard niet bij je bestelling ontbreken. De Weizen van Delftse Brouwers is lekker fris en fruitig.

Vanaf het Royal Delft Museum wandel je in ruim 20 minuten naar het Delfts Brouwhuis. Met de OV-fiets ben je er in 5 minuten.

 • Openingstijden: maandag t/m donderdag en zondag van 11.00 - 1.00 uur, vrijdag en zaterdag van 11.00 - 2.00 uur
 • Prijzen voor hoofdgerechten starten hier vanaf € 16

Hippolytusbuurt 43, delfstbrouwhuis.nl

Overnachttip: Hotel Arsenaal

Dompel je nog wat extra onder in de Delftse historie en cultuur met een overnachting. Hotel Arsenaal zit in een eeuwenoud monumentaal pand. Waar nu comfortabele bedden staan, werden lang geleden kanonnen en vuurwapens opgeslagen. Veel kamers hebben historische houten balken in het plafond. Met wat geluk kijk je bovendien uit op een van de oudste grachten van Delft: de Voldersgracht. Blijf je in de ochtend ontbijten? Of ontwaak je bij een verborgen parel in de stad?

Vanaf het Delfts Brouwhuis wandel je in 10 minuten naar Hotel Arsenaal. Met de OV-fiets ben je er in een paar minuten. Terug naar station Delft? Zowel wandelend als fietsend ben je er vanaf Hotel Arsenaal in enkele minuten.

Korte Geer 1, hotelarsenaal.nl​​​​​​

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Sabrina Gaudio, Hotel Arsenaal en Café & Boutique Hotel Johannes

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

6x wandelen door Delft centrum

Volop historie, kunst en cultuur in een knusse, compacte stad.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten