Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

8x zien en doen in Delft volgens reisplatform Travander

Delft is één van de gezelligste steden in Nederland. Door het leuke centrum met mooie winkels en hotspots is het de ideale stad om een dagje te shoppen. Maar het is niet alleen een aanrader vanwege de leuke winkels en gezellige restaurants. Ook het prachtige historische centrum en de vele mooie rijksmonumenten maken een bezoek aan Delft meer dan waard. Dit zijn de tips van Travander voor een dagje uit in Delft.


1. Struin over de gezellige markt

De Markt van Delft is omgeven door meer dan 50 historische gebouwen. De twee meest iconische zijn Het Stadhuis van Delft en de Nieuwe Kerk. Om Delft in vogelvlucht te bekijken moet je eerst 376 trappen naar boven overwinnen, maar je wordt dan wel beloond met een schitterend panoramisch uitzicht. Op het plein van de Markt vind je allerlei leuke cafeetjes en restaurants en een aantal typisch Delfts Blauw winkeltjes.

Donderdag is de marktdag van Delft. Ingeklemd tussen Het Stadhuis en de Nieuwe Kerk vind je zo’n 150 kramen waar je verse vis, kaas, groenten, brood, noten en andere lekkere delicatessen kunt kopen.

2. Neem een kijkje bij de historische Oostpoort

Absoluut een schitterende bezienswaardigheid in Delft is de Oostpoort. De Oostpoort ligt net buiten het centrum en is de enige nog overgebleven stadspoort van Delft. De poort werd rond 1400 gebouwd, maar de torens van de Oostpoort werden rond 1510 verhoogd.

De Oostpoort bestaat uit een landpoort en een waterpoort die met elkaar zijn verbonden door resten van een stadsmuur. Deze verdedigingsmuren, poorten en torens waren vroeger van belang voor de stad omdat Delft een belangrijke handelsstad was. Vandaag de dag vind je in de Oostpoort een woning en een kunstgalerij. Zowel de Oostpoort als de Oostpoortbrug zijn monumenten.

3. Schuif aan voor een lekkere lunch bij ’t Postkantoor

De hotspot ’t Postkantoor tippen we niet alleen door de lekkere gerechten die ze hier serveren, maar ook vanwege de locatie. Het is namelijk gevestigd in het voormalige postkantoor van Delft. Er hangt een heerlijk huiselijk sfeertje. Bij ’t Postkantoor kan je bij de open haard van een heerlijke kop koffie en lekker gebak genieten. Ze hebben een uitgebreide borrel, lunch en dinerkaart. Schijnt de zon? Neem dan zeker plaats op het zonnige terras van ’t Postkantoor.

4. Shop till you drop bij de leukste boetiekjes en concept stores

Als er iets in overvloed is in Delft, dan is het wel leuke boetiekjes en concept stores. Een aantal van onze favoriete winkels in Delft zijn Bij Marlies (een trendy kledingboetiekje), Groene Vingers (een bloemen- en plantenwinkel waar je de mooiste planten, cadeautjes en interieurdecoratie kunt kopen) en Heinen Delfts Blauw. Deze conceptstore verkoopt naast mooie Delfts Blauw decoratie ook andere prachtige interieurdecoratie.

5. Bekijk de Vrouwe van Rijnsburgerbrug

De Vrouwe van Rijnsburgerbrug is een bekende plek in Delft. Misschien doet de naam niet direct een belletje bij je rinkelen, maar de brug (met de Nieuwe Kerk en historische pandjes op de achtergrond) horen bij de populairste locaties om te fotograferen in Delft.

De Vrouwe van Rijnsburgerbrug is gevestigd aan de straat Vrouwenregt vlak naast de Nieuwe Kerk. De gemetselde boogbrug is vernoemd naar een abdis van het vrouwenklooster in Rijnsburg, dat in 1133 werd gesticht. De brug stamt uit de zestiende eeuw en behoort tot de oudste bruggen van Delft. In 2012 is de brug geheel gerenoveerd. Net als de historische Oostpoort is de Vrouwe van Rijnsburgerbrug een rijksmonument. 

6. Waan je in Italiaanse sferen bij Il Tartufo

Hou je van lekker Italiaans eten? Dan mag deze spot niet missen tijdens je dagje uit in Delft. Il Tartufo is dé hotspot in Delft waar je je helemaal in Italië waant. Het is een traiteur en restaurant in één, dus je kunt er lekkere hapjes voor thuis halen, maar ook ter plaatse eten. Zowel voor de lunch als diner is het een aanrader. Probeer een van hun geweldige antipasta of ga voor het 3-gangen verrassingsmenu. Je zult er geen spijt van krijgen.

7. Wandel door de schilderachtige steegjes naar de Visbrug

Delft staat bekend om de historische grachten en pandjes, het gezellige centrum en de schilderachtige steegjes. Een van die steegjes brengt je bij de 19-eeuwse Visbrug. Je vindt de brug over het water van de Nieuwe Delft in de Voorstraat. De Venetiaans ogende brug is vernoemd naar de brouwerij de Vis die hier tegenover aan de Visstraat was gevestigd. Ook deze brug is een rijksmonument!

8. Plof neer op de gezellige Beestenmarkt

Na een lekker dagje winkelen en bezienswaardigheden bezoeken, is er niets lekkerder dan met een drankje op het terras neerploffen. De leukste plek hiervoor in Delft is de Beestenmarkt. De Beestenmarkt is een 60 bij 50 meter plein vol horecagelegenheden.

Van 1595 tot en met 1972 was het plein de plaats voor de Delftse veemarkten, waar boeren uit het Westland hun vee toonden. Daarna diende het even als parkeerplaats tot er een nieuw uitgaanscentrum ontstond: de levendige en gezellige Beestenmarkt zoals we die vandaag de dag kennen.

Onder de oude platanen kun je genieten van een hapje en een drankje bij één van de restaurants en cafés. Vooral in de zomer is de Beestenmarkt drukbezocht!

Tekst en beeld: Travander

Reisplatform Travander.nl

Lois en Naomi zijn twee avontuurlijke reizigers van reisplatform Travander. Vanuit hun missie 'Let's travel and wander' zijn zij altijd op zoek naar ongerepte, authentieke plekjes en nieuwe ervaringen. Op Travander delen ze hun persoonlijke reisverhalen, fijne herinneringen en handige reistips.

Lois & Naomi

Ook interessant

Naar alle dagjes uit

10x zien en doen in Delft

De stad van Vermeer en de Delfts blauwe kunst.

8x de leukste restaurants in Delft

Heerlijk eten in de stad van het blauwe servies.

NS-wandeling Schiedam Jeneverstad

8 tot 19 km

Van station Delft Campus via Schiedam naar Rotterdam