Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

6x zien en doen in Haarlem

Wat te doen in Haarlem? Deze knusse stad heeft zoveel moois en lekkers te bieden. Maar waar ga je nou precies naartoe? Wij zochten dit voor je uit, zodat je er zonder zorgen een dagje op uit kunt gaan. Cultuur snuiven, lekker shoppen en overheerlijk eten.


1. Ontbijt

Begin je dag bij Anne & Max, een fresh food en coffee café in de Zijlstraat. Lang hoeft je maag niet te rommelen, want het is nog geen tien minuten lopen vanaf station Haarlem. Houd alvast je vingers gekruist voor een plekje, want in het weekend zit het hier ‘s morgensvroeg altijd bomvol. Ben je dol op versgebakken brood, fruitcompote, scones of croissantjes met gezouten boter? Dan ben je hier zeker aan het juiste adres. De koffie wordt hier uitgebreid getest op smaak. Ook hebben ze ieder seizoen een bijzondere seizoenespresso. Tip: de verse sapjes, die worden gemaakt van dagelijkse geleverde ingrediënten zoals gember en biet.

Zijlstraat 68, annemax.nl

2. Winkelen bij KPA

De Zijlstraat barst van de stylish kledingwinkels, dus nu je hier toch bent… shoppen maar! Kledingwinkel KPA verkoopt Italiaanse, Franse en Scandinavische merken die stuk voor stuk eigenzinnig zijn. Je zult dan ook niet snel iemand tegenkomen die hetzelfde item draagt. Bij binnenkomst krijg je een walk-in-closet gevoel. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen.

Zijlstraat 91, www.kpa-haarlem.nl

3. Hofjes spotten

Even genoeg gewinkeld en zin in wat rust? Bezoek dan een van de twintig Haarlemse hofjes die zich bevinden rondom mooie binnentuinen. Het Hofje van Bakenes (1395), ook wel Bakenessenkamer genoemd, mag zich het oudste hofje van Nederland noemen en ligt op loopafstand vanaf de Zijlstraat. In de prachtig authentieke huisjes wonen nog steeds mensen. Tegenover het oudste hofje heb je het Johannes Enschede Hof, het jongste hofje van Nederland. Ook daar ben je van harte welkom om naar binnen te wandelen. Je ervaart hier een hele andere sfeer, hoewel deze vlak naast elkaar liggen. Een bijzondere ervaring.

4. Heerlijk groen

Zin in een keer wat anders dan een broodje voor lunch? Ga dan naar SLA voor een biologische en onbewerkt slaatje. Alleen het interieur geeft je al een gezonde feel: overal zie je natuurlijke materialen in het groen en wit. Ook de kas, waar jouw salade wordt bereid, is bij binnenkomst niet te missen. Kies je salade van een menu en geniet van perfecte combinaties aan ingrediënten, of ga voor je eigen creatie. Ze serveren hier trouwens ook warme bowls, soepen en verschillende wraps. De vegan kapsalon is een aanrader.

Kruisweg 68B, ilovesla.com

 

5. Comfortabel uitbuiken

Even uitbuiken doe je bij een goede film. Ga hiervoor naar de Schuur, die zich bevindt in een van de oudste straten in het centrum van de stad. Deze fijne plek is al in de ochtend geopend, dus je kunt in de stoel ploffen wanneer jij dat wilt. De Schuur heeft een divers filmaanbod waarin ze onderscheid maken tussen drie functies van films: film als kunstvorm, film als cultureel maatschappelijke uiting en film als amusement. Ook geniet je er van theatervoorstellingen, dansvoorstellingen en muziek.

Lange Begijnestraat 9, www.schuur.nl

6. Wijnen bij VIQH

Sluit je dag af met een goed glas wijn en een heerlijk mediterraans hapje. Na een dagje slenteren zal dit je zeker goed doen. Bij Wijnbar VIQH, die zich bevindt in een rijksmonument, hebben ze wel 150 soorten wijnen. Cheers. Veel trek? De restaurants Fortuyn of Vooges Centraal zijn gezellig en dichtbij. 

Grote Markt 4, VIQH.com

Beeld: Shutterstock.

10x de leukste winkels in hartje Haarlem

Shoppen en struinen door de gouden straatjes.

De hofjes van Leiden

Maak een wandeling langs de idyllische hofjes van Leiden.