Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur op en aan het water in Sneek

Duik het bruisende Sneek in. In de Friese stad is het water altijd dichtbij. De Waterpoort – hét stadssymbool van Sneek – sloot ooit de toegang over het water naar de stad af. Nu vaar je er onderdoor tijdens een gezellige vaartocht. Of trek naar het Sneekermeer, een hotspot voor watersporters. Tijdens de Sneekweek laat je hier je zeil (en feest-)kunsten zien. Wat zo fijn is aan Sneek: vanaf het station ben je overal in een mum van tijd. Te voet of met de OV-fiets. Op naar hartje Súdwest-Fryslân.


10:00 uur: Wakker worden met taart en koffie bij Markt23

Aangekomen op station Sneek? Wandel direct hartje centrum in, naar restaurant Markt 23. Het grote historische pand is een echte blikvanger in dé terrasstraat van de stad. Hier starten jullie de dag met koffie en een zoete hap. Kies voor een echte klassieker, zoals appeltaart met slagroom. Of probeer een puntje amandeltaart met hazelnoot en chocola. Tip: op het terras dompel je je helemaal onder in de gezellige sfeer van de Marktstraat. Terwijl je nipt van je kop koffie zie je een mengelmoes van toeristen en locals door de straat slenteren. 

Je wandelt vanaf station Sneek in een kleine 10 minuten naar Markt 23. Pak je de OV-fiets, dan ben je er in 3 minuutjes. 

 • Openingstijden: zondag t/m woensdag van 09.00 – 00.00 uur, donderdag van 09.00 – 01.00 uur, vrijdag en zaterdag van 09.00 – 02.00 uur 
 • Je bestelt hier een taartje voor € 4,50 

Marktstraat 23, markt23.nl

11:00 uur: Een duik in het Fries Scheepvaart Museum

Weet jij wat skûtsjes en tjalken zijn? En welk verhaal er kleeft aan hét icoon van Sneek, de Waterpoort? De bewogen geschiedenis van de Friese wateren ontdek je in het Fries Scheepvaart Museum. Het hele jaar door bezoek je hier wisselende exposities rondom het thema water. Spannend en leuk – zowel voor kinderen als volwassenen – is de Viking-speurtocht door het museum. Met een plunderzak vol materialen bij de hand lossen jullie alle opdrachten van de Viking op. Van schatzoeken tot handelen met hakzilver, de tocht is uitdagend voor de hele groep. Niet voor niets is het Fries Scheepvaart Museum in 2023 uitgeroepen tot Beste Kidsproof Museum.

Vanaf Markt 23 wandel je in een kleine 5 minuten naar het Fries Scheepvaart Museum. Met de OV-fiets ben je in een paar minuutjes op je bestemming.  

 • Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur, zondag van 12.00 – 17.00 uur 
 • Entree: € 9,50 per volwassene, € 4,50 per kind van 6 t/m 18 jaar, gratis voor kinderen van 0 t/m 5 jaar en Museumkaarthouders 
 • De Viking Gezinsroute duurt 1 uur en kost € 3 per kind (exclusief museumentree) 

Kleinzand 16, friesscheepvaartmuseum.nl

13:00 uur: Lekker lunchen bij Aan de Gracht

Aan fijne horecaplekjes in Sneek geen gebrek. Een echte favoriet van de locals is Aan de Gracht. Hier kan de spreuk ‘gezelligheid kent geen tijd’ zo op een tegeltje aan de muur. De sfeer? Zoals die van een knus bruin café, maar dan in een trendy jasje. Op de kaart vind je allerlei lekkers. Wij tippen het twaalfuurtje met broodje kroket, spiegelei en kaas. En een speciaalbiertje uit de grote bierkast. Aan de Gracht is al meerdere keren in de horecaprijzen gevallen. Zo zijn ze al eens verkozen tot beste lunchroom en restaurant van Súdwest Fryslân. Reserveer je plekje voor je bezoek: het restaurant is populair. 

Vanaf het Fries Scheepvaartmuseum wandel of fiets je in een paar minuten naar Aan de Gracht.  

 • Openingstijden: dagelijks van 12.00 – 22.00 uur 
 • Je bestelt hier een lunchgerecht voor +/- € 10 

Grootzand 4, aan-de-gracht.nl

15:00 uur: Rondvaart over de grachten van Sneek

Het glinsterende water van de Sneker stadsgrachten lonkt. Stap aan boord bij schippers Machiel, Robert, Minze of Max en vaar langs de mooiste plekjes van de Friese waterstad. De sloep neemt je mee langs bekende hotspots zoals de Waterpoort, maar ook langs verborgen parels. Schitterende plekjes vol groen die je als toerist niet zomaar ontdekt. Tijdens de rondvaart hoor je alles over de geschiedenis van de stad. Luister naar de spannende verhalen van de schipper, terwijl het gezellige geroezemoes vanaf de waterkant op de achtergrond klinkt.

Vanaf Aan de Gracht wandel of fiets je in ongeveer 3 minuten naar de afvaartplek.  

 • Tickets: € 12 per volwassene, € 6 per kind van 1 tot 11 jaar 
 • Van begin april tot half september varen er tochten voor losse opstappers 
 • Wil je varen met een groep van meer dan 12 personen? Neem dan contact op per mail 
 • Boek je tickets online of op de kade bij de schipper 

Opstapplaats ochtend- en avondvaart: Restaurant De Kajuit, Jachthaven De Domp 1 
Opstapplaats middagtocht: VVV Sneek, Kleinzand 16 

grachtenrondvaartsneek.nl

18:00 uur: Uiteten in strandsferen bij Beachclub Sneek

Sneek ligt niet aan zee. Maar er is een plek die je even doet denken dat dat wél zo is: Beachclub Sneek. Een hotspot waar hip Sneek zich het hele jaar door verzamelt. Buiten sip je met je voeten in het zand van een cocktail. Terwijl de zon langzaam in het Sneekermeer verdwijnt, hap je van een Beachclub Burger. Of kies – helemaal in strandsferen – voor een portie fish-and-chips. Buiten tuur je over het kalme Sneekermeer, binnen waan je je in Ibiza. Met overal vintagekleden, rieten lampen en meer planten dan je kunt tellen, heb je een sfeervol decor voor prachtige Instagram-plaatjes.

We raden je aan om met de fiets naar Beachclub Sneek te gaan. Huur een OV-fiets op het station en fiets in 20 minuten naar het Sneekermeer.  

 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 – 22.00 uur 
 • Je bestelt hier een hoofdgerecht voor +/- € 20 

Paviljoenwei 6, Offingawier, beachclubsneek.nl

Hoteltip: een arrangement bij VaarHuis

Rollend, kruipend of dansend: hoe je Beachclub Sneek ook verlaat, je bent in no-time bij je logeeradres. Dichter bij het water kun je niet slapen. Hier tuk je namelijk letterlijk op het Sneekermeer. Boek een arrangement met vaartocht. Je vaart dan overdag met een schipper aan boord en slaapt ’s nachts aan wal. Hoe lekker is het om wakker te worden met een fris Fries windje en het kabbelende water om je heen? Hét medicijn om ’s ochtends over die late uurtjes van gisteren heen te komen.

Het VaarHuis ligt naast Beachclub Sneek. Vanaf station Sneek ben je er in ongeveer 20 minuten fietsen. 

 • Je boekt hier een overnachting vanaf € 160 per nacht (per 2 personen) 
 • Er geldt een minimum verblijf van 2 nachten en een minimum van 2 personen per verblijf 
 • Bekijk de verschillende arrangementen op de website van VaarHuis 

Paviljoenwei 6, Offingawier, vaarhuis.nl

Extra tip: Sneekweek 2023

Elke eerste week van augustus bruist en borrelt het in Sneek. Dan is het Sneekweek: het grootste binnenwater-zeilevenement van Europa. Heel de stad staat dan in het teken van zeilen. ‘Overdag voor de eer, ’s avonds voor de sfeer’ is dé uitspraak van de Snekers deze week. En dat komen ze al 86 edities keurig na. In de ochtend en middag scheuren zeilfanatiekelingen over het Sneekermeer. Na de wedstrijden op het water is het overal in de stad en op het eiland feest. Tot in de late uurtjes staat Sneek op z’n kop. Tip: boek op tijd een overnachting als je bij Sneekweek 2023 wil zijn. De stad is populair deze dagen. 

 • Sneekweek 2023 vindt plaats van zaterdag 5 augustus t/m donderdag 10 augustus 
 • Deelnemen aan de evenementen van Sneekweek 2023? Schrijf je in via de website

Kolmeersland/Starteiland, sneekweek.nl

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Marion Stoffels, Markt 23, Bart Lindenhovius, Eize Hoekstra en VaarHuis Vakanties

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

6x wandelen in en rondom Sneek

Ontdek de leukste wandelingen in en om Sneek.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten