Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur op ontdekking in centrum Sneek

'Snits’, zo noemen de Friezen Sneek ook wel. Buiten Friesland kennen we het Zuidwest-Friese plaatsje vooral als een van de stempelposten van de Elfstedentocht. Of – onder het jongere publiek – als feestbestemming tijdens de Sneekweek. Maar Sneek is meer dan dat. Wist je dat er volop historie, kunst en hoogstaande gastronomie is? Met ons programma ontdek je de hoogtepunten van de stad in 24 uur. Pak de trein, stap uit in het centrum van Sneek en laat je verrassen door dit fijne stukje Friesland.


10:00 uur: Een royaal ontbijtje bij eetboetiek Royaal Belegd

Royaal ontbijten doe je bij eetboetiek Royaal Belegd. Dit restaurant heeft misschien wel het fijnste terras van Sneek. Met de zon op je gezicht en een schitterend uitzicht op de Waterpoort is het hier heerlijk vertoeven. Royaal Belegd is het eerste bedrijf in de gemeente Sneek met een EKO-certificaat. Dat betekent dat het grootste deel van de producten biologisch is. Lekker én verantwoord genieten geblazen dus. Wat je zoal bestelt? Een croissantje met biologische moestuinjam en een ijskoud glas bio-appelsap. Of een broodje verse geitenkaas met mandarijn en ingelegde venkel. Hier ruikt het lekker, smaakt het goed en is de service voortreffelijk.

Vanaf station Sneek wandel je in 10 minuutjes naar Royaal Belegd.  

 • Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 09.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 10.00 – 17.00 uur 
 • Je bestelt hier een klein ontbijtje voor +/- € 7,50 

Rienck Bockemakade 2, royaalbelegd.nl

11:00 uur: Wandelen langs de highlights van Sneek

Wie Sneek zegt, zegt de Waterpoort. Maar er zijn meer historische hoogtepunten en architectonische hoogstandjes in de stad. Zoals de duizend jaar oude Martinikerk. Wist je dat hier de beenderen van Grutte Pier liggen, de held die in de 16e eeuw streed voor een onafhankelijk Friesland? Ook een bezoek waard: Lapkepoep en Friese Boerin. Dit beeld was een geschenk van kledingwinkel C&A. Deze en meer highlights kom je tegen tijdens een Sneekse stadswandeling. Tip: luister tijdens de tocht naar de 11fountains-podcast. Je leert dan meer over de stad en 11Fountains, een internationaal kunstproject. De gouden bol met daarop de man met de Hoorn des Overvloeds – in het centrum van Sneek – is onderdeel van dit project.

Het startpunt van de route, de Sneker 11Fountains, ligt op een minuutje wandelen van Royaal Belegd.  

Startpunt route: Hoogend 1

13:00 uur: Hapjes proeven bij Proeflokaal Sneek

De ochtend is voorbij gevlogen. Tijd om de voetjes wat rust te gunnen tijdens een lunch bij Proeflokaal Sneek. Dit restaurant zit in een bijzonder gebouw in Sneek: het gerechtsgebouw. Een 180 jaar oud kantongerecht dat nu helemaal in een Franse jaren ’50 en ’60-sfeer huist. De naam Proeflokaal zegt het al: je komt hier om te proeven. Niet één groot lunchgerecht, maar meerdere kleine gerechtjes op een plank. Die plank stel je zelf samen. Laat je meenemen op een culinaire reis door wereldse keukens. Van een Atheense tzatzikiburger tot een Italiaanse ravioli met ricotta en aubergine. Ga je voor bekende smaken of probeer je iets nieuws?

Vanaf het eindpunt van je stadswandeling loop je in 5 minuten naar Proeflokaal Sneek.  

 • Openingstijden: dagelijks van 11.00 – 00.00 uur 
 • Stel je eigen lunchplank samen met drie (€ 13,25 per plank) of vier (€ 16,75) gerechten 

Marktstraat 27, proeflokaalsneek.nl

15:00 uur: Streetart spotten op geheime plekken in de stad

Vanochtend ontdekte je vooral historische en architectonische kunst. In de middag ga je ook op zoek naar kunst, maar dan van een compleet ander genre: streetart. Overal in Sneek vind je kleurrijke streetart-schilderingen. Geen gigantische muurschilderijen, wel kleine kunstwerken die je met een scherp speuroog opmerkt. De route brengt je door kruip-door-sluip-doorsteegjes, over grote pleinen en langs de Sneker grachten. Ontdek hoe kunstzinnig het centrum van Sneek is.  

Vanuit Proeflokaal Sneek wandel je in 10 minuten naar het beginpunt van de streetart-route.  

 • De wandeling is ongeveer 5 kilometer lang 
 • Download de complete route via de website van Sneek 
 • Bekijk de interactieve kaart op de website van Sneek en kom meer te weten over de straatkunstwerken 

Startpunt route: Oudvaart, naast de tennisbaan bij het Burgemeester de Hooppark

17:30 uur: Dineren bij Brasserie De Koperen Kees

Van kunst in de stad naar kunst op je bord. De gerechten bij Brasserie De Koperen Kees zijn net schilderijtjes. Verse ingrediënten geknutseld tot oogstrelende gerechten. En de smaken? Die zijn dan weer tongstrelend. Laat de chef-kok – met ervaring bij Michelinsterrenrestaurant De Librije – een menu samenstellen. Of kies zelf je gerechten uit de vlees-, vis- of vegakaart. De Koperen Kees geniet de gezelligheid van een brasserie en de cuisine van een verfijnde topzaak. Niet voor niets is dit restaurant een echte hotspot onder culinair beminnend Sneek.

Je wandelt vanaf het eindpunt van de streetart-route in een kleine 10 minuten naar Brasserie De Koperen Kees.  

 • Openingstijden: zondag, dinsdag, woensdag en donderdag van 11.30 – 21.00 uur, vrijdag en zaterdag van 11.30 – 22.00 uur 
 • Je geniet hier van een driegangenmenu van de chef voor € 45 exclusief drank 

Parkstraat 1, dekoperenkees.nl

Slaaptip: Stadslogement Valentijn

Blijf je lekker slapen in Sneek? Wij tippen een overnachting bij Stadslogement Valentijn. Achter de gerestaureerde Jugendstilgevel – in 2010 weer in originele staat teruggebracht – schuilen twee moderne studio’s en een appartement. De verblijven zijn volledig in groenthema. Overal staan kleurrijke bossen bloemen en bloeiende planten. Dat past bij de bloemenwinkel Valentijn, die op de onderste etage zit en van dezelfde eigenaren is. Het stadslogement ligt midden in het centrum van Sneek. Fijn als je de dag erna nog plannen hebt in de stad. Misschien wil je nog wel de Sneker grachten op?

Vanuit Brasserie De Koperen Kees ben je in 5 minuten wandelen bij Stadslogement Valentijn.  

 • Je boekt hier een tweepersoonsstudio vanaf € 138 per nacht 
 • Boek op tijd, de studio’s zijn populair 

Gedempte Pol 30, valentijnlogement.nl

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Marion Stoffels, Proeflokaal Sneek, De Koperen Kees, Royaal Belegd, Sneek Promotion en Lucas Kemper

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur op en aan het water in Sneek

Ontdek het bruisende Sneek op en aan het water.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten