Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur kunst en cultuur in Zutphen

Een dagje Zutphen? Zeker doen. Vooral de harten van kunstliefhebbers zullen van deze creatieve stad sneller kloppen. Duik kruip-door-sluip-door-steegjes in, op zoek naar ateliers van kleine zelfstandige kunstenaars. Of verwonder je over de oude rijksmonumenten in het centrum. Ook buiten de stad wachten avonturen op je. Wat dacht je van een echt Achterhoeks wijntje bij De Fiere Wijnakker? In dit artikel zetten we de meest kunstzinnige plekken van Zutphen op een rij.


10:00 uur: Kopje koffie bij Van Rossum's Koffie

Moeten je zintuigen nog ontwaken na je treinreis? Oftewel, kun je best een kop koffie gebruiken? Wandel dan vanaf station Zutphen naar Van Rossum's Koffie. Zodra je de deur van deze specialty coffee-zaak opent, komt de geur van versgemalen koffie je tegemoet. Neem plaats aan de bar en laat je verrassen door de kunsten van de barista's. Elke slok koffie is een ontdekking van nieuwe smaken en geuren. Ook al ben je in Zutphen, je waant je even in koffielanden als Colombia en Ethiopië. Tip: bestel een huisgemaakt stuk taart of kaneelbroodje. Wie ook thuis van Van Rossum's Koffie wil genieten, neemt een zak bonen mee naar huis.

Vanaf station Zutphen wandel je in een kleine 5 minuten naar Van Rossum's Koffie.

 • Openingstijden: maandag en woensdag t/m zaterdag van 09.00 - 17.00 uur
 • Een kop koffie kost +/- € 3

Turfstraat 10, vanrossumskoffie.nl

11:00 uur: Ateliers bezoeken in romantische straatjes

Zutphen is een creatieve stad waar kunstliefhebbers hun ogen uitkijken. In de ochtend maak je een tour langs verschillende ateliers. Je stapt eerst binnen bij Kunst of Art: een atelier met werken van nationale en internationale kunstenaars. De collectie is een bonte mix van abstracte en figuratieve kunst. Wandel je vanaf dit atelier een stukje door, dan stuit je op Kunstkamer De Grutmolen. Deze plek is een centrum van hedendaagse kunst en cultuur. Er zijn verschillende kunstexposities, maar ook boeken en kringloopitems waar je tussen kunt snuffelen. Je kunstzinnige ochtend in Zutphen eindigt bij Atelier Hendrik J.M. Planting. Hier staan de 2D- en 3D-kunstwerken van Hendrik Planting tentoongesteld. Een publiekstrekker zijn de marionetten, die bewegen op door Planting zelf geproduceerde klanken.

Vanaf Van Rossum's Koffie wandel je in een kleine 5 minuten naar de ateliers. 

 • Openingtijden Kunst of Art: donderdag en vrijdag  van 13.00 - 17.00 uur, zaterdag van 11.00 - 17.00 uur. Ook open op afspraak
 • Kunstkamer De Grutmolen en Atelier Hendrik J.M. Planting zijn alleen geopend op afspraak

Kunst of Art: Nieuwstad 57 -6, kunstofart.nl
Kunstkamer De Grutmolen: Nieuwstad 4, grutmolen.nl
Atelier Hendrik J.M. Planting: Laarstraat 81, inzupthen.nl

12:30 uur: Lunchen By Chiel in karakteristiek Zutphen

De middag breekt aan in Zutphen: tijd om te lunchen. Wandel naar het karakteristieke pand van By Chiel. Bij aankomst begrijp je vast waarom menig Zutphenaar hier graag komt lunchen en dineren. Vooral het terras aan De Bleek - een boomgaard met bijzondere appel- en perenbomen - is een echte hotspot. Schuif aan bij de picknicktafels, plant je voeten in het gras en geniet van lekker eten. Wij tippen Dave's Oerburger, een burger die onder andere sterrenchef Ron Blaauw bekroonde tot beste burger van ons land. Ook de bitterballen en kroketten zijn hardlopers van de kaart. Niet voor niets worden die liefkozend 'het bruine goud van Oma Bobs' genoemd.

Vanaf de ateliers wandel je in 10 minuten naar By Chiel. 

 • Openingstijden: woensdag van 11.30 - 18.00, donderdag t/m zondag van 11.30 - 22.00 uur
 • Je kunt in dit restaurant in Zutphen lunchen voor +/- € 15

 's-Gravenhof 5, bychiel.nl

14:00 uur: Wijn proeven bij De Fiere Wijnakker

Vlak buiten Zutphen ligt wijnboerderij De Fiere Wijnakker. Hier maken enthousiaste wijnboeren échte Achterhoekse wijn. Struin onder begeleiding van een gids over de wijngaard en laat je alles vertellen over de kunst van het wijn maken. Tussen de wijnstokken lijkt het even of je in Frankrijk bent. Na de tour schuif je aan voor een wijnproeverij. Je proeft vijf verschillende wijnen met allerlei bijpassende hapjes. Heb je een nieuwe lievelingswijn ontdekt? Neem lekker een flesje mee voor thuis.

Vanwege de grotere afstand is het slim om een OV-fiets te huren. Kom je vanaf By Chiel? Dan fiets je in een kleine 20 minuten naar de wijngaard. Vanaf station Zutphen duurt je fietstocht een paar minuten langer.

 • De wijngaard en wijnproeverij is open/beschikbaar op afspraak
 • Het Proef en Beleef De Fiere arrangement kost € 29,50 p.p. Boek het arrangement vooraf via de website

Vierakkersestraatweg 8, defierewijnakker.nl

17:00 uur: Dineer in mediterrane sfeer bij Restaurant Toro

Restaurant Toro is een stukje Zuid-Amerika in Zutphen. Je smaakpapillen maken hier een culinaire reis door de mediterrane keuken. Geniet van authentieke Argentijnse gerechten, zoals Argentijnse steak van de houtskoolgrill. Of buig samen over een grote pan Spaanse paella. Ook al staat de Zuid-Amerikaanse keuken bekend om haar vlees, er zijn genoeg vega opties bij Toro. De met groenten en geitenkaas gevulde aubergine is een populaire keuze onder vegetarische gasten. Zin om je wijntrip voort te zetten? Vanuit de Achterhoekse wijngaarden trek je hier de grenzen over, naar de wereld van Argentijnse wijnen. Tip: laat je adviseren over een passende wijn bij je gerecht.

Vanaf De Fiere Wijnakker fiets je in een kleine 20 minuten naar restaurant Toro. 

 • Openingstijden: maandag t/m zondag van 11.00 - 22.00 uur
 • De gemiddelde prijs voor een hoofdgerecht is € 25

Groenmarkt 37, restaurant-toro.nl

20:00 uur: Bezoek Zutphens Theater Hanzehof & Buitensociëteit

Tijd om kunst op de planken te bekijken. Vanavond duik je Theater Hanzehof & Buitensociëteit in: hét Podium voor Cultuur van Zutphen. Alleen al de locatie - aan de IJssel en midden in de natuur - lijkt een levend kunstwerk. In het theater kom je voor toneel, terwijl de Buitensociëteit vooral aan muzikale acts een podium biedt. Geniet van zang en dans, cabaret of een ontroerende musical. Theater Hanzehof & Buitensociëteit is een plek in Zutphen waar je kunstbeminnende hart sneller van gaat kloppen. 

Vanaf restaurant Toro wandel je in ruim 10 minuten naar Theater Hanzehof, vlak buiten het stadshart van Zutphen. Met de OV-fiets ben je er in 5 minuten. 

 • De openingstijden variëren per voorstelling. Bekijk het programma.
 • Er is jaarlijks een zomerstop van een paar weken. Bekijk de website van het theater voor actuele informatie
 • De prijs van een kaartje is afhankelijk van de voorstelling en de plaats in de zaal

Coehoornsingel 1, hanzehof.nl

Slaaptip: Unieke hotel overnachting in het Zutphense Broederenklooster

In het oudste gebouw van Zutphen huist misschien wel het mooiste hotel van de stad. Het Broederenklooster stamt uit 1293: letterlijk een eeuwenoud pand dus. Heel wat jaren was het een plek waar Dominicaanse monniken een uiltje knapten. Nu zijn de oude slaapzalen omgetoverd tot luxe verblijfplekken voor gasten. In de kamer zie je nog wat historische elementen terug, zoals de oude bakstenen muur. Vanuit je kamer kijk je uit op de kloostertuin. Alsof je ontwaakt in een schilderij. Na een ontbijt in De Refter - de oude eetzaal van de monniken - keer je vanuit het hotel terug naar station Zutphen. Of blijf je nog hangen in de stad voor een middag shoppen?

Vanaf Theater Hanzehof & Buitensociëteit wandel je in 10 minuten naar de Rozengracht van Zutphen, waar je hotel zich bevindt. Met de OV-fiets ben je er in een kleine 5 minuten. 

 • Je boekt hier een tweepersoonskamer vanaf € 120

Rozengracht 3, broederenklooster.nl

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Simone Wittgen, Kunstkamer de Grutmolen, Brice Hendriks, By Chiel, Broederenklooster Boutique Hotel, Kunst of Art, Pexels en Bas Linders - Pexels

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur langs bijzondere musea en erfgoed in Zutphen

In 24 uur langs Zutphen's culturele schatten en rijke erfgoed.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten