Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Ervaar de Duurzame week op Utrecht Centraal

Van 15 t/m 22 juni vindt de Duurzame Week Utrecht plaats. Tijdens dit festival laat ook station Utrecht Centraal haar duurzame kanten zien in de 'Welkom- terug 'pop-up store, via diverse activiteiten op het station en een aantal vlogs. Hieronder een overzicht van de activiteiten die je deze week vindt op Utrecht Centraal.


Bezoek de Pop-up store

De pop-up store is voorzien van duurzame elementen. Zo is er een tafeltennistafel gemaakt van oude treinvloerdelen, zijn er groene scheidingswanden gemaakt van prullenbakjes uit de trein en lampen van vertrekstaten en vloerkleden van oude treinstoelbekleding. Laat je hier inspireren tijdens het wachten op je trein!

Ook is er elke dag van 11:00 – 20:00 uur een kleermaakster aanwezig in de wachtkamer. Zij repareert je kleding terwijl jij aan het werk bent, waardoor deze nog een tijdje meekan. Wel zo duurzaam!

PETfles-automaat

In de pop-up store vind je ook een petflesautomaat. Vanaf 2021 komt er hoogstwaarschijnlijk statiegeld op kleine petflesjes. PET is een materiaal dat heel goed tot nieuwe grondstof kan worden verwerkt en zo weer opnieuw kan worden gebruikt. Tijdens de Duurzame Week wordt iedereen die een flesje drinken koopt, aangemoedigd het flesje in te leveren in de automaat op Utrecht Centraal. Bij het inleveren ontvang je bovendien een leuke korting, in te wisselen bij de deelnemende winkels. Of kies voor een donatie aan het goede doel: Plastic Whale Foundation.

Winactie

NS is benieuwd naar de impact van statiegeld op kleine flesjes op een station en horen graag jouw mening. Vul de korte enquête in (max 2 minuten) en maak kans op leuke prijzen. Zo geven wij een fiets van gerecycled materiaal en 30 bioscoopkaartjes weg.

Schommelen als batterij

Deze week laadt je al schommelend je telefoon op! Op het station vind je deze week 3 schommels. De energie die vrijkomt door het schommelen, is genoeg om jouw telefoon weer even power te geven.

ProRails Circular Design Challenge

De winnaars van de Circular Design Challenge die ProRail vorig jaar heeft uitgeschreven, zijn deze week te zien in de vitrines van het station. In de Challenge zijn ze op zoek gegaan naar nieuwe producten die ontwikkeld kunnen worden met gebruikt spoormaterieel. De vitrines vind je bij de incheckpalen in de stationshal.

Vlogs

Iedere dag verschijnt er een nieuwe vlog over een van de duurzame onderwerpen. Berry gaat op bezoek in de pop-up, krijgt een kijkje in de ‘energiecentrale’ van het station en leert de stationstuinman kennen. Elke dag deze week een nieuwe vlog van Berry via Instagram en Facebook @stationutrechtcentraal. Volg ze!