Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Huisregels op het station en in de treinen

Op en rond stations en in de treinen gelden een aantal huisregels. Dit is voor je eigen veiligheid en die van jouw medereizigers. Hier lees je welke regels er gelden op het station en in de trein.


NS Huisregels

Op het station en in de treinen van NS geldt een aantal huisregels. Je bent verplicht om je aan deze huisregels te houden. De huisregels worden aan je bekend gemaakt op de stations en in de treinen door middel van stickers, posters of andere uitingen, bijvoorbeeld door personeel van NS.

In aanvulling op de huisregels ben je verplicht om in ieder geval de volgende regels te volgen:

  • Vanaf het moment dat het fluitsignaal voor jouw trein klinkt, mag je niet meer instappen. Dit is voor je eigen veiligheid en die van jouw medereizigers. Je begrijpt dat de deuren van de trein eerder kunnen sluiten dan de geplande vertrektijd. Daarbij geeft een meertonig signaal niet het vertrek van de trein aan. Maar het sluiten van de deuren, in sommige materieeltypen.
  • Op de stations en in de trein ben je verplicht om je te kunnen identificeren met een wettelijk erkend identificatiebewijs. Dit geldt als je gebruik maakt van een leeftijdsgebonden of persoonsgebonden Vervoerbewijs. Of als een (huis)regel, voorwaarde of wettelijke bepaling overtreedt.
  • Roken is niet toegestaan op de stations en in de trein. Er geldt een rookverbod. Onder dit rookverbod valt ook het gebruik van elektronische sigaretten en dergelijke.
  • Op de stations en in de trein dien je je zo te gedragen dat de orde, rust, veiligheid of een goede bedrijfsgang niet wordt verstoord of kan worden verstoord.
  • Je mag geen misbruik maken van de noodrem in een trein, van de noodknop bij de poortjes of van de SOS-knop op de service- en alarmzuil of een soortgelijke voorziening. Als je dat wel doet ben je aan NS een onmiddellijk opeisbare boete verschuldigd van € 125,– per geval. Daarnaast ben je verplicht om de volledige schade te vergoeden die NS lijdt als gevolg van jouw handeling.
  • Je mag geen foto-, film- of geluidsopnamen maken van personeel van NS tenzij daarvoor voorafgaande, uitdrukkelijke toestemming van NS is gegeven.

Rookverbod

Roken is niet toegestaan op de stations, stationshallen, trappen, liften, tunnels, perrons en in de trein. Vanaf 1 oktober 2020 zijn alle stations rookvrij. Onder dit rookverbod valt ook het gebruik van elektronische sigaretten en dergelijke.

Meer informatie over voorzieningen