Naar content

Hoofdnavigatie

NS en Tijd voor Lezen

NS ondersteunt onderstaande 3 campagnes van de Stichting CPNB onder de noemer ‘Tijd voor Lezen’.


Boekenweek

Op de laatste zondag van de Boekenweek reist iedereen gratis met de trein op vertoon van het Boekenweekgeschenk. Op zondag 18 maart reisden naar schatting 250.000 mensen met het boek Gezien de feiten van Griet Op de Beeck.

De Boekenweek 2019 loopt van 23 tot en met 31 maart. De gratis reisdag valt dus op zondag 31 maart 2019. Zet u hem alvast in uw agenda?

NS Publieksprijs

De NS Publieksprijs is de prijs voor het beste boek, gekozen door het publiek. Het winnende boek mag zich Boek van het Jaar noemen. De NS Publieksprijs is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de grootste publieksprijs voor boeken in Nederland.

De 6 best verkochte boeken van het afgelopen jaar worden genomineerd. De NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek wordt toegekend aan de titel die bij het publiek op de eerste plaats is geëindigd mits de titel ook voorkomt in de einduitslag van de Kernjury bestaande uit 250 lezers. De auteur van het winnende boek ontvangt een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van €7.500 en een NS-Business Card 1e klas.

Afgelopen jaar stemden ruim 96.0000 mensen op de NS Publieksprijs. De bekendmaking van zowel de genomineerden als van de winnaar, vond voor de 4de keer plaats in het programma van De Wereld Draait Door. De winnaar van de titel ‘Boek van het Jaar 2017’ is De wereld volgens Gijp geschreven door Michel van Egmond.

De NS Publieksprijs 2018 vindt plaats van 24 oktober t/m 21 november.

Kinderboekenweek

Naast de Boekenweek en de NS Publieksprijs ondersteunt NS sinds 2014 ook de Kinderboekenweek. NS was al eerder aan de Kinderboekenweek verbonden van 2001 t/m 2009. De afgelopen drie jaar organiseerde NS de NS Kinderboekenruil. Kinderen konden die dag op een aantal stations hun boek ruilen voor een ander.

Voor veel kinderen is een treinreis niet alleen een bijzondere ervaring. Tijdens de reis hebben zij en hun ouders/grootouders tijd voor elkaar; tijd om samen te lezen bijvoorbeeld. NS draagt lezen een warm hart toe, want lezen is een van de favoriete tijdsbestedingen in de trein. Voor jong en oud.

De Kinderboekenweek 2018 vond plaats van woensdag 3 t/m zondag 14 oktober. Het Kinderboekenweekgeschenk werd geschreven door Jozua Douglas. Het thema was vriendschap. Kinderen konden op de laatste dag van de Kinderboekenweek tussen 10.00 en 16.00 uur hun boek ruilen op station Utrecht Centraal en Den Haag Centraal. Dit trok ongeveer 3250 bezoekers.

In 2019 vindt de Kinderboekenweek plaats van woensdag 2 t/m zondag 134 oktober. De plannen van NS worden rond augustus bekend gemaakt op deze site.