Naar content

Hoofdnavigatie

NS en Tijd voor Lezen

NS ondersteunt onderstaande 3 campagnes van de Stichting CPNB onder de noemer ‘Tijd voor Lezen’.


Boekenweek

Van zaterdag 23 tot en met zondag 31 maart is het weer Boekenweek. Koopt u tijdens de Boekenweek een Nederlandstalig boek ter waarde van minimaal €12,50 dan krijgt u daarbij het Boekenweekgeschenk, Jas van belofte, van Jan Siebelink cadeau.

Als hoofdsponsor sluiten we ook dit jaar de Boekenweek af met de gratis reisdag van NS. Meer informatie over gratis reizen leest u hier.

NS Publieksprijs

De NS Publieksprijs is de prijs voor het beste boek, gekozen door het publiek. Het winnende boek mag zich Boek van het Jaar noemen. De NS Publieksprijs is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de grootste publieksprijs voor boeken in Nederland.

De 6 best verkochte boeken van het afgelopen jaar worden genomineerd. De NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek wordt toegekend aan de titel die bij het publiek op de eerste plaats is geëindigd mits de titel ook voorkomt in de einduitslag van NS Publieksprijs Leesclub bestaande uit 100 lezers. De auteur van het winnende boek ontvangt een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van €7.500 en een NS-Business Card OV Vrij 1e klas.

In 2018 stemden 97.365 mensen op de NS Publieksprijs. De bekendmaking van zowel de genomineerden als van de winnaar, vond voor de 5de keer plaats in het programma van De Wereld Draait Door. De winnaar van de titel ‘Boek van het Jaar 2018’ is Zolang er leven is geschreven door Hendrik Groen. De prijs werd in ontvangst genomen door Kees Hulst, de acteur die in de tv serie ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen, de hoofdrol speelt.

De NS Publieksprijs 2019 vindt plaats van 23 oktober t/m 20 november.

Kinderboekenweek

Naast de Boekenweek en de NS Publieksprijs ondersteunt NS sinds 2014 ook de Kinderboekenweek. NS was al eerder aan de Kinderboekenweek verbonden van 2001 t/m 2009. De afgelopen vier jaar organiseerde NS de NS Kinderboekenruil op de laatste dag van de Kinderboekenweek. Kinderen kunnen die dag op een aantal stations hun boek ruilen voor een ander.

Voor veel kinderen is een treinreis een bijzondere ervaring. Bovendien hebben zij en hun ouders/grootouders tijdens de reis tijd voor elkaar; tijd om samen te lezen bijvoorbeeld. NS draagt lezen een warm hart toe, want lezen maakt je slimmer, socialer en weerbaarder in allerlei opzichten. Daarnaast verbindt taal mensen. Jong en oud, man en vrouw en door alle culturele lagen van de bevolking heen. Lezen is niet voor niets een van de favoriete tijdsbestedingen in de trein. 

De Kinderboekenweek 2018 vond plaats van woensdag 3 t/m zondag 14 oktober. Het thema was vriendschap. Het Kinderboekenweekgeschenk werd geschreven door Jozua Douglas. De NS Kinderboekenruil vond plaats op de laatste dag van de Kinderboekenweek. Hier konden kinderen tussen 10.00 en 16.00 uur hun boek ruilen op station Utrecht Centraal en Den Haag Centraal. Dit evenement trok ongeveer 3250 bezoekers. In 2019 vindt de Kinderboekenweek plaats van woensdag 2 t/m zondag 13 oktober.

De auteurs van het Kinderboekenweekgeschenk en de maker van het prentenboek van de Kinderboekenweek worden binnenkort bekendgemaakt. Wat NS gaat doen tijdens de Kinderboekenweek 2019 leest u rond juli/augustus op deze site.